Še nekaj mesecev dodatka k dvanajstim letom zapora

Boštjan Z., ki je pred leti v Istri zagrešil več hudih kaznivih dejanj, je dobil še nekaj dodatnih mesecev zapora zaradi izsiljevanja. Dvanajstim letom in dvema mesecema zaradi ropov, tatvin, goljufije in hude poškodbe je sodnik prištel še šest mesecev zapora. Zaradi izsiljevanja sta se z njim zagovarjala še dva obtožena, ki sta jo odnesla s pogojno kaznijo.

Moški se je rešil, ko je enemu od izsiljevalcev na vrat nastavil 
nož.  Foto: Leo Caharija
Moški se je rešil, ko je enemu od izsiljevalcev na vrat nastavil nož.  Foto: Leo Caharija

KOPER > Andrej G., 33-letnik iz okolice Kopra, je po obtožbi pred devetimi leti, novembra leta 2006, 46-letnega Štajerca Riharda L. in danes 39-letnega Boštjana Z. iz Šmarij pri Jelšah nagovoril, da bodo od Elvisa H. z grožnjami izterjali nek denar. Rihard L. ga je zvabil iz stanovanja na Markovcu, nato so ga pred lokalom v Olmu na silo porinili v avto in se odpeljali proti Izoli. Andrej G. naj bi ga med vožnjo udaril v obraz, mu vzel telefon in mu grozil, da ga bodo pretepli, če ne bo vrnil denarja, ki ga je dobil za ukradene kovine. Elvis H. pa se je uspel osvoboditi, iz žepa je potegnil nož, ga nastavil na vrat Boštjanu Z., ki je sedel pred njim na prednjem sedežu, in jih tako prisilil, da so ustavili avto. Zbežal je iz avta in poklical policiste, ki so trojico nato izsledili in ovadili zaradi poskusa izsiljevanja.

Pred dnevi je sodišče za vse tri obtožene razpisalo ločene predobravnavne naroke. Iz zapora na Dobu, kjer prestaja dolgo zaporno kazen, so na sodišče najprej pripeljali Boštjana Z., ki je pred leti živel v Istri. Državna tožilka Barbara Milič Rožman je v zameno za priznanje in glede na to, da je od dogodka minilo že devet let, zanj predlagala šest mesecev zapora.

“Priznam krivdo,” je bil kratek Boštjan Z., ki ima bogat kazenski dosje. Dvakrat je bil obsojen zaradi ropa, kaznovan pa je bil tudi zaradi tatvin, hude poškodbe, goljufije in ponarejanja listin. Leta 2013 mu je koprsko okrožno sodišče za vsa kazniva dejanja izreklo 12 let in dva meseca enotne zaporne kazni.

Višja državna tožilka je v zaključnih besedah predlagala, da sodišče kljub vsemu pri izreku kazni upošteva omilitvena določila in upošteva, da je ostalo pri poskusu. Odvetnik Miran Škrinjar je ob tem dodal, da je njegov klient v tem času spoznal, da dosedanja pot ne vodi nikamor. Predlagal je še, da mu sodišče kazen združi v enotno s kaznijo, ki jo že prestaja na Dobu.

SodnikJulijan Glavina je Boštjana Z. obsodil na predlagano kazen, torej na šest mesecev zapora, in mu nato izrekel enotno kazen 12 let in šestih mesecev zapora. Z izrekom enotne kazni je tako dobil še nekaj mesecev popusta. Ker je že več let v zaporu, ga je oprostil tudi plačila sodnih stroškov.

Za Boštjanom Z. sta dejanje priznala tudi Rihard L., ki je bil v preteklosti tudi obsojen zaradi ropa, in Andrej G. Sodnik je njuni priznanji sprejel, saj obtožbo potrjujejo tudi drugi dokazi v sodnem spisu. Rihard L. si je tako prislužil pogojno leto zapora z dveletno preizkusno dobo, Andrej G. pa leto zapora, v katerega pa mu ne bo treba, če v letu dni ne bo ponovil kaznivega dejanja. Tudi njiju je sodnik oprostil plačila stroškov. Ker so se vsi odpovedali pravici do pritožbe, je sodba postala pravnomočna.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano