Širša preiskava kriminalistov na nevrološki kliniki, preverjajo tudi uradne osebe

Primer Radan je očitno sprožil širšo kriminalistično preiskavo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, kjer je bil Ivan Radan zaposlen. Na PU Ljubljana so potrdili, da kriminalisti preverjajo vse informacije, iz katerih izhajajo sumi drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Tako preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb.

Primer Radan je  sprožil širšo kriminalistično preiskavo na 
nevrološki kliniki UKC Ljubljana, kjer je bil Ivan Radan 
zaposlen. Foto: STA
Primer Radan je sprožil širšo kriminalistično preiskavo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, kjer je bil Ivan Radan zaposlen. Foto: STA

LJUBLJANA > Kriminalisti so se preiskave na nevrološki kliniki v Ljubljani lotili decembra lani, ko so dobili prijavo, da naj bi nevrolog Ivan Radan skrajšal življenje na smrt bolnemu. Nato naj bi kriminalisti pod drobnogled vzeli vse primere bolnikov, ki jih je zdravil Radan in so umrli. Teh naj bi bilo okoli 40.

V ponedeljek so policisti Radanu odvzeli prostost, med 24 kaznivimi dejanji ga sumijo tudi sedmih umorov. Radan bo prihodnjih 30 dni moral preživeti v priporu, če zunajobravnavni senat ne bo odločil drugače.

Policisti pozivajo vse, tudi medije, ki imajo kakršne koli koristne informacije, listine in dokazila, iz katerih izhajajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj, naj jih posredujejo policiji.

Radan je že ob prvem primeru dejal, da je želel opozoriti na slabe razmere na nevrološki kliniki. Njegov brat pa je v sredo za POP TV dejal, da je Radan na nevzdržno stanje na oddelku opozarjal več let. Smrt bolnikov na oddelku naj bi bila, kot je povedal, daleč od dostojne.

POP TV je dobil nekatere dokumente, tudi dopisovanje med zdravnikom Radanom in sodelavci. Iz teh dopisovanj je razvidno, da so tudi nekateri drugi zdravniki najverjetneje ravnali sporno. Kot so navedli na televiziji, naj bi najmanj tri zdravnice odklapljale bolnike z aparatov za dihanje in jih tako pustile, da se dušijo.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so pojasnili, da kriminalisti preverjajo vse informacije, obvestila in naznanila, iz katerih izhajajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Tako preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb.

V času, ko je Radan delal na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, je bila njegova predstojnica Bojana Žvan, ki so jo potem razrešili. Poleg nje so razrešili tudi predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja. Strokovni direktor David B. Vodušek je vodstvu UKC Ljubljana ponudil odstop, a ga niso sprejeli.

STA


Najbolj brano