Sežanski rop na višjem sodišču, izolski pa v sodni preiskavi

Jutri bo senat koprskih višjih sodnikov pretresal sodbo, s katero je okrožno sodišče za rop v sežanski banki obsodilo italijanska državljana na pet let in tri mesece ter štiri leta in dva meseca zapora.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KOPER > Na okrožnem sodišču pa so že uvedli preiskavo za rop izolske banke, po katerem so prav tako prijeli italijanska državljana. Vsem štirim je skupno to, da so z območja Bergama, tako kot mlada roparja, ki sta avgusta leta 2011 oropala banko v Luciji in ju je Slovenija po pravnomočni sodbi izročila Italiji.

Na odločitev koprskih višjih sodnikov, ki bodo pritožbe na sodbo senata koprskega okrožnega sodišča, izrečeno konec lanskega septembra, obravnavali jutri, v priporu čakata 63-letni Ruggero Marcassoli in 50-letni Mario Bonalda z območja Bergama. Prvemu je sodišče prisodilo štiri leta in dva meseca, drugemu pa pet let in tri mesece zapora za rop sežanske poslovalnice Banke Koper, ki se je zgodil sredi septembra leta 2012.

Sodišče jima je naložilo še stransko denarno kazen, vsakemu po 50.000 evrov, če bo sodba postala pravnomočna, pa bosta morala vrniti vsak po 141.900 evrov, torej po polovico plena. V ropu naj bi sodelovala še dva pajdaša, eden od teh naj bi bil Cesare Ghilardi, za katerim je koprsko sodišče razpisalo tiralico in so ga prijeli v Italiji, kjer naj bi izpeljali postopek.

Marcassoli in Bonalda, ki so ju dobro leto po ropu prijeli v Kopru, sta ves čas sojenja zanikala vsakršno vpletenost. Njuna zagovornika sta že septembra v zaključnih besedah predlagala oprostilno sodbo, čemur pa senat ni sledil. Odločitev višjega sodišča bo predvidoma znana najkasneje v enem mesecu.

Za rop v Izoli uvedli preiskavo

Medtem ko sta Marcassoli in Bonalda od konca oktobra leta 2013 v priporu, pa se je pred slabim mesecem, 16. februarja, v Izoli zgodil rop, v katerega sta bila spet vpletena italijanska državljana, prav tako z območja Bergama, in sicer 58-letni Sergio Odorati in 49-letni Daniele Zoppetti. Prijeli so ju kmalu zatem, ko sta z denarjem zbežala iz banke proti avtu. Tudi onadva sta končala v priporu, s pomočjo italijanskih varnostnih organov pa so koprski kriminalisti ugotovili, da sta oba stara znanca italijanske policije, ki naj bi se ukvarjala s premoženjsko kriminaliteto in izsiljevanjem. Odorati pa si je roparski podvig v Izoli omislil celo med prostim izhodom iz zapora, v katerem je prestajal osemletno zaporno kazen.

Na naše vprašanje, ali je sodišče že uvedlo preiskavo za rop v Izoli, je predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič odgovorila pritrdilno. V ponedeljek je potekalo zaslišanje prič. “Mi nimamo nobenih informacij, da bi Italija zahtevala izročitev Odoratija,” pa je odgovorila na vprašanje, ali je sosednja država morda to že storila.

Kdaj bosta Italijana sedla na zatožno klop, še ni znano, po neuradnih informacijah pa naj bi bila povezana s širšo združbo, ki naj bi delovala na območju Bergama in naj bi očitno dobro poznala tudi slovensko obmejno območje.

Po obsodbi nazaj v Italijo - na novo sojenje

Prvi rop, v katerega sta bila vpletena Italijana z območja Bergama, se je sicer zgodil avgusta leta 2011 v poslovalnici Banke Koper v Luciji. Tedaj so še v istem dnevu prijeli zdaj 27-letnega Mattio Zambettija in dve leti starejšega Eugenia Russa. Sojenje je potekalo ob poostrenih varnostnih ukrepih, saj naj bi s pomočjo sorodnikov načrtovala pobeg. Zambettijev oče, Giambattista Zambetti, ki je spremljal sojenje v Kopru, naj bi v ta namen priskrbel tudi plastični eksploziv.

Na srečo se je načrt izjalovil, senat okrožnega sodišča je Zambettija obsodil na sedem, Russa, ki je bil obtožen še poskusa umora policista, pa na 15 let zapora. Višje sodišče je Zambettiju kazen znižalo za leto dni, Russu pa za dve leti. Oba sta zaprosila za prestajanje kazni v domovini in leta 2013 so ju tudi predali Italiji. Naj ob tem dodamo, da je bil Ghilardi, ki naj bi bil vpleten v sežanski rop, v času sojenja za rop v Luciji partner Zambettijeve matere.

Pajek je sina uvedel v posle že pred lucijskim ropom

Medtem so spomladi leta 2013 v Italiji aretirali Zambettijevega očeta z vzdevkom Pajek (Il Ragno), ki naj bi bil vpleten v rope, oderuštvo in izsiljevanja, v “posel” pa naj bi - že kakšno leto pred lucijskim ropom - uvedel tudi sina in Russa. Med hišno preiskavo so našli tudi plastični eksploziv, ki naj bi bil namenjen “reševanju” sina in njegovega pajdaša iz koprskega zapora.

Po izročitvi se je v Italiji za oba mladeniča začelo novo obdobje, saj ju je, poleg prestajanja kazni, izrečene v Sloveniji, čakal drugi sodni postopek. Eugenio Russo se je strinjal s skrajšanim postopkom in si pred nekaj meseci prislužil še dodatnih deset let zapora zaradi ugrabitve in ropa. Mattia Zambetti na skrajšani postopek ni pristal in ni znano, na kateri točki je zdaj zadeva. Se je pa medtem začelo sojenje njegovemu očetu in štirim soobtoženim, med katerim so prišle na dan domnevne povezave z drugo kriminalno združbo, ki naj bi imela tudi stike s Slovenijo.

Skratka, kar veliko elementov nakazuje, da je dogajanje zadnjih let med Bergamom in Primorsko povezano oziroma prepleteno. Morda tudi kakšen še nerešen primer iz preteklosti, ki ga še preiskujejo in povezujejo niti.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano