Senat zavrnil Janšev ugovor na tožbo novinark

Prvaku SDS Janez Janši bodo zaradi žaljivega tvita, s katerim se je marca obregnil ob novinarki RTV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc, sodili na celjskem sodišču. Senat tamkajšnjega sodišča je pred dnevi zavrnil njegov ugovor na njuni zasebni kazenski tožbi.

Prvaku SDS Janez Janši bodo zaradi žaljivega tvita,  s katerim 
se je marca obregnil ob novinarki RTV Slovenija Eugenijo Carl 
in Mojco Pašek Šetinc, sodili na celjskem sodišču. Foto: STA
Prvaku SDS Janez Janši bodo zaradi žaljivega tvita, s katerim se je marca obregnil ob novinarki RTV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc, sodili na celjskem sodišču. Foto: STA

CELJE > Spomladi je zapis, ki ga je Janez Janša objavil na svojem twiter profilu, močno odmeval, deležen je bil številnih obsodb. Zapisal je: “Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Moje PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.” Novinarka Eugenija Carl in urednica Mojca PašekŠetinc sta nato proti Janši vložili zasebno kazensko tožbo, v kateri sta Janši očitali kaznivo dejanje razžalitve, ki naj bi ga storil z objavo v sredstvih javnega obveščanja oziroma na spletu.

Janša je z zagovorniki vložil ugovor in sodišču predlagal, da zasebne tožbe ne dopusti. V njem med drugim navaja, da je bilo dejanje storjeno pri opravljanju politične dejavnosti, v okviru katere se je provokativno odzval kot predsednik politične stranke SDS na poročanje Carlove, da so med člani facebook skupine Legija smrti tudi vidni člani SDS. Zatrdil je še, da navedbe niso bile izrečene z namenom zaničevanja, temveč kot kritika novinarskega dela.

Na ugovor je odgovoril tudi odvetnik Stojan Zdolšek, ki zastopa Carlovo. Zapisal je, da je bil Janšev izključni namen zaničevanje novinarke, tvit pa ni predstavljal kritike, temveč zavestno blatenje časti in dobrega imena novinark.

Senat je Janšev ugovor zavrnil kot neutemeljen. “Do sedaj zbrani dokazi po mnenju senata zadostujejo in v zadostni meri potrjujejo utemeljen sum, da je obtoženec storil očitano mu kaznivo dejanje,” so zapisali člani senata. Verodostojnost in zanesljivost posameznih dokazov pa bodo presojali na glavni obravnavi, če bo do nje prišlo. SP


Najbolj brano