Septembra mednarodna in osrednja vaja Slovenske vojske Takojšen odgovor 2016

V Sloveniji in na Hrvaškem bo med 9. in 23. septembrom potekala mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016 - Immediate Response 2016. Na tej osrednji vaji Slovenske vojske bo sodelovalo približno 1900 udeležencev iz desetih evropskih držav in ZDA.

Brigadir Franc Koračin (levo) in major Aleš Kunstelj sta 
predstavila mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 
2016 - Immediate Response 2016. Foto: Rasto Bozic/Sta
Brigadir Franc Koračin (levo) in major Aleš Kunstelj sta predstavila mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016 - Immediate Response 2016. Foto: Rasto Bozic/Sta

NOVO MESTO > Sodirektor vaje, brigadir Franc Koračin, je na predstavitvi vaje v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu povedal, da bo slovenski del vaje, ki bo potekala pod vodstvom poveljstva vojaških sil ZDA v Evropi, stal približno 400.000 evrov. Slovenski del bo znašal približno 240.000 evrov, stroške tujih oboroženih sil pa bodo pokrile njihove države.

Mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016, na kateri bodo sodelovali vojaki iz Albanije, BiH, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, ZDA, Slovenije in Slovaške kot opazovalke, bo v Sloveniji potekala na območju Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta, na Hrvaškem pa na območju Zagreba in Slunja. Na vaji bo ob tujih vojakih sodelovalo 770 pripadnikov Slovenske vojske in tudi posebna policijska enota, ki bo pomagala pri vaji odstranjevanja teroristične grožnje.

Povezljivost enot in sistemov želijo preveriti z bataljonsko računalniško podprto štabno vajo, s taktično vajo enot na ravni čet, z vajo humanitarne asistence in vajo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja.

Nosilna enota osrednje in hkrati največje letošnje vaje Slovenske vojske je njena 72. brigada, ki je odgovorna za izvedbo vseh načrtovalnih in spremljevalnih dejavnosti, je povedal Koračin.

Po besedah enega od načrtovalcev vaje, majorja Aleša Kunstlja, bodo med vajo občasne dnevne zapore zračnega prostora na območju osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku, in sicer od 12. do 16. septembra v dveh časovnih pasovih od 8. ure do 11.30 in od 12.30 do 15.30.

Med 12. in 16. septembrom bodo ameriška letala F-16 na Počku odmetavala vadbene inertne bombe, ki jih ne raznese, hkrati bodo v tamkajšnje usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja vključene posadke 60-milimetrskih minometov in 155-milimetrskih havbic.

Dan pred vajo, 8. septembra, bodo na slovenskih cestah predvidoma med 8. in 20. uro večkrat dnevno vojaške kolone, ki ne bodo ovirale pretočnosti prometa. Okrepljen promet pa pričakujejo v smeri Karavanke-Brnik-Ljubljana-Postojna-Novo mesto-Cerklje ob Krki-Brežice-Obrežje in Pince-Šentilj-Maribor-Ljubljana-Postojna-Novo mesto-Cerklje ob Krki-Brežice-Obrežje.

V Novem mestu in okolici oziroma na območju Mršeče vasi ter Zaloga pri Škocjanu bodo za vajo uporabili tudi nekaj zasebnih zemljišč. Uvodno slovesnost bodo 9. septembra pripravili v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, je navedel Kunstelj.

STA


Najbolj brano