Skladiščnik je sadje prodajal na lastno pest

Deset let po mešetarjenju s sadjem, predvsem z bananami, iz sežanskega skladišča, je sodnica trojico vpletenih v posel obsodila na pogojne zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna. Skladiščnik bo moral družbi, v kateri je pred leti delal, vrniti dobrih 55.000 evrov, za kolikor naj bi jo oškodoval.

Pred desetimi leti je iz sežanskega skladišča izginilo na tone 
sadja.  Foto: Marica Uršič Zupan
Pred desetimi leti je iz sežanskega skladišča izginilo na tone sadja.  Foto: Marica Uršič Zupan

KOPER > Koprsko sodišče je že marca lani za 37-letnega Sebastijana K., nekdanjega skladiščnika v sežanskem podjetju Unifruit, 59-letno Nevenko Š., prodajno referentko v podjetju, in 56-letnega Marjana Ž. iz Zgornje Kungote, lastnika štajerskega podjetja, razpisalo predobravnavne naroke. Trojica je krivdo po obtožbi zanikala, sodišče pa je nato razpisalo sojenje. Tožilstvo je Sebastijanu K. očitalo kaznivo dejanje poneverbe, Marjanu Ž. napeljevanje k temu kaznivemu dejanju, Nevenki Š. pa pomoč pri poneverbi in ponarejanje listin.

Od oktobra leta 2005 do maja leta 2006 je iz sežanskega podjetja izginilo na tone sadja, poleg banan še pomarančne in krompir. Skladiščnik je blago na svojo pest “dobavil” štajerskemu trgovcu s sadjem. Sledi pa naj bi pomagala prikrivati prodajna referentka, ki je prirejala poslovno dokumentacijo.

Pred dnevi je sodnica Barbara Franca obravnavo pripeljala do konca. Državna tožilka Polona Veberič je v končni besedi vztrajala pri obtožbi. Dokazni postopek je namreč potrdil, da so v družbi Unifruit odkrili primanjkljaj. Po njenih besedah prav tako ni bilo nobenega dvoma, da je Nevenka Š. rokovala z dobavnicami in drugimi listinami. Uničila naj bi najmanj 28 dobavnic, v 16 primerih pa naj bi jih ponaredila tako, da je napisala manjše količine dostavljenega blaga od dejanskega, zaradi česar so bili izdani računi z nižjimi zneski.

Ni šlo za sadje slabše kakovosti

Glavno vlogo je imel po besedah tožilke Sebastijan K., Štajerec, ki zdaj živi v Zadru. Blago naj bi iz skladišča vzel, ga stehtal in naložil na tovorna vozila, pri tem pa poskrbel, da je prišlo do Marjana Ž. oziroma njegovega podjetja. Lastnik in direktor podjetja mu je nato plačeval tudi s telegrafskimi nakazili. Po mnenju tožilke ne gre verjeti poskusom obrambe, da je štajerski trgovec s sadjem Sebastijanu K. plačeval za slabše blago. Njegova sodelavka, ki jo je sodišče zaslišalo kot pričo, je namreč povedala, da nihče ni imel pooblastila, da na lastno pest prodaja blago, ki bi bilo namenjeno odpisu.

Tožilka je za vse tri predlagala pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo; za Sebastijana K. leto in tri mesece zapora, za Marjana Ž. deset mesecev zapora, za Nevenko Š. pa enotno kazen leta in šestih mesecev zapora.

Zagovorniki vseh treh obtoženih so sodišču predlagali, da njihove varovance oprosti, saj so prepričani, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitkov. Odvetnik Gorazd Gabrič, ki je zagovarjal Nevenko Š., je poleg tega opozoril, da je predlagana kazen previsoka.

Sodnica Barbara Franca pa je vse tri spoznala za krive in jih obsodila na pogojne kazni. Sebastijana K. je zaradi poneverbe obsodila na leto in tri mesece zapora, Marjana Ž. zaradi napeljevanja na leto zapora, Nevenki Š. pa je zaradi pomoči pri poneverbi in nadaljevanega kaznivega dejanja ponarejanja listin prisodila leto in pet mesecev enotne zaporne kazni. Vsem je določila tri leta preizkusne dobe, kar pomeni, da jim ne bo treba v zapor, če v treh letih ne bodo ponovili kaznivega dejanja, če bo seveda sodba postala pravnomočna.

Delodajalcu mora vrniti 55.900 evrov

Vsi trije bodo morali plačati stroške sodnega postopka, Sebastijan K. pa bo moral družbi Unifruit vrniti 55.967 evrov, za kolikor naj bi jo oškodoval.

Sodnica je pojasnila, da so očitki iz obtožbe trojici dokazani. Sebastijan K. in Nevenka Š. sta bila sodelavca, Marjan Ž. pa eden od kupcev sadja, ki se je tudi ukvarjal s to dejavnostjo. Sebastijan K. je po sodničinih besedah potreboval nekoga, ki bi mu pomagal in ki bi mu tudi zaupal. To pa je bila soobtožena. “Najprej so tipali teren, najprej je šlo za nižje zneske, nato pa so se opogumili,” je poudarila sodnica.

Zavrnila je trditve obrambe, češ da je šlo le za slabo, pikasto sadje, ki bi šlo sv meti. Obtoženi za to ni imel pooblastila, je pojasnila. Nevenka Š. naj bi ponarejala listine, da ne bi v podjetju nič posumili. Sodnica je dejala, da je vsem trem prisodila pogojne zaporne kazni zaradi časovne oddaljenosti, pa tudi glede na predlog tožilstva. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano