Sindikalni boj v sodni dvorani?

Včeraj se je na koprskem okrožnem sodišču z zaslišanjem prič, ki jih je predlagal tožnik Robert Pistotnik, nadaljevalo sojenje v zadevi Sintal, ki vse bolj dobiva razsežnosti sindikalnega boja za pravice varnostnikov.

Mile, Damir in Violeta Zukić (z leve) opozarjajo, da želi Pistotnik s tem sojenjem zgolj utišati sindikalni boj in prestrašiti ostale, da ne bi opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo na področju zasebnega varovanja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mile, Damir in Violeta Zukić (z leve) opozarjajo, da želi Pistotnik s tem sojenjem zgolj utišati sindikalni boj in prestrašiti ostale, da ne bi opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo na področju zasebnega varovanja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Lastnik in predsednik uprave koncerna Sintal Robert Pistotnik toži dva nekdanja zaposlena na Sintal Obala - zakonca Damirja in Violeto Zukić - ter njunega sorodnika Mileta Zukića zaradi kaznivega dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve. Pred tremi leti naj bi trojica na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal Pistotnika označila za lažnivca, prevaranta, izkoriščevalca delovne sile in kapitalističnega dvoličneža, njegovo družbo Sintal pa za totalitarno družbo, ki vzpostavlja sužnjelastniška razmerja in se poslužuje naci-gestapovskih metod.

Maščevala naj bi se zaradi izgube službe

Zapisali naj bi tudi, da Sintal sistematično krade delavcem, jim grozi, jih goljufa in izsiljuje ter nad njimi izvaja mobing.

Vsi trije krivdo zanikajo. Pravijo, da so se v tej zgodbi znašli povsem po naključju in opozarjajo, da želi Pistotnik s tem sojenjem zgolj utišati sindikalni boj in prestrašiti ostale, da ne bi opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo na področju zasebnega varovanja.

Priče, ki jih je včeraj sodišče povabilo na obravnavo na predlog tožnika, so - po pričakovanjih - pritrdile trditvam Pistotnika, da v podjetju Sintal Obala ni bilo nikakršnih kršitev delovno-pravne zakonodaje, prst krivde pa usmerile v Damirja in Violeto Zukić, ki naj bi se po tem, ko sta septembra 2011 oba ostala brez službe - Damir naj bi delo izgubil zaradi kraje, za katero pa, kot je včeraj pojasnil nadzornik v Sintalu, ne obstajajo nobeni materialni dokazi, le Damirjevo priznanje, Violeti pa niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi -, na blogu in facebooku spravila nad Pistotnika in njegovo podjetje. V zameno za umik spornih vsebin naj bi zahtevala plačilo 5000 evrov, na kar pa Pistotnik ni pristal.

Iz posnetkov nadzornih kamer naj bi bilo razvidno, da sta zakonca fotokopirala večjo količino različnih dokumentov in jih odnašala iz podjetja, je sodišču pojasnila nekdanja Violetina sodelavka v administraciji, ki jo je zelo prizadelo, da so njeno plačilno listo (ime je bilo sicer zakrito) brez njenega soglasja objavili na blogu. Sama je prepričana, da za objavo stojita prav zakonca Zukić.

Pistotnik: “To nima z mano nobene zveze”

Vprašanja glede kršitev delovno-pravne zakonodaje, ki jih je pričam zastavljal Mile Zukić, niso bila povšeči Pistotnikovemu zagovorniku Janezu Stušku. Opozoril je, da “skušajo obdolženi spet zganjati nekakšen piar”, saj da “so vprašanja usmerjena zgolj v publiko (sojenje že vse od začetka spremljajo predstavniki Civilne iniciative Alternativa obstaja, katere član je tudi Mile Zukić, in sindikalisti op. a.) in nimajo nobene zveze z obtožbo”. Sodnik Matevž Gros je zbrane še enkrat opozoril, da je že na začetku sojenja poudaril, da “ta dvorana ne bo postala prizorišče sindikalnega boja. Tukaj obravnavamo kaznivo dejanje razžalitve, sindikalni bolj naj poteka na drugih inštancah.”

“Tudi če je vse to res, kar glede kršitev pravic delavcev govorijo obdolženci, to nima nobene zveze ne z mano ne s podjetjem Sintal d. d.,” pa je opozoril Robert Pistotnik. “Nisem bil ne lastnik ne direktor podjetja Sintal Obala, zato nisem mogel vplivati na vse to, kar so mi pripisali,” je pojasnil. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden z zaslišanjem prič, ki jih je predlagala obramba.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano