Še naprej bodo samo načrtovali, ne pa zidali

“Velika naloga te vlade je, da pomaga policijski upravi Koper in celotni slovenski policiji,” je po obisku koprske policijske uprave včeraj poudaril predsednik vlade Miro Cerar. Na vprašanje, kakšna bi bila rešitev težav koprske uprave, pa je generalni direktor policije Marjan Fank dejal, da bi bila to nova stavba. Dokler pa zanjo ni denarja, bodo o njej samo pisali in risali projekte.

Premier Miro Cerar, ministrica Vesna Györkös Žnidar in Marjan Fank z vodstvom koprske policijske uprave.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Premier Miro Cerar, ministrica Vesna Györkös Žnidar in Marjan Fank z vodstvom koprske policijske uprave.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Težavo že rešujemo, tako da bomo zagotovili nadomestni objekt, v katerem teh težav ne bo. Vanj se bo zaposlil del zaposlenih v sedanji stavbi,” je o sramoti z nagnjeno stavbo sedanjega sedeža policijske uprave Koper včeraj dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Po naših informacijah je bila to tudi glavna tema včerajšnjega pogovora vodstva policijske uprave s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ministrico Györkös Žnidar ter v. d. generalnega direktorja policije Marjanom Fankom.

“Zagotovo je bil ta pojav spodbujen z neko konfliktno situacijo v notranji javnosti in iz notranje javnosti je taka prijava prišla na specializirano tožilstvo,” je o domnevni aferi ob prometni nesreči drugega moža policijske uprave Tomaža Čehovina dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Zatrdil je, da je bila nesreča obravnavana enako kot vse prometne nesreče drugih državljanov in tujcev. O tem, kakšne bodo ugotovitve specializiranega tožilstva, pa ni želel ugibati, ampak je dejal, da bo to znano po končani preiskavi. V nekaterih medijih so se v minulih dneh pojavila ugibanja, da je policija nesrečo pometla pod preprogo.

Visoka trojica je včeraj v Koper prišla ob devetih dopoldne in se na policijski upravi skupaj zadržala dobro uro. Premier Cerar je nato odbrzel k drugim obveznostim, ministrica in generalni direktor policije pa sta se pri “svojih” zadržala še dobri dve uri. Na koncu so ministrici razkazali še garažo in delavnice za koprsko policijsko upravo, kjer naj bi nekoč v prihodnje zgradili novo stavbo, v katero bi se vselili zaposleni vseh skupnih služb policijske uprave. Ministrica in direktor sta se nato ustavila še na postojnski policijski postaji.

Ker stavba sedanjega sedeža koprske uprave po širini visi že več kot 24 centimetrov in so razmere v njej nevzdržne, je ministrstvo pred časom podpisalo pogodbo, po kateri se bodo kriminalisti preselili v stavbo CPK čez cesto, ostali pa razselili drugam. “Dolgoročno pa pripravljamo finančne ocene, na kakšen način priti do novogradnje. Je pa res, da so tudi drugod po državi objekti policije neprimerni, tako da je slabo finančno stanje v policiji univerzalen pojav,” je povedala ministrica Györkös Žnidar in poudarila, da policija ne more razmišljati, ali bo določene naloge opravljala ali ne.

“Tudi s tem moštvom, ki ga imamo, skušamo zagotavljati najvišjo stopnjo varnosti na območju celotne koprske uprave. Pri zadnji prometni nesreči se je izkazalo, da to sodelovanje med prometnimi policisti iz Kopra in Postojne prinaša določene rezultate. Vsi so bili usmerjeni v to, da najprej pomagajo ljudem in učinkovito razrešujejo to hudo prometno nesrečo v ekstremnih razmerah,” je na vprašanje, ali bodo okrepili postojnsko enoto prometne policije, ki sicer sodi pod koprsko postajo prometne policije, pokriva pa del avtoceste, na kateri se je pred časom zgodila najhujša nesreča pri nas, odgovoril direktor PU Koper Danimir Rebec.

Nedopustno razpršeni

O največji sramoti koprske policije je Fank dejal, da je rešitev jasna, in to je lasten objekt. “Težava pa so postopki, v katere ne moremo iti, če v proračunu ni zagotovljen denar. Do tiste meje, ko je priprava na tak projekt mogoča, pa bomo naredili vse, da pridemo do nove hiše,” je poudaril. Fank je v tej luči vesel obiska premierja Cerarja. “Z - upam da začasnim - najemom novih prostorov bomo samo delno rešili prostorske težave. Razpršenost služb policijske uprave, ki zdaj delujejo na osmih lokacijah, je povsem nedopustna,” je povedal Fank.

Miro Cerar je na novinarsko vprašanje glede manjših incidentov, ki jih hrvaška stran izziva v Piranskem zalivu v zadnjem času, odgovoril, da je o vsem obveščen. Pomembno je, da se do odločitve arbitražnega sodišča ohrani naša drža, da naša policija nikakor ne povzroča nobenih incidentov, poudarja Cerar. “Zelo pomembno je tudi - in to naši policisti uspešno počnejo - da odreagirajo na vsako provokacijo druge strani in da še naprej nadzirajo celotno območje, na katerem ima Slovenija jurisdikcijo,” pravi Cerar.

O kadrovski podhranjenosti je dejal, da upa, da jim bo uspelo zaposliti 150 novih nadzornikov državne meje, s katere bi nekaj dosedanjih policistov prerazporedili v najbolj kritične enote. Na vprašanje, koliko od 150 novih policistov bo dobila koprska uprava, je odgovoril, da razdelilnik še ni pripravljen. Zatrdil pa je, da je koprska uprava na prvem mestu.

78 bi jih šlo drugam

“Primanjkuje nam ljudi na državni meji in v notranjosti. Po sistemizaciji smo zasedeni nekaj več kot 60-odstotno. Ne pričakujem, da bi zapolnili po sistemizaciji vsa mesta, upam pa, da bomo dosegli vsaj število 920 zaposlenih, kar je zapisano v kadrovskem načrtu vlade za lansko leto. Trenutno imamo 23 policistov manj,” je povedal direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec. Kronična težava koprske uprave pa so tudi policisti iz drugih krajev države, ki se v službo vozijo tudi 150 ali več kilometrov daleč. Na mizi direktorja Rebca je tako že 78 njihovih prošenj za premestitev bliže domu.

“Policija stagnira že leta, vlada se mora spopadati z veliko večjimi primanjkljaji na tem področju, kot bi bili v primeru, če bi se ti problemi aktualno reševali takrat, ko so še bile zmožnosti države večje, kot so danes,” je ministrica Vesna Györkös Žnidar dejala včeraj v Postojni.

Sicer pa je Fank pohvalil koprsko upravo kot eno najuspešnejših v državi. Policiste je pohvalil tudi premier Cerar, ki je dejal, da so na koprski upravi kljub težkim časom ohranili visoko motiviranost. “Te vidim dovolj in jim čestitam,” je dodal. “PU Koper je v zadnjem času večkrat pokazala, kako je treba delati, kako uspešno delovati tudi v težkih pogojih,” je opazil Cerar in posebej omenil hiter odziv ob verižnem trčenju na avtocesti, pri reševanju žleda, obmejne problematike in gospodarskega kriminala.

DANIJEL CEK KATJA GLEŠČIČ VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano