Sindikat: diskriminacija žensk na PU Nova Gorica

Čeprav sta v zadnjih letih notranje ministrstvo vodili ženski, pred leti Katarina Kresal, zdaj pa Vesna Györkös Žnidar, se, kot kaže, v nekaterih okoljih policistke z višjo in visoko izobrazbo stežka uveljavljajo in ne zasedajo takšnih delovnih mest, ki bi jih lahko glede na izobrazbo. Med policijski upravami v negativnem smislu izstopa novogoriška, kjer delovna mesta z visokošolsko ali višješolsko izobrazbo ne zaseda nobena ženska, poudarjajo v Sindikatu policistov Slovenije.

V slovenski policiji je zaposlenih 1170 žensk, višjo ali visoko 
izobrazbo jih ima 511, 304 pa jih zaseda delovna mesta, 
ustrezna njihovi izobrazbi. Na vodilnih mestih je 24 policistk.   Foto: STA
V slovenski policiji je zaposlenih 1170 žensk, višjo ali visoko izobrazbo jih ima 511, 304 pa jih zaseda delovna mesta, ustrezna njihovi izobrazbi. Na vodilnih mestih je 24 policistk.  Foto: STA

NOVA GORICA, LJUBLJANA > “Ugotovitve kažejo izrazito odstopanje od povprečja v državi. Višješolskih in visokošolskih delovnih mest na policijski upravi Nova Gorica ne zaseda niti ena ženska,” na anomalijo opozarja predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrović. Pri tem svoje ugotovitve opira na uradne evidence kadrovske službe ministrstva za notranje zadeve.

V sindikatu so ugotovili, da je stanje na drugih policijskih upravah bistveno drugačno in da PU Nova Gorica v tem segmentu izrazito negativno izstopa. Na ostalih policijskih upravah se odstotek višje ali visoko izobraženih policistk, ki zasedajo delovna mesta, ustrezna njihovi izobrazbi, giblje od 31,7 odstotka (PU Novo mesto) do 57,8 odstotka (na PU Celje). Povprečje pa je 48,10 odstotka, kar pomeni, da skoraj polovica policistk z višjo ali visoko izobrazbo zaseda izobrazbi primerno delovno mesto. V zlati sredini je tudi koprska policijska uprava s 48,9 odstotka izobraženih žensk, ki delajo na ustreznih delovnih mestih. Največ policistk z višjo ali visoko izobrazbo je zaposlenih v kriminalistični policiji. Na koprski policijski upravi sta dve ženski vodji oddelkov v kriminalistični policiji, imajo pa tudi eno pomočnico komandirja ter dve vodji oddelkov v službi za operativno podporo.

V sindikatu so podrobno opisali dva primera policistk z višjo oziroma visoko izobrazbo, ki sta na novogoriški policijski upravi želeli napredovati. Prvi se je zgodil še v času prejšnjega direktorja policijske uprave. Kriminalistka z majhnim otrokom ni želela podpisati soglasja za nočno delo, delo preko delovnega časa in delo v neenakomernem delovnem času. Zaradi neenakopravne obravnave je zavrnila podpis aneksa k pogodbi. Direktor ji je napovedal, da ne bo več napredovala in tako se je tudi zgodilo.

Pomočnico komandirja so razrešili

V drugem primeru pa se je policistka s sedmo stopnjo izobrazbe prijavila na mesto pomočnice komandirja na eni pod policijskih postaj. Bila je izbrana, a so ji določili šestmesečno poskusno delo. Po podatkih sindikata takšnega pogoja niso na PU Nova Gorica do takrat določili še nikomur. Tik pred iztekom poskusnega obdobja pa se je zapletlo.

V policiji je trenutno zaposlenih 1170 žensk, visoko izobrazbo jih ima 511, delovna mesta, primerna tej izobrazbi, pa zasedajo 304 policistke, 24 pa jih je na vodilnih mestih. Na generalni policijski postaji še dodajajo, da ima 2410 moških policistov visoko izobrazbo, 1961 jih zaseda mesta, primerna izobrazbi. Hkrati pa pojasnjujejo, da je policistov, ki kandidirajo za delovna mesta z višjo ali visoko izobrazbo 2,6-krat več kot policistk.

Čeprav pomočnica komandirja zaradi starševskega varstva ni podpisala soglasja za nočno in nadurno delo, so ji ponoči prinesli domov podpisat odločbo o pridržanju. Na policijski upravi so kasneje ugotovili, da je bila odločba nezakonita in so jo razrešili. Sindikat podrobno opisuje okoliščine ob tem dogodku, med drugim naj bi bil tisto noč na policijski postaji komandir, ki je svojim podrejenim naročil, naj nesejo odredbo v podpis pomočnici domov. Policistko je doletela kazenska ovadba, proti ostalim pa niso ukrepali.

Pričakujejo, da bo vodstvo ukrepalo

“Ocenjujemo, da je bila delavka diskriminirana,” je poudaril Petrović. Lani jeseni so na isti policijski postaji za pomočnika zaposlili moškega, ki ni imel poskusnega obdobja. Ta primera po oceni sindikata vzbujata dvom o uresničevanju načela enakih možnosti policistk, zaposlenih na PU Nova Gorica. Ministrico Vesno Györkös Žnidar in generalnega direktorja policije Marjana Fanka pozivajo, da ukrepata in na novogoriški PU zagotovita enako obravnavo in možnosti ne glede na spol.

Zagovornik enakih možnosti Boštjan Vernik Šetinc pravi, da s konkretnimi ugotovitvami sindikata policistov ni seznanjen. Trenutno obravnava en primer, ki pa je v takšni fazi, zaradi katere ne more pojasnjevati podrobnosti. Pravi, da statistični podatki sicer ne povedo dovolj, lahko gre za igro številk, a so vseeno razlog za to, da se lahko posumi o diskriminaciji. Meni, da gre lahko v takšnih primerih za problem upravljanja s kadri. Dodal je še, da je bilo v javnem sektorju veliko časa zamrznjeno napredovanje. Po njegovih izkušnjah izobrazba še ne pomeni največjo strokovno usposobljenost, čeprav je lahko pomemben dejavnik pri zaposlitvi.

Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da so bile do septembra lani na novogoriški policijski upravi zaposlene štiri policistke z visoko izobrazbo (pojasnjujejo tudi, kako so napredovale v nazivih), trenutno pa jih imajo sedem. Potrjujejo, da so lani jeseni na mestu pomočnice komandirja novogoriške policijske postaje zaposlili policistko, ki pa ni opravila poskusnega dela in da trenutno res nobena od policistk ne zaseda delovnega mesta s šesto ali sedmo stopnjo zahtevnosti.

Pritožb zaradi spolne diskriminacije nimajo

Doslej še niso dobili nobene pritožbe zaradi spolne diskriminacije pri kandidiranju za delovna mesta z višjo izobrazbo. Vodstvo policije si prizadeva, da bi bili kadrovski postopki pri imenovanju na delovnih mestih, še posebej vodij, transparentni in da delovno mesto zasede tista policistka ali policist, ki je najbolj kompetenten za opravljanje takšnega dela, pojasnjuje Drago Menegalija z GPU.

1170 žensk je trenutno v policijskih vrstah, od tega jih je 24 na vodilnih mestih.

Zagotavljajo še, da vodstvo policije vse pobude in vprašanja sindikata skrbno prouči. Na področju zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških so v zadnjih letih izvedli številne aktivnosti, saj so bili soočeni z dejstvom, da so v preteklosti v slovenski policiji prevladovali moški, danes pa se število žensk povečuje. Spodbujajo aktivno vlogo koordinatorke za enake možnosti. Zavedajo se, da je treba spodbuditi večje vključevanje žensk, predvsem na področju odločanja, povečati možnost njihovega napredovanja, preprečevati diskriminacijo zaradi spola in spolnega nadlegovanja na delovnem mestu.

Na ugotovitve sindikata se je za Dnevnik odzvala tudi ministrica Vesna Györkös Žnidar: “Verjamem, da v primeru PU Nova Gorica ne gre za negativen oziroma odklonilen pojav do zaposlovanja žensk na višješolskih in visokošolskih delovnih mestih. Če bi se izkazalo nasprotno, bom kot ministrica nedvomno ukrepala s svojimi pooblastili. Kot ženska bi si želela večjo zastopanost žensk v policiji.”

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano