Še sam bi se poslal v zapor

“Ko sem poslušal opis dejanja, bi še sam sebe dal v zapor,” je po razglasitvi sodbe dejal 30-letni Robert Carvely in se zahvalil sodnici. Znanega prestopnika in drznega voznika je sodišče tokrat obsodilo zaradi vratolomnega bega pred policisti aprila letos. Dobil je deset mesecev pogojne kazni, sodišče mu je poleg tega odvzelo vozniško dovoljenje in za tri leta prepovedalo opravljanje vozniškega izpita. Brez vozniškega dovoljenja je tako ostal že petič.

Divji beg se je končal v Pradah Foto: Fb Radio Capris/Tilen Vitrih
Divji beg se je končal v Pradah Foto: Fb Radio Capris/Tilen Vitrih

KOPER > Robert Carvely se je tokrat znašel na sodišču zaradi dogodka, ki se je zgodil prvega aprila letos. Takrat sta koprska prometna policista pri Petrolovem bencinskem servisu na Šmarski cesti opazila bel audi A4 z zatemnjenimi stekli in ljubljanskimi oznakami ter ga hotela ustaviti, da bi preverila, ali ima stekla originalno zatemnjena. S svojim vozilom, v katerem sta imela tudi kamero provida, sta se vozniku audija približala in mu s sireno ter lučmi nakazala, naj ustavi.

Vendar pa sta s tem povzročila prav nasprotni učinek. Silovito je pospešil in jima poskušal zbežati proti Slavčku. Pred krožiščem je zapeljal čez pločnik in kolesarsko stezo na makadamsko parkirišče ob trgovini Vinakopra, nato pa zavil levo na cesto proti Bertokom. Že od Indeja proti Slavčku je pospešil na 131 kilometrov na uro, proti Bertokom je drvel že s hitrostjo 141 kilometrov na uro, ob trgovini Dar pa je prehitel avto kar z levimi kolesi po pločniku.

Roberta Carvelyja čaka sojenje za še bolj spektakularen beg pred policisti spomladi 2013, ko je bežal od Kopra do predora Kras nad Trstom. Prepričan, da mu čez mejo ne bodo sledili, naj bi policistom na Škofijah pokazal sredinec, vendar so naši policisti pred tem že dobili dovoljenje in ga lovili še na italijanski strani. V predoru Kras se je s svojim audijem zaletel v policijsko vozilo. Ko je policist skočil iz avta in ga prijel skozi okno, pa je silovito pritisnil na plin, vendar se je njegov audi zataknil s policijsko škodo, zato mu ni uspelo zbežati. Sojenje naj bi se začelo v prihodnjih dneh v Novi Gorici.

V križišču je nato zavil desno proti Pradam, mimo otrok na pločniku drvel hitreje od 100 kilometrov na uro, na grbino pred šolo je zapeljal s hitrostjo 85 kilometrov na uro, da je audi kar poskočil, nato pa sunkovito zavil desno čez parkirišče bara Lenassi. Od tam se je spet vrnil na cesto proti Sv. Antonu, kjer je mimo pešcev vozil 125 kilometrov na uro, nato pa dosegel rekordno hitrost 144 kilometrov na uro.

Hotel je rešiti avto

Z glavne ceste je nato zavil na stransko in se ustavil pred zapornico na dostopu do hiše. Od tam je peš zbežal v bližnjo novogradnjo, kamor pa sta kmalu pritekla tudi policista, in se jima je predal. Med vožnjo je večkrat prehiteval v škarje, pri Daru je moral voznik avta, ki ga je prehiteval, skoraj ustaviti, da ni trčil, na parkirišču Vinakopra je pred njim odskočil pešec, na parkirišču pred barom v Pradah pa je prav tako zapeljal mimo avtov in pešcev ob njih.

Carvely je sodnico Melito Černe najprej prepričeval, da s svojo vožnjo ni ogrožal nikogar, kar sta po njegovem prepričanju dokazala policista, ki sta ga lovila. “Če bi bila moja vožnja nevarna, bi morala zasledovanje prekiniti,” je trdil. Sodnica mu je pojasnila, da ne gre za ogrožanje s strani policistov, ampak ubežnika. Carvely je vztrajal, da ni nikogar ogrožal, da je odličen voznik in da trenira spretnostno vožnjo.

Na zadnji obravnavi pa je povedal, da je policistoma hotel zbežati zato, ker je vozil avto, ki ga je prijatelj vzel na lizing. Zavedal se je, da vozi avto brez dovoljenja in da mu ga bodo policisti zasegli, zato je hotel zaščititi prijatelja, ki mu je avto posodil.

Vožnjo obžaluje

Tožilke Anje Štrovs pa s svojimi izgovori ni prepričal, sodnici je predlagala, naj ga spozna za krivega in mu izreče deset mesecev zaporne kazni ter mu za dve leti prepove vožnjo. “Zgolj previdnosti ostalih udeležencev v prometu gre zahvala, da se ni zgodila kakšna hujša nesreča. Tudi če je kot voznik relija zmožen hitrejšega odzivanja na cesti, je to nepomembno, saj ni dirkal na dirkališču, ampak je vozil v običajnem prometu,” je poudarila.

“Nihče ni klical policije, nihče od ostalih udeležencev v prometu me zaradi te vožnje ni ovadil in nihče ni na sodišču izjavil, da se je počutil ogroženega. Zavedam se, da nisem vozil po predpisih in moralnih načelih. Tega se sramujem in to obžalujem, vendar pa nisem storil nobenega kaznivega dejanja, zaradi katerega bi moral v zapor,” je v svoji sklepni besedi poudaril Carvely in sodnici predlagal, naj ga oprosti.

Dovolj je posnetek

Na koncu ga je sodnica obsodila na deset mesecev pogojne zaporne kazni, ki je ne bo prestal, če v naslednjih štirih letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Prav tako mu je odvzela vozniško dovoljenje (ki ga je sicer ponovno pridobil po dogodku) in mu za tri leta prepovedala ponovno opravljanje vozniškega izpita. Opis dejanja in njegovih prekrškov, ki ga je sodnica prebrala ob razglasitvi sodbe, je trajal dlje kot sama divja vožnja, ki je trajala štiri minute.

“Vse očitke je zagotovo moč potrditi že ob ogledu posnetka in ni treba, da sodišče ugotavlja občutke ljudi. Prav tako tudi ni nujno, da so se ljudje takrat zavedali, da so ogroženi,” je razsodila sodnica.

Na sojenju so si namreč kot dokaz ogledali tudi posnetek vratolomne vožnje, ki sta ga policista med zasledovanjem posnela s kamero. “Varnostni ukrep, ki sem vam ga izrekla, pa je najboljše zagotovilo, da tri leta ne boste smeli dobiti novega vozniškega dovoljenja,” je sklenila sodnica.

DANIJEL CEK


Najbolj brano