Skala se je odkrušila in zadela plezalca

Gorski reševalci so imeli minuli konec tedna polne roke dela. Pomagali so planincem in plezalcu, ki ga je med plezanjem pri Vipavi poškodovala skala.

Ranjenega plezalca so s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center Foto: Grs Ljubljana
Ranjenega plezalca so s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center Foto: Grs Ljubljana

VIPAVA, VRŠIČ > Včeraj, malo pred 14. uro, se je na plezališču na Gradiški turi pri Vipavi, odkrušila skala in padla na plezalca ter ga oplazila. 22-letnika iz okolice Ljubljane je poškodovala po glavi in hrbtu. Z višine desetih metrov ga je na tla spustil njegov soplezalec, nato pa so mu na pomoč priskočili člani gorske reševalne službe iz Ljubljane, ki so v steni ravno trenirali vrvno tehniko. Vodja intervencije Jože Celestina iz GRS Ljubljana nam je povedal, da so plezalcu nudili prvo pomoč, kmalu zatem pa je pod steno prihitela zdravnica iz ajdovskega zdravstvenega doma, nato pa so še gorski reševalci ajdovske skupine GRS Tolmin in še dva reševalca GRS Ljubljana.

Ranjenega plezalca so gorski reševalci prenesli do prostora, kjer jih je že čakal policijski helikopter z ekipo nujne medicinske pomoči. 22-letnega fanta so odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po prvih podatkih se je 22-letnik huje poškodoval.

Bovški gorski reševalci so v petek zvečer, okoli 20.30, pomagali planincu, ki je pri povratku z Mojstrovke proti Vršiču zašel s poti in obstal na strmem in prepadnem območju. Gorski reševalci so planinca iznad prepada rešili z vrvno tehniko in ga pospremili do Vršiča. V soboto dopoldne se je v gozdu pri naselju Žaga na Bovškem poškodoval 92-letni domačin. S pobočja se je skotalil večji kamen in ga zadel. Tolminska ekipa nujne medicinske pomoči ga je oskrbela, bovški gorski reševalci pa so ga prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Bovški gorski reševalci so včeraj pomagali tudi dvema planincema. Prvi se je poškodoval na Rombonu, druga pa pri Krnskem jezeru. Oba je posadka vojaškega helikopterja s poškodovanima gležnjema odpeljala v bolnišnico.

SP


Najbolj brano