Sindikat zatrli v kali?

Na okrajnem sodišču v Novi Gorici se je včeraj začela kazenska obravnava zaradi kršitev pravic delavcev, ki naj bi jih zagrešil Milan Berginc, nekdaj direktor podjetja Trine, ki ima igralnico Venko v Neblem. Soobtoženo je podjetje. Tam so, pravi obtožnica, maja 2012 pet ljudi odpustili zaradi sindikalnega združevanja.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > V igralnici Venko v Brdih so sredi maja leta 2012 ustanovili sindikat znotraj zveze SABS. Vsega nekaj dni kasneje so predsednik novonastale organizacije Jernej Komel, izvoljeni sindikalni zaupnici Astrid Golob in Justina Markočič ter člana Marko Gorjup in Martina Klinec ostali brez službe. Podjetje jih je čez noč odpustilo iz poslovnih razlogov, ker da je bila kriza in ker je tudi kasneje zmanjšalo število zaposlenih, skupaj z nekdanjih 75 na današnjih 56.

Toda po razlagah peterice (in še drugih nekdanjih zaposlenih v Neblem) so ozadja drugačna. Prepričani so, da so odpovedi dobili zato, ker so se sindikalno organizirali. Hkrati pa naj bi to vodstvu podjetja služilo za ustrahovanje drugih zaposlenih, članov sindikata. Ta je najprej ostal brez “glave”, v nekaj tednih se je iz njega izpisalo še enajst od prvotnih 32 članov, danes ima vsega dva in ne deluje.

Da je zgodba takšna, je oškodovancem lani pritrdilo delovno sodišče. Ugotovilo je, da so v Trine napačno uporabili kriterije za določanje presežnih delavcev in omenjenih pet nezakonito odpustili, ker ni šlo za odpovedi pogodb iz poslovni razlogov, ampak je pravi povod bilo njih sindikalno delovanje. Igralnica je morala tožnikom izplačati plače do dneva razsodbe in druge pravice iz delovnega razmerja, ni pa jih bila dolžna spet zaposliti, ker je kasneje precej zmanjšala število zaposlenih. Posledica so postopki za uveljavitev odškodnin, ki še niso zaključeni.

Včeraj pa je sodnik Jernej Kovše začel še kazensko obravnavo v tej zadevi. Obtožnica takratnega direktorje Trineja Milana Berginca bremeni, da je z odpuščanjem zaradi sindikalnega delovanja in oviranjem tega v tej družbi storil kaznivi dejanji kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu KZ oziroma kršitve sindikalnih pravic po 200. členu zakonika. Podjetje naj bi bilo soodgovorno, ker je Berginc tako ravnal v njegovem imenu in ker da je pridobilo protipravno premoženjsko korist.

Vpleteni niso pristali na poravnavo, posebej ne tožniki. Zato je včeraj Kovše lahko le začel sojenje z zaslišanji obtoženca in prič. Berginc, ki krivdo zavrača, je poudaril, da je zgolj kriza igralnico prisilila v odpuščanje, da je to doletelo tudi tri od štirih vodilnih in solastnikov podjetja, da je bilo ravnanje pravo, ker Venko še danes dobro deluje. Sojenje se je, na njegovo željo, nadaljevalo v njegovi odsotnosti.

Današnji direktor Miran Klanjšček je kot priča bolj podrobno opisoval takratne razmere in dejanja vodstva, enako pet tožnikov in še dve priči, nekdanji zaposleni. Obravnava se bo nadaljevala konec marca.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano