Šempetrcu pet let zapora

“Nismo vsi grešni kozli, smo pa žrtvena jagnjeta,” je pred razglasitvijo sodbe v sodni dvorani dejal 40-letni Šempetrc Iztok Kompara, ki mu je specializirano tožilstvo očitalo, da je bil del mednarodne kriminalne združbe, ki je s Kosova v Evropo tihotapila večje količine prepovedane konoplje in heroina. A sodnice ni uspel prepričati, obsodila ga je na pet let zapora.

Sodnica je za Iztoka Komparo  ki so ga  januarja na podlagi 
mednarodne tiralice prijeli v Banjaluki, zaradi begosumnosti 
podaljšala pripor.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sodnica je za Iztoka Komparo ki so ga januarja na podlagi mednarodne tiralice prijeli v Banjaluki, zaradi begosumnosti podaljšala pripor.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Konec tedna se je na koprskem okrožnem sodišču končalo sojenje Iztoku Kompari, doma iz Šempetra, in Dritonu Bajraktariju, državljanu Kosova, ki živi v Logatcu. Maja Veber Šajn, državna tožilka iz specializiranega državnega tožilstva, je za Komparo po končanem dokaznem postopku zahtevala šest let zapora, za Bajraktarija pa dve leti zapora, za oba je predlagala tudi denarno stransko kazen. Oba obtožena sta ves čas zanikala očitke iz obtožbe. A je tožilka v zaključni besedi vztrajala pri očitkih.

Pripeljal jih je do združbe

Kompara je pravzaprav kriminaliste pripeljal na sled kriminalni združbi, saj so ga začeli spremljati, ko so od italijanskih kolegov dobili informacijo o slovenskem državljanu, ki je Tržačanom preprodajal kokain. Tožilka mu je očitala, da je Tržačanu preprodal 40 gramov kokaina, posredoval pa naj bi še pri eni preprodaji kokaina - italijanskega državljana je pripeljal do dobavitelja v Ljubljani, nato pa sta se z drogo peljala po avtocesti proti Primorski, kjer so ju tudi ustavili policisti, a so pri Italijanu našli le 0,4 grama kokaina.

Kompara naj bi v dveh primerih posodil avto, v katerem je soobtoženi Jožef Mermolja iz okolice Nove Gorice maja leta 2014 dvakrat s Kosova pripeljal večjo količino konoplje. Maja leta 2013 so ga na prehodu Slovenska vas aretirali in v avtu našli dobrih 16 kilogramov konoplje. Teden dni pred tem pa mu je prevoz uspel.

V Banjaluki ni bral Primorskih novic

Zagovornik Renato Dukič je v zaključni besedi opozoril, da dokazov o sodelovanju Kompare v teh poslih ni, so samo sklepanja, je dejal. Po njegovem mnenju je bilo v postopku še marsikaj spornega. “Gre za krpanje napak, ki so bile storjene v postopku zasega droge. Cilj opravičuje sredstva. Mislim, da to ne bi smelo biti tako. Priznati bi morali napako,” je poudaril Dukič in ob tem opozoril, da za pregled avta na mejnem prehodu Dolga vas ni bilo odredbe za preiskavo. Čeprav se je ogleda udeležila preiskovalna sodnica, je menil, da gre za nezakonito pridobljene dokaze. Sodišču je predlagal, da Komparo oprosti, hkrati pa je dejal, da je kazen, ki jo je predlagala tožilka, pretirana.

Kompara je sodnici Orjani Trunk položil na srce, da mora biti nepristranska. “Ne smete dovoliti, da bi legalizirali, kar je policija zagrešila,” ji je rekel: “Skrivajo se za metodiko in taktiko.”

Še tik pred razglasitvijo sodbe je na hodniku razlagal, da ni uporabljal telefonske številke, za katero so kriminalisti pridobili dovoljenje za prisluhe. In da so to vedeli tudi kriminalisti. Zatrdil je še, da se ni skrival. Januarja so ga namreč na podlagi mednarodne tiralice prijeli v Banjaluki: “Policija je vedela, kje sem ... V Banjaluki nisem bral Primorskih novic.”

Pred koncem pa je tudi sodni proces proti drugim članom kriminalne združbe, ki je s Kosova tihotapila konopljo in heroin. Vodja združbe, 39-letni državljan Kosova, ki je živel na Vrhniki, Arsim Ahmetaj,je že zdavnaj priznal krivdo, sodišče pa ga je obsodilo na sedem let in pol zapora ter na tri tisoč evrov denarne kazni. Na zatožni klopi sedijo 44-letni državljan Kosova Izet Zmajli, ki naj bi bil po obtožbi Ahmetajeva desna roka, zakonca Ana in Valter Šmid, Zoran Musič in Goran Čeru, ki naj bi imeli različne vloge. Včeraj je državna tožilka nekoliko spremenila obtožbo in med drugim za Zmajlija umaknila dve točki iz sicer obširne obtožbe. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek. Nekaj članov združbe je še nedosegljivih, v Avstriji, Nemčiji in Švici pa so tamkajšnji varnostni organi prijeli več kurirjev. Združbi naj bi zasegli približno deset kilogramov heroina in več kot 70 kilogramov konoplje.

Avto bodo uničili

Sodnica Orjana Trunkl je Komparo obsodila na pet let zapora in na 3000 evrov denarne kazni. Zasegla mu je tudi prepovedano drogo in za njegov avto, ki ga je uporabljal Mermolja, odredila uničenje, saj je bil prilagojen za tihotapljenje droge. Je pa vseeno ugotovila, da pri drugem prevozu konoplje s Kosova ni tako aktivno sodeloval kot ob prvem in mu zato prisodila nekoliko nižjo kazen, kot je predlagala tožilka. Sodnica je pojasnila, da je bil Kompara zelo previden in je tudi videl, da jih nekdo opazuje, zato tudi ni bil več tako aktiven.

Trunklova je v obrazložitvi sodbe še pojasnila, da so bili prikriti ukrepi, ki jih je v preiskavi uporabljala policija, zakoniti. Pri odmeri kazni za Komparo ni mogla upoštevati nobenih olajševalnih okoliščin. Morala pa je upoštevati dejstvo, da je bil zaradi preprodaje droge že kaznovan.

Zaradi pomanjkanja dokazov je sodnica oprostila Dritona Bajraktarija, ki naj bi februarja leta 2013 za vodjo združbe na domu v Logatcu hranil 6,5 kilograma konoplje. “Stoodstotnih dokazov za to ni. Sodba ne more temeljiti na indicih, ki ne tvorijo zaključenega kroga,” je poudarila in odredila, da ga takoj izpustijo iz pripora, v katerem je bil od marca letos. Odločitev sodnice je presenetila tudi Bajraktarija, ki skoraj ni mogel verjeti svojim ušesom.

Tožilka Maja Veber Šajn je že napovedala pritožbo na oprostilni del sodbe.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano