Sedem ovadenih zaradi šempetrske tragedije

Novogoriški kriminalisti so v zvezi s tragedijo v šempetrski bolnišnici ovadili sedem oseb za osem kaznivih dejanj.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Vodja sektorja kriminalistične policije pri policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos je na današnji novinarski konferenci predstavil rezultate več kot pol leta trajajoče preiskave, v kateri so ugotavljali odgovornost za napako pri napeljavi medicinskih plinov na šempetrski urgenci in za smrt ene osebe, ki ji je botrovala ta napaka.

Kriminalisti so v zvezi s tem ovadili sedem oseb, ki so osumljene osmih kaznivih dejanj. Osumljenci so stari od 37 do 69 let in prihajajo iz območij policijskih uprav Nova Gorica, Koper, Murska Sobota in Celje.

Ena od oseb je osumljena povzročitve splošne nevarnosti, ker ni opravila priključitev fleksibilnih cevi medicinskega pripomočka na napeljavo medicinskih plinov, čeprav bi kot pooblaščena in za to usposobljena oseba to morala storiti. Prav tako v nadaljevanju ni izvedla potrebnih testiranj.

Kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti sumijo še dve osebi, ki sta opravili napačno priključitev cevi, za kar pa nista bili ne usposobljeni ne pooblaščeni.

Eno osebo so ovadili zaradi suma ponarejanja listine, vezane na izvedbo testiranj na sklopkah inštalacij medicinskih plinov, še eno osebo pa zato, ker je tako ponarejeno listino uporabila kot pravo.

Štiri osebe so ovadili zaradi utemeljenega suma povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Osumljeni so opustili dolžna ravnanja v skladu s predpisi in splošno priznanimi tehničnimi pravili pri izvedbi inštalacij medicinskih plinov ter pri montaži medicinskih pripomočkov. Dve od teh oseb sta neposredno vodili izvedbo teh del, dve pa sta dela nadzirali.

Spletno uredništvo

Preberite še:

Potreboval je kisik, dobil je anestetik

Kdo je v Šempetru zakrivil usodni priklop?

Interni nadzor: bolniki niso umrli zaradi napak osebja

Pol leta po tragediji na urgenci še brez vseh odgovorov


Najbolj brano