Slovenci visoko v vrhu kriminalne združbe

Slovenski državljani, ki so jih preiskovalci NPU in ljubljanski kriminalisti ovadili predvsem zaradi poslov s kokainom in heroinom, so imeli v mednarodni kriminalni združbi pomembno vlogo. Med drugim so skrbeli za jadrnice, s katerimi so tihotapili kokain iz Južne Amerike, novačili skiperje zanje, zagotavljali denar za posle in skrbeli za pretok informacij. Na včerajšnji novinarski konferenci so potrdili, da so bile hišne preiskave sredi minulega tedna del globalne preiskave.

Za prevoz kokaina iz Južne Amerike so člani združbe 
uporabljali jadrnice in katamaran. Foto: Avstrijska Policija
Za prevoz kokaina iz Južne Amerike so člani združbe uporabljali jadrnice in katamaran. Foto: Avstrijska Policija

LJUBLJANA > Po več kot 20 hišnih preiskavah so kriminalisti konec tedna k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča pripeljali deset osumljenih. Vse so po zaslišanjih odpeljali v pripor. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, je uvodoma potrdil, da imajo v Sloveniji delujoče kriminalne združbe še vedno pomembno vlogo tudi v globalnem tihotapljenju prepovedanih drog, kar velja tako za tihotapljenje heroina po balkanski poti kot tudi za tihotapljenje kokaina iz Južne Amerike.

V konkretni preiskavi, ki so jo končali minuli teden, sta se v bistvu prepletali dve zgodbi, trije akterji pa so bili dejavni v obeh združbah. Nacionalni preiskovalni urad je skupaj z ameriško agencijo DEA, grško, špansko, hrvaško in avstrijsko policijo ter še nekaterimi drugimi policijami končal skoraj dve leti trajajočo preiskavo zoper združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem večjih količin kokaina iz Južne Amerike v Evropo ter tihotapljenjem heroina iz Grčije. Člani združbe so od aprila do oktobra leta 2014 organizirali transport več sto kilogramov kokaina z jadrnicami iz Južne Amerike v Evropo.

Skiper je kokain pometal v morje

Člani združbe so imeli v poslu tudi nekaj smole. Bolgarski skiper je moral oktobra lani zaradi okvare jadrnice poklicati na pomoč, še pred tem pa je v morje pometal ves tovor kokaina. Nato se je vkrcal na tovorno ladjo, na karibskem otoku Martinique pa so ga aretirali, ker je bila za njim razpisana mednarodna tiralica. Od septembra lani do junija letos se je združba pripravljala tudi na transport 600 kilogramov kokaina.

Avstrijski državljan bi za transport iz Brazilije v Evropo uporabil predelan katamaran, a s prevozom ni bilo nič. Saj je v Braziliji strmoglavilo letalo, na katerem je bilo 250 kilogramov kokaina, 350 kilogramov te droge pa so policisti zasegli. Nato so člani kriminalne združbe organizirali še prevoz 320 kilogramov kokaina. Tovor so že plačali, vendar jim dobavitelj kokaina ni zagotovil.

Prijeli slovenska prevoznika

Med preiskavo so ugotovili, da so člani združbe spomladi organizirali še prevoz 370 kilogramov heroina iz Grčije, prek Italije v Slovenijo, nato pa bi najverjetneje romal v Belgijo. A je grška policija po podatkih slovenskega NPU tovor v grškem pristanišču Patras prestregla in aretirala slovenska prevoznika. Zasežen kokain in heroin (skupno 720 kilogramov) sta vredna 21 milijonov evrov.

Eden od članov združbe pa je prek računa svoje mame opral vsaj 150.000 evrov, ki izvirajo iz poslov s prepovedano drogo.

Direktor NPU Darko Majhenič je med drugim pojasnil, da je bila preiskava, v kateri so uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe, izjemno zahtevna. Člani združbe (iz Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Brazilije, Bolgarije, Avstrije, Španije, Nizozemske ...) so za dogovarjanje uporabljali brezplačne in kriptirane spletne aplikacije, tudi kriptirane telefone. Podrobnosti so usklajevali na osebnih srečanjih, pošiljali so si pisma, uporabljali so šifre ... Kokain so predajali v mednarodnih vodah, pred Španijo in Portugalsko, in se tako izogibali nadzoru varnostnih organov.

Izjemno čista droga

S prevozom kokaina iz Južne Amerike v Slovenijo ter heroina se je ukvarjala tudi združba, ki so jo razbili ljubljanski kriminalisti. Zasegli so osem kilogramov izredno čistega kokaina, ki je prišel v Slovenijo iz Španije, po balkanski poti pa so poskušali pretihotapiti tudi osem kilogramov izredno čistega heroina. Iz te količine bi lahko dobili več kot 32 kilogramov heroina za ulično preprodajo ali 127.000 odmerkov heroina. Združba je poskušala več kot 100 kilogramov kokaina pretihotapiti iz Južne Amerike, a je zaradi višje sile jadrnica doživela brodolom.

Četrtkovo razbitje kriminalnih združb je plod sodelovanja slovenske policije v projektu EU za pregon organiziranega kriminala na zahodnem Balkanu (WBOC). V Sloveniji so zasegli kilogram heroina, 8,5 kilograma kokaina in 16,6 kilograma konoplje. Skupno pa so v mednarodnih kriminalističnih preiskavah v okviru projekta WBOC zasegli 30 kosov orožja, 1100 kilogramov heroina, 165 kilogramov kokaina, tono konoplje, 80.000 cigaret ter 16,2 tone anhidrid ocetne kisline, ki služi kot predhodna sestavina za pridelavo heroina.

Trije člani združbe naj bi aprila lani načrtovali tudi rop Zorice Škrbić, pokojne partnerke Dejana Vidmarja, obsojenega zaradi ropa sefov SKB banke. Želeli so se dokopati do 30 milijonov evrov vrednega plena, a so nato od tega načrta odstopili. Konec junija lani pa je Šrbićevo ugrabila in do smrti mučila druga kriminalna združba.

Dva člana združbe pa sta v obtok poskušala spraviti ponarejene bankovce za 500 evrov, a je posel padel v vodo. Za ponaredke, v skupnem znesku od 100.000 do 200.000 evrov, naj bi plačala 12.000 evrov. Vendar se s prodajalcem ponaredkov nista uspela dogovoriti.

Preiskovalci NPU so ovadili skupno 16 osumljenih, starih od 32 do 59 let, večinoma so slovenski državljani, ovadili pa so tudi Črnogorca in Bolgara. Pet osumljenih je v priporu, štirje pa so na begu in jih še iščejo. Tudi ljubljanski kriminalisti so specializiranemu tožilstvu ovadili 16 ljudi, pet jih je v priporu. Osumljene so v obeh preiskavah ovadili zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, posesti orožja, ponarejanja denarja in poskusa ropa, nekatere pa še zaradi hudodelskega združevanja.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano