Silvestrski požar lope

Čeprav je v marsikaterem primorskem kraju pokalo kot na bojišču, je skok v novo leto minil razmeroma mirno - brez hujših nesreč ali hujših kršitev javnega reda in miru. Kar nekaj dela so imeli primorski gasilci, ki so gasili predvsem požare v naravi.

 Foto: Pgd Ilirska Bistrica
Foto: Pgd Ilirska Bistrica

PRIMORSKA > Na koprskem operativno komunikacijskem centru so na številko 113 dobili še največ klicev zaradi pokanja petard in drugih podobnih kršitev, ki spremljajo bučna silvestrska praznovanja. Niso pa dobili nobenega klica zaradi kakšne hujše prometne nesreče, v kateri bi se vozniki ali sopotniki poškodovali. Policisti so morali posredovati zaradi nekaj pretepov, a so tudi ti minili brez hujših posledic. Kri je največkrat zavrela zaradi preveč alkohola.

Podobna je bila slika tudi na severnem Primorskem. Na novogoriškem OKC so povedali, da je silvestrska noč minila precej mirno, če seveda oštejemo pokanje petard. Tudi na severnoprimorskih cestah ni bilo hujših nesreč.

Tik pred novim letom so slovenske ceste terjale še eno smrtno žrtev. Na hitri cesti v Mariboru je umrl 38-letni voznik. Na slovenskih cestah je lani tako umrlo 122 ljudi, predlani pa 108. V četrtek okoli 19.15 je 38-letnik izgubil nadzor nad vozilom in trčil v ograjo na levi strani ceste, od tam pa ga je odbilo na desno stran, kjer je trčil v robnik. Vozilo je odbilo na travnato brežino, kjer ga je odbilo v zrak in ga zavrtelo tako, da je na tla padlo na kolesa. Voznik je med prevračanjem padel iz vozila, ker ni bil privezan z varnostnim pasom. Poškodbe so bile tako hude, da je umrl na kraju nesreče. Za njim sta se pripeljala voznik taksija in voznica avtomobila, ki zaradi prekratke varnostne razdalje ni uspela pravočasno ustaviti in je trčila v zadnji del taksija. Policisti so ugotovili, da je vozila pod vplivom alkohola.

V silvestrski noči so imeli kar nekaj dela primorski gasilci. Vodja včerajšnje dnevne izmene Peter Ocepek je povedal, da je nočna izmena, ki je z delom zaključila včeraj ob sedmih zjutraj, štirikrat hitela gasit požare. Lansko leto so koprski poklicni gasilci zaključili pri 818 intervencijah.

Ob 20.35 so hiteli na Srmin, kjer je na tovorni postaji zagorelo v prostoru z baterijami. Že čez poldrugo uro je zagorelo v Zgornjih Škofijah. Pogasili so grmovje in suho travo. Le nekaj minut pred polnočjo pa so dobili še klic zaradi goreče lope na Srminu, kjer so v zadnjem času že večkrat gasili. Koprskim poklicnim gasilcem so pomagali kolegi iz prostovoljnih društev Hrvatini in Pobegi-Čežarji. Malo po polnoči pa je gorelo v Brezovici pri Gradinu, kjer je najverjetneje raketa zanetila suho travo. Požar so pogasili koprski poklicni gasilci in prostovoljni gasilci iz Gradina.

Suho travo so v četrtek okoli 22.30 gasili tudi piranski prostovoljni gasilci. Gasilci PGD Dolenja Trebuša so že v četrtek popoldne gasili požar na strmem pobočju Lipnika. Gorela je suha trava, pa tudi podrastje na približno 250 kvadratnih metrih površine. Gašenje trave je v četrtek zvečer čakalo tudi sežanske poklicne gasilce, novogoriški poklicni gasilci pa so travniški požar malo po polnoči gasili v Vrtojbi.

Včeraj popoldne so bistriški gasilci hiteli v Koseze, kjer je zagorelo v garaži. Poveljnik PGD Ilirska Bistrica Matej Ličan je povedal, da je bila ob njihovem prihodu v plamenih že vsa garaža. Ognjene zublje je ukrotilo 18 gasilcev, nato so iz prostora odnesli stvari in gospodinjske aparate, ki so bili v priročnem skladišču, in jih na dvorišču dokončno pogasili ter nazadnje prezračili prostore. Visoke temperature so poškodovale tudi motor, ki je bil v garaži. SP


Najbolj brano