Simona Dimic pravnomočno oproščena

Nekdanja vodja kabineta tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Simona Dimic je pravnomočno oproščena očitkov o zlorabi položaja. Višje sodišče v Ljubljani je namreč potrdilo sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je Dimičevo septembra lani oprostilo obtožb zlorabe položaja pri zaposlitvi sekretarke Anice Milene Brooks.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Višji sodniki so se strinjali, da Dimičevi ni mogoče očitati, da je pred šestimi leti zlorabila svoj uradni položaj, ker je sklenila pogodbo o zaposlitvi Anice Milene Brooks mimo pravil. Tožilstvo je namreč Dimičevi očitalo, da je 5. januarja 2009 zlorabila svoj uradni položaj, da bi Brooksovi pridobila službo. To naj bi storila, čeprav Brooksova za to delovno mesto, za katero je zahtevana druga stopnja visokošolskega izobraževanja, ni imela priznane izobrazbe, saj postopka nostrifikacije niso izpeljali.

Prvostopenjsko sodišče jo je septembra lani oprostilo, saj je menilo, da Dimičeva ni delovala z direktnim naklepom. Takšno sodbo pa je sedaj - po pritožbi tožilstva - potrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani, poroča Delo.

Dimičeva je bila dolgoletna tesna sodelavka Boruta Pahorja še iz časa, ko je bil poslanec v Evropskem parlamentu. Ko je Pahor leta 2008 oblikoval vlado, je zasedla mesto šefinje kabineta predsednika vlade. Odstopila je oktobra 2010. Mediji so Dimičevi namreč očitali vrsto domnevnih nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah, med drugim, da je od Nove Ljubljanske banke dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji, da so hišo obnavljali delavci Vegrada, material za obnovo pa naj bi vozili tudi z gradbišča Celovških dvorov. Specializirano državno tožilstvo je po sicer pred kratkim vložilo obtožnico zoper Hildo Tovšak, njeno nekdanjo desno roko Mateja Košiča, ki je vodil Vegradovo hčerinsko družbo AM, ter partnerja Simone Dimic Romana Horvata zaradi sporne obnove hiše v Murglah.

Po mnenju višjih sodnikov je tožilstvo zanemarilo dejstvo, da se je z zaposlitvijo Anice Milene Brooks ukvarjala predvsem kadrovska služba in da je Simona Dimic šele po posvetu s kadrovsko službo podpisala pogodbo o zaposlitvi s kandidatko.

Poleg tega so višji sodniki izpostavili, da je Dimičevi Brooksova zatrjevala, da je že sprožila ustrezne postopke za priznanje izobrazbe, čeprav tega ni storila. Po mnenju sodnikov ni dvoma, da so vsi vpleteni v kadrovski službi in v kabinetu predsednika vlade vedeli, da Brooksova nima priznane izobrazbe, a so v času sklenitvi pogodbe verjeli, da ji bo ta v Sloveniji priznana, zato so Dimičevi tudi svetovali, naj pogodbo podpiše.

STA


Najbolj brano