Šempetrc vztraja, da ni kriv

“Absolutno zanikam kaznivo dejanje, ki mi ga očita tožilstvo,” je v svoj zagovor povedal Iztok Kompara, 39-letni Šempetrc, ki naj bi bil po obtožbi član preprodajalske združbe. Na sled naj bi ji koprski kriminalisti prišli prav prek Kompare, ki je na Tržaškem s kokainom oskrboval tamkajšnje odvisnike. A Šempetrc ima za vse svojo razlago - pravi, da na prisluhih telefonskim pogovorom ni njegov glas, pa tudi na konkretnih krajih, kjer naj bi prišlo do predaje droge, naj ne bi bil on, temveč drugi član te združbe.

Iztoka Komparo so na sojenje pripeljali iz koprskega pripora. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Iztoka Komparo so na sojenje pripeljali iz koprskega pripora. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Iztoku Kompari, 39-letnemu Šempetrcu, in deset let mlajšemu Dritonu Bajraktariju, državljanu Kosova, ki živi v Logatcu. Obtožena naj bi bila člana večje kriminalne združbe, ki je s Kosova v Slovenijo, Nemčijo, Avstrijo in Švico tihotapila večje količine marihuane in heroina. Za večino članov združbe je sodišče predobravnavne naroke razpisalo že januarja, a ker so skoraj vsi zanikali krivdo, se je marca začelo sojenje.

Doslej je krivdo priznal vodja kriminalne združbe Arsim Ahmetaj, v ponedeljek ga je sodišče po pritožbi in ponovljenem naroku znova obsodilo na sedem let in pol zapora ter na tri tisoč evrov denarne kazni (prvič mu je prisodilo 24.000 evrov denarne kazni). Priznal je tudi eden od kurirjev, 40-letni Naim Nrecaj, državljan Kosova, ki z družino živi v Ljubljani. V Avstriji so ga zaradi tihotapljenja osmih kilogramov konoplje obsodili na 19 mesecev zapora. Ker je pred tem angažiral kurirja in jima priskrbel avto za tihotapljenje 1,6 kilograma heroina, pa ga je sodnica Orjana Trunkl sredi junija obsodila na dve leti zapora in tisoč evrov denarne kazni.

Iztoka Komparo, ki se je zaradi preprodaje prepovedanih drog že večkrat znašel v zaporu, so januarja prijeli v Banjaluki. Ker izročitvi Sloveniji ni nasprotoval, se je že dva tedna zatem znašel v koprskem priporu. Za njim je koprsko okrožno sodišče razpisalo mednarodno tiralico, ker so se za njim lani poleti, ko so koprski kriminalisti razbili mednarodno združbo, v kateri naj bi sodeloval, izgubile vse sledi. Kompara naj bi s kokainom oskrboval tržaške odvisnike, na kar so tržaški kolegi opozorili koprske kriminaliste, ti pa so nato prišli na sled večji kriminalni združbi, ki ji zdaj sodijo.

Krivde po obtožbi prejšnji mesec ni priznal Iztok Kompara, za enako taktiko se je odločil tudi Driton Bajraktari, zato jima je sodišče v začetku tedna začelo soditi. Postopka niso mogli združiti s sojenjem ostalim članom združbe, saj so pri izvajanju dokazov že precej daleč. Državna tožilka Maja Veber Šajn je v začetku tedna predstavila obtožbo. Kompara naj bi maja lani dvakrat posodil svoj avto 67-letnemu Jožefu Mermolji z Goriškega, ki je po obtožbi v obeh primerih v Slovenijo pripeljal konopljo. Prvič mu je prevoz uspel, drugič pa so ga ustavili na mejnem prehodu Slovenska vas in v avtu odkrili 16,4 kilograma trave. V obeh primerih sta za posel poskrbela Arsim Ahmetaj in njegova desna roka Izet Zmajli. Tožilka Kompari očita še pečanje s preprodajo manjših količin kokaina.

Bajraktari pa naj bi februarja lani na Tržaški cesti v Logatcu hranil 6,5 kilograma konoplje, ki sta jo prav tako nabavila Ahmetaj in Zmajli, nato pa izročila Naimu Nrecaju, ki jo je odpeljal v Avstrijo, kjer so ga aretirali.

Kompara je bil v svojem zagovoru kratek, saj mu je zagovornik svetoval, naj odgovarja samo na njegova vprašanja. “Kaznivo dejanje absolutno zanikam,” je poudaril. Zanikal je, da bi v Lipici predal 50 gramov kokaina italijanskem državljanu. “Nisem bil na tistem mestu,” je vztrajal. Pojasnil je, da je še enemu članu združbe, Hrvatu Zlatku Saviću, ki je v priporu na Hrvaškem, res dal svoj avto, a so šele kasneje uredili prepis na njegovo partnerko. Dodal je, da se je v Bosni in Hercegovini, kjer so ga januarja prijeli, ukvarjal s trgovino z avtomobili. “Policija krade telefonske številke. Morali bi se prepričati, če sem v avtu na telefonu res jaz pisal sms ... Policija bi se morala prepričati, kdo vozi avto,” je še povedal v svoj zagovor. “Če mi dokažete uporabo te telefonske številke, bom vse priznal,” je še zanikal, da bi uporabljal telefonsko številko, na kateri je policija izvajala prikrite prisluhe.

Še krajši je bil Bajraktari. Zanikal je očitke tožilstva in se ni zagovarjal. Tožilko iz specializiranega državnega tožilstva pa je vseeno vprašal, kje naj bi sploh hranil drogo, kot mu očita v obtožbi. Sojenje se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano