Sarajevčan je za drogo ponujal 10.000 evrov

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Sergeju R. in Sebastjanu G., ki jima tožilstvo očita neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Po odmevni kriminalistični preiskavi, ki se je končala decembra lani, sta nekaznovana le še ta dva obtožena, sodni epilog pa naj bi bil znan konec avgusta.

Predvidoma konec avgusta naj bi bila znana sodba še zadnjima dvema članoma združbe, ki so jo kriminalisti razbili konec lanskega leta Foto: Leo Caharija
Predvidoma konec avgusta naj bi bila znana sodba še zadnjima dvema članoma združbe, ki so jo kriminalisti razbili konec lanskega leta Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po odmevni kriminalistični preiskavi, ki se je končala decembra lani, se sojenje ni zaključilo le še za dva člana narko združbe, ki je delovala tudi na Goriškem. Kriminalisti so namreč ugotovili, da se je na območju Nove Gorice v drugi polovici minulega leta dogajala živahna trgovina z večjimi količinami prepovedanih drog. S heroinom in kokainom je prekupčevala četverica, ki jo obtožnica novogoriškega okrožnega tožilstva v dvanajstih točkah bremeni neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Dva izmed njih že prestajata zaporno kazen.

V preiskavo so novogoriški kriminalisti vključili tudi tajnega policijskega delavca bosanskega rodu, ki jim je na območju Nove Gorice pomagal presekati preprodajalsko navezo. Sodišče ga je zaslišalo na prejšnji obravnavi, tokrat pa je kot priča nastopil soobtoženi Veselin J., ki je svojo krivdo po obtožbi priznal na predobravnavnem naroku.

Povedal je, da je 42-letni Sergej R. z njim navezal stik, potem ko mu je rojak iz Sarajeva - v resnici tajni policijski delavec - naročil, naj mu priskrbi katero koli drogo. V prvem telefonskem pogovoru ga je zavrnil, ker se ni več ukvarjal s tem, sumljivo pa se mu je zdelo, da je Sarajevčan za drogo ponujal 10.000 evrov, pri tem pa ga sploh ni zanimala vrsta, količina in kvaliteta droge.

V drugo pa naj bi se v Ljubljano k njemu pripeljal Sergej R. in ga s solzami v očeh prosil, naj mu priskrbi prepovedane substance. “Rekel je, da že nekaj časa ni plačal položnic in da se mora v ta posel spustiti zaradi finančne stiske,” je pojasnil. Nato mu je priskrbel heroin od že kaznovane dvojice iz Ljubljane, dobavitelja kokaina pa ni izdal. “Sergej R. ni nikoli prišel brez denarja.”

Sebastjana G. je poznal kot avtomehanika. Pred prijetjem sta imela veliko stikov, ker je popravljal njegov avto, a od njega ni nikoli prejel kokaina, kot piše v obtožnici. “S strani tožilstva sem bil prisiljen priznati krivdo v celoti, četudi nisem storil vsega, kar mi je očitalo v obtožnici,” je dejal. “Če tega ne bi storil, se s tožilstvom ne bi mogel pogoditi za ponujeno milejšo kazen.” Da bi razjasnili njegove trditve, bo sodišče na avgustovski glavni obravnavi, ko naj bi bile na vrsti tudi že zaključne besede in izrek sodbe, zaslišalo zagovornika Veselina J., ki je sodeloval pri dogovorih s tožilstvom.

Sergej R., ki je od decembrskega prijetja v priporu v solkanskem zaporu, je priznal, da je od julija do decembra lani res preprodajal večje količine kokaina in heroina, zanikal pa je, da bi drogo ponujal v prodajo, zaradi česar mu sodijo. Povedal je, da je v začetku poletja spoznal moškega, ki je bil v resnici tajni policijski delavec, a tega ni vedel. Zanimalo ga je, kakšna so razmere na novogoriškem črnem trgu s heroinom. Obtoženi naj bi mu dejal, da se s tem ne ukvarja, da pa pozna nekoga, ki bi mu želeno “blago” lahko priskrbel. Tajni delavec naj bi od obtoženega tako štirikrat kupil večje količine droge (skupno 900 gramov heroina in 100 gramov kokaina) in vedno takoj z gotovino poravnal zahtevano vsoto. “Kupec” ni želel spoznati nikogar, ki je vpleten v preprodajo, saj je želel, da je le obtoženi njegov posrednik.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano