Serviserja še niso ujeli

Serviser, ki je prejšnji teden vsiljivo servisiral plinske napeljave in naprave na Vipavskem, je domačinom zaračunaval od 25 do 170 evrov. Policija ga še ni ujela, je pa ugotovila, da gre za 44-letnega Gorenjca. Prav toliko let je imel maja Romeo Žur, ki je obiskoval domove na Tolminskem. Po podatkih tržnega inšpektorata je spremenil ime in se zdaj predstavlja za Gašperja Stareta.

Vsiljivi serviser plinskih naprav že leta služi s svojo predrznostjo na račun  naivnin naplahtanih domačinov Foto: Leo Caharija
Vsiljivi serviser plinskih naprav že leta služi s svojo predrznostjo na račun naivnin naplahtanih domačinov Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Na novogoriški policijski upravi so razkrili nekaj podrobnosti o delovanju vsiljivega serviserja prejšnji teden v Vipavski dolini. Obiskal je nekaj gospodinjstev v Vipavi, Ajdovščini, Vrhpolju, Budanjah, Podragi in Podnanosu. Tistim, ki ga spustili v hišo (oziroma ga iz nje niso nagnali), je izdajal blagajniške prejemke za zneske od 25 do 170 evrov. Šest ljudi mu je storitev plačalo, dva pa mu nista hotela plačati. Glede na serijske številke blagajniških prejemkov, ki jih je pisal, pa policija sumi, da je bilo plačnikov še več, vendar primerov niso prijavili.

Na vprašanje, ali so serviserja kaznovali, na novogoriški upravi odgovarjajo, da moškega niso našli. “So pa policisti moškega identificirali. Gre za 44-letnega moškega z območja Gorenjske,” je povedal tiskovni predstavnik novogoriške uprave Dean Božnik. Zaradi varstva osebnih podatkov nam njegovega imena ni hotel izdati, prav tako ni odgovoril na vprašanje, če je morda v zadnjem času spremenil svoje ime. Je pa potrdil, da so ga že obravnavali.

Goljufivi serviser se je na Primorskem prvič pojavil spomladi leta 2005 na Tolminskem, od takrat pa skoraj ni bilo območja na Primorskem, kjer ga ne bi opazili. Konec leta 2008 je deloval na Bistriškem, spomladi leta 2011 in lani poleti v okolici Nove Gorice, vmes se je pojavil še na Krasu in v Istri, lani jeseni pa v Brkinih. V Javorju so takrat policisti prijeli Romea Žura, ki se je skoraj stepel z domačinom, in ga kaznovali zaradi kršenja javnega reda in miru. Policistom se je smejal, češ da 250 evrov kazni ni nič v primerjavi s 600 evri, ki jih je tistega dne zaslužil.

Račune piše na roko

O tokratnih primerih policija (še) ni obvestila tržnega in davčnega inšpektorata, obljublja pa, da bo to storila takoj, ko bodo serviserja našli. Na vprašanje, kakšne sporne račune je izdajal, je Božnik odgovoril, da sploh ni izdajal računov, ampak le blagajniške prejemke, napisane ročno na bianco obrazcu. Če bodo ugotovili, da je serviser storil kakšno kaznivo dejanje, ga bodo tudi ovadili, sicer pa bodo tožilstvu poslali le poročilo.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je potrdila, da iz Nove Gorice tokrat še niso dobili nobenega obvestila o serviserju plinskih naprav. “Smo pa obvestilo prejeli maja, ko je na Tolminskem servisiranje opravljal podjetnik Gašper Stare oziroma takrat še Romeo Žur,” je dodala Grlićeva. S tem je potrdila neuradne govorice, da je Romeo Žur po opozorilih nad njegovim vsiljivim ravnanjem z vseh koncev države spremenil ime.

Glavna tržna inšpektorica opozarja občane, naj v svoj dom spuščajo le serviserje in predstavnike podjetij, ki jih sami predhodno naročijo. Policija pa poziva vse, ki pridejo v stik s sumljivim ali vsiljivim serviserjem, naj jih nemudoma pokličejo.

Telefon zvoni v prazno

Da gre za istega človeka, kaže tudi telefonska številka in naslov podjetja v Kranju, ki se pojavljata tako pri Romeu Žuru kot pri Gašperju Staretu. Seveda se ne Žur ne Stare na telefonske klice ne oglaša. Tržna inšpekcija je Žuru pred leti prepovedala opravljati svojo dejavnost in ga kaznovala, ker sploh ni bil registriran za servisiranje plinskih naprav. Aprila letos pa so ugotovili, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti in mu tovrstno delo tudi dovolili. Ker pa so zoper njega spet prejeli prijave, ki kažejo na sum nepoštene poslovne prakse, so zoper Žura spet uvedli postopek, ki pa še ni končan. DANIJEL CEK


Najbolj brano