Sedem let za prevoz kokaina

“Sodišče ne verjame, da je bilo mamilo podtaknjeno v tovornjak. Če bi mu že hoteli nekaj podtakniti, bi mu v prikolico in ne v kabino,” je včeraj popoldne dejal koprski okrožni sodnik Julijan Glavina in 40-letnemu Srbu Iliji Šormazu zaradi prevoza najmanj 62 kilogramov kokaina dosodil sedem let zaporne kazni.

“Dejanja nisem storil in ostajam pri tej zgodbi. Pred seboj 
imate napačnega človeka,” je tik pred razglasitvijo sodbe 
včeraj dejal Ilija Šormaz.  Foto: Danijel Cek
“Dejanja nisem storil in ostajam pri tej zgodbi. Pred seboj imate napačnega človeka,” je tik pred razglasitvijo sodbe včeraj dejal Ilija Šormaz.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Koprski okrožni sodnik Julijan Glavina je tako včeraj izrekel sodbo in 40-letnemu Srbu Iliji Šormazu, ki so ga policisti novembra lani na avtocesti pri Povirju ujeli z več kot 60 kilogrami kokaina, dosodil sedem let zaporne kazni. Da ne bi zbežal in ponavljal kaznivih dejanj, mu je tudi podaljšal pripor, prav tako bo moral Srb plačati tudi stroške postopka.

“Sodišče ne verjame njegovi zgodbi, da mu je bilo mamilo podtaknjeno. In to v kabino tovornjaka! Če bi mu že hoteli nekaj podtakniti, bi mu v prikolico in ne v kabino. Podtaknili bi mu na tako mesto, da sploh ne bi vedel za to,” je po razglasitvi sodbe pojasnil sodnik. “Pa to je tako mesto,” ga je prekinil obsojeni Srb.

Ta se je namreč zagovarjal, da je med nakladanjem v Španiji pustil ključe tovornjaka odgovornemu delavcu in tovornjak čez uro ali dve prevzel ter se s pločevinkami ananasa odpeljal proti Sloveniji. Zatrdil je, da sploh ni vedel za črni potovalki pod posteljo v kabini tovornjaka.

Zavrnil dvome v delo policije

Sodnik je še pojasnil, da ga ni obsodil za dejanje v sostorilstvu z neznanim pobeglim voznikom, ki je v drugem tovornjaku prevažal skoraj sto kilogramov kokaina, ker za to ni bilo nobenih trdnih dokazov.

“Obstajajo neki indici, vendar manjka subjektivni element,” je pojasnil. Na zatrjevanje obsojenčevega odvetnika Bojana Pečnika, da sta bila preiskava kabine tovornjaka in zaseg droge nezakonita, je odvrnil, da lahko policisti po zakonu o nadzoru državne meje pregledajo vsakogar, ki prestopi mejo, in tudi njegovo vozilo.

Ilija Šormaz je sredi lanskega novembra od Fernetičev proti Divači vozil renaultov tovornjak z novomeškima tablicama, na katerega je imel pripeto prikolico s celjsko tablico. Bil je prvi voznik, ki sta ga policista z modrim passatom in napisom “policija” usmerili na kontrolo na bencinski servis pri Povirju. Tam so namreč izvajali poostreno kontrolo prometa.

Prijel se je za glavo

Potem ko so ga prometni policisti kaznovali, ker je pretekla registracija prikolice, ker ni imel vseh tahografskih listkov in ustrezne šoferske licence, v prikolici pa je bil tovor nepravilno naložen, so se mu posvetili policisti za izravnalne ukrepe. S psičko Megi so najprej pregledali notranjost prikolice, nato pa še kabino. Psička je ob robu postelje nakazala, da je pod njo nekaj sumljivega.

Policist je dvignil posteljo in pod njo našel dve črni potovalki, v prvi je bilo dvanajst, v drugi pa 14 paketov kokaina. Z ovoji vred je droga tehtala 67,9 kilogramov, včeraj pa je tožilka Nataša Valentič Kuštra odštela ovoje in Srbu očitala, da je prevažal natanko 61,991 kilograma kokaina. “Preden so torbi odprli, ga je policist vprašal, kaj je notri, pa je odgovoril, da rezervni avtomobilski deli. Ko pa je policist odprl prvo torbo in v njej zagledal ovoje, se je obtoženi prijel za glavo,” je pojasnila tožilka.

Kokain z logotipom

Medtem ko so se kriminalisti že ukvarjali z rekordnim zasegom kokaina, so med kontrolo prometa policisti na črpalko usmerili tudi voznika belega tovornjaka znamke man s celjskimi tablicami. Voznik je na črpalki ustavil in preden so policisti stopili do njega, skozi sovoznikovo okno zmetal štiri nahrbtnike in eno potovalko ter izginil v neznano. “Najprej je skušal rešiti robo, jo vrgel iz kabine, na koncu pa je reševal svojo kožo. Tovornjak je pustil celo v pogonu,” je pojasnila tožilka.

Ko je po odkritju dveh potovalk kokaina v prvem tovornjaku policist psički Megi metal žogico, je ta stekla do nahrbtnikov in potovalke ter svojega gospodarja opozorila, da tudi s temi torbami ni vse v redu. V njih so našli 48 zavojev s 107 kilogrami bruto oziroma 96,998 kilogrami neto teže kokaina. “Vozila sta po isti poti, oba tovornjaka sta last Benje Polovič, kokain v obeh tovornjakih je enake kakovosti, celo z enakimi logotipi na paketih. Po prepričanju tožilstva je dokazano, da sta bila povezana, da sta imela istega naročnika, le da je drugi voznik pravočasno pobegnil,” je poudarila tožilka.

Glede Šormazove krivde ni imela nobenega dvoma. “Če bi bili v torbah res avtodeli, zakaj bi jih prevažal v kabini? Torej je vedel, kaj je v torbah. In ju je hotel imeti ob sebi, v kabini, da ima dragocen tovor ves čas pod nadzorom,” je sklenila in sodniku predlagala, naj mu izreče osem let zaporne kazni.

Na drugi strani pa je Šormazov odvetnik Pečnik prepričan, da brez utemeljenega suma policisti ne bi smeli pregledati kabine tovornjaka. “Nikoli nisem oporekal pregledu prikolice s psom. V njej niso našli ničesar nezakonitega. In zato ni bilo nobenih razlogov za sum, da je kaj nezakonitega v kabini. Kabina je enako kot stanovanje. V njej je postelja,” je pojasnjeval.

Dodal je, da ne na torbah ne na ovojih z drogo niso našli Šormazovih odtisov ali sledi in se vprašal, zakaj policija še ni našla voznika drugega tovornjaka. “Ali ga ne morejo, ali ga nočejo. V kabini je pustil dva telefona, skozi okno zmetal torbe s sto kilogrami kokaina ... Če to ni več kot idealno za odkrivanje dejanja?” Po njegovem imajo proti njegovemu varovancu le nezakonit zaseg droge, brez dokaza, da bi se je dotikal ali vedel zanjo. “Zato sodišču predlagam edino možno odločitev - da ga oprosti obtožbe,” je sklenil Pečnik, sodnik pa njegovega predloga ni uslišal.

DANIJEL CEK


Najbolj brano