Še danes ustavna pritožba zaradi pripora za Milka Noviča

Zagovorniki Milka Noviča, ki je v priporu po obsodbi na 25 let zapora zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, bodo še danes vložili ustavno pritožbo zaradi pripora. Kot je povedal Novičev odvetnik Žiga Podobnik, iz obrazložitve odločitve o priporu ni mogoče izluščiti resnih argumentov za ponovitveno nevarnost.

Milko Novič ves čas vztraja, da ni ubil Janka Jamnika. Foto: STA
Milko Novič ves čas vztraja, da ni ubil Janka Jamnika. Foto: STA

LJUBLJANA > Sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta je ob izreku sodbe za Milka Noviča tudi odredila pripor, odločitev pa utemeljila s ponovitveno nevarnostjo, češ da je Novič z dogodki na inštitutu še vedno zelo okupiran in da je decembra lani, že prvi dan po odpravi pripora, telefoniral na inštitut in vznemirjal zaposlene, pa tudi izpovedbe posameznih prič, nekdanjih sodelavcev Noviča, o razmerah na inštitutu, ko je tam delal obtoženi.

Novič je v priporu preživel skoraj dve leti, od konca decembra 2014 do 6. decembra lani. Tožilstvo je pripor ves čas utemeljevalo s ponovitveno nevarnostjo. Obramba je v tem času vložila več pritožb na pripor in se večkrat obrnila tudi na ustavno sodišče. Slednje je 17. julija 2016 prvič razveljavilo odločitev nižjih sodišč o priporu zoper Noviča, a je ljubljansko okrožno sodišče le nekaj dni za tem ponovno potrdilo pripor, kar je na novo pritožbo obrambe konec julija potrdilo še višje sodišče.

Pred drugim odločanjem ustavnega sodišča o ustavni pritožbi je Noviču pripor odpravila sodnica Koleta, in sicer po tistem, ko je pričanje nemškega sodnega izvedenca Axla Mantheia, ki je s svojimi izjavami zasejal dvom v trdnost balističnih dokazov zoper Noviča. Novič je tako zadnje mesece sojenje spremljal s prostosti.

Ustavno sodišče tako sploh še ni obravnavalo druge pritožbe Novičeve obrambe, ko ta vlaga že novo. Kot je pojasnil Žiga Podobnik, ustavno sodišče tiste ustavne pritožbe ni več obravnavalo prednostno, ker je bil decembra Noviču pripor odpravljen, in tako še ni prišla na vrsto. Podobnik zdaj pričakuje, da bodo ustavni sodniki obe pritožbi združili. Ker je Novič že spet v priporu, pričakuje prednostno odločanje.

Novičeva obramba kmalu po praznikih pričakuje tudi pisno sodbo, je še dejal Podobnik in pojasnil, da predvsem v luči tega, da je Novič v priporu.

Milko Novič je po besedah Podobnika “glede na situacijo” v dobrem stanju, vendar prizadet zaradi krivice, ki se mu je zgodila. Novič namreč že ves čas vztraja, da ni ubil Jamnika.

STA


Najbolj brano