Senat zaslišuje deklice

Tako kot na prvem sojenju tudi na začetku drugega nekdanji trener piranske akrobatske skupine Flip očitno ni priznal, da naj bi pred nekaj leti spolno napadel svoje varovanke. Včeraj je sodnik Julijan Glavina, ki ga je prvič obsodil, zasliševal deklice, ki naj bi jih otipaval in božal trener. Sojenje poteka za zaprtimi vrati.

Sojenje poteka za zaprtimi vrati. Foto: STA
Sojenje poteka za zaprtimi vrati. Foto: STA

KOPER > Danes 40-letnega Mitjo M. so aretirali v začetku februarja 2010, potem ko so starši njegovih varovank, ki jih je treniral v piranski akrobatski skupini Flip, njegova dejanja prijavili kriminalistom. V začetku leta 2010 naj bi nekatere deklice staršem povedale, da se je na avtobusu med vračanjem z nastopa dogajalo nekaj neobičajnega. Petnajst staršev je podpisalo pismo, v katerem so upravni odbor športnega kluba opozorili na nedopustno dogajanje, predsednik upravnega odbora je sklical sestanek s starši in nekaj dni kasneje zadevo prijavil policiji.

39 spolnih napadov

Takrat 35-letnega trenerja so po zaslišanju priprli, ga nato v začetku junija spustili v hišni pripor, po enajstih dnevih pa po odločitvi višjega sodišča znova priprli. V zaporu je ostal vse do sojenja, ki se je končalo konec novembra istega leta.

Senat pod vodstvom sodnika Julijana Glavine je obtoženega spoznal za krivega kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, nekoliko omilil kvalifikacijo očitanega dejanja in mu izrekel sedem let in pol zaporne kazni. Spoznal ga je za krivega 39 spolnih napadov na njegove varovanke, za sedem napadov pa ga je oprostil obtožb.

“Ker je šlo za manj intenzivne spolne napade, je senat dejanje prekvalificiral v milejšo obliko, po kateri je zagrožena kazen do petih let zapora za vsako dejanje,” je takrat pojasnil sodnik Glavina. Tožilstvo je namreč predlagalo kar 20 let zaporne kazni.

Otipaval in božal

“Storilčevo dejanje ni bilo storjeno s ciljem, da bi dosegel spolno občevanje z deklicami, ampak si je z dejanji le potešil svoj nagon. Deklicam ni bilo prijetno, ni jim bilo všeč, vendar hujših posledic niso utrpele,” je novembra leta 2010 utemeljil sodbo sodnik Glavina. Šele na razglasitvi sodbe je javnost prvič uradno izvedela, česa je bil obtožen trener.

Večinoma je šlo za otipavanje intimnih delov prek oblačil in poljubljanje na usta, v dveh primerih je deklicama slekel kopalke, z eno se je v kabini oprhal, nekaj jih je prek oblačil prijel za mednožje, eno je prosil, naj ga masira po zadnjici ...

Dejanja naj bi storil na avtobusih, ko se je skupina vozila na nastope ali se vračala domov, v hotelskih sobah, v avtokampu na Rabu, v koči ob Triglavskih jezerih, na Bledu, v šolskih telovadnicah ... “Obtoženi je zanikal dejanja in povedal, da naj bi to storil le za hec. Kar pa to zagotovo ne more biti,” je sklenil razglasitev sodbe pred petimi leti sodnik Glavina.

Na sodbo sta se pritožila trenerjev odvetnik Luka Zajc iz odvetniške pisarne Čeferin in tožilstvo. Koprsko višje sodišče je primer proučilo konec aprila leta 2011 in obsojenega za osem dejanj oprostilo, za preostalih 31 pa sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje. Trenerja so takrat po dobrem letu izpustili iz pripora.

Pri nekaterih primerih naj bi višji sodniki razsodili, da dejanja niso bila otipavanja po intimnih delih telesa, pri drugih pa, da oškodovanke neprimernega obnašanja trenerja niso doživele natanko tistega dne in natanko na tistem kraju, kot je zatrjevalo tožilstvo.

Včeraj se je tako začelo ponovno sojenje, na katerem naj bi senat zaslišal tudi večino oškodovank, saj so medtem že dopolnile 15 let. Pri tej starosti jih lahko senat zasliši neposredno na sojenju, mlajših od 15 let pa senat po zakonu ni mogel zaslišati. Na prvem sojenju je bral njihove izjave iz preiskave.

DANIJEL CEK


Najbolj brano