Sadike med koruzo

Na novogoriškem okrožnem sodišču so v minulih dneh sodili dvema gojiteljema indijske konoplje, ki sta na predobravnavnem naroku priznala očitke iz obtožbe ter si tako prislužila pogojni obsodbi.

Obtoženca iz Soške doline sta se ukvarjala z gojenjem indijske konoplje Foto: Pp Slovenska Bistrica
Obtoženca iz Soške doline sta se ukvarjala z gojenjem indijske konoplje Foto: Pp Slovenska Bistrica

NOVA GORICA > Elvisu K. iz Bovca naj bi tožilstvo očitalo, da je od maja do oktobra lani na parceli v bližini Bovca gojil 13 rastlin indijske konoplje. Obtožilo ga je neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Policijo naj bi o kaznivem dejanju obvestil anonimnež, možje v modrem pa naj bi 34-letnega Bovčana, po nekajmesečnem opazovanju, naposled “ujeli” prav med urejanjem ilegalne gredice.

Obtoženi je na pred obravnavnem naroku krivdo po obtožbi priznal, sodišče pa mu je izreklo petmesečno zaporno kazen. Zaradi njegove predkaznovanosti v zvezi z drugovrstnimi kaznivimi dejanji mu je sodišče nato izreklo enotno kazen v višini trinajstih mesecev zapora, v katerega pa mu ne bo treba, če v dveh letih in pol preizkusne dobe ne bo ponovil kaznivega dejanja.

Ivan M. iz okolice Kobarida pa naj bi od leta 2009 po mnenju tožilstva storil več kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi substancami. Državljanki Italije naj bi desetkrat prodal od štiri do osem gramov indijske konoplje, obenem pa naj bi se ukvarjal tudi s pridelavo te rastline.

Na parceli v bližini Idrskega so policisti med koruzo našli 15 sadik indijske konoplje, v neposredni bližini pri gospodarskem poslopju pa še 28. Največji “ulov” so možje postave našli pri 42-letniku doma. V hišni preiskavi so mu zasegli skupno dobre tri kilograme in pol prepovedane konoplje v zavojih in šopih. Očitno je bilo rastlinje namenjeno nadaljnji prodaji.

Obtoženi je krivdo po obtožbi priznal, sodišče pa je pri izreku sankcije upoštevalo njegovo dosedanjo nekaznovanost, brezposelnost in skrb za mladoletna otroka. Izreklo mu je pogojno obsodbo. Če v naslednjih dveh letih in pol kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ne bo ponovil, mu ne bo treba za eno leto v zapor.

AC


Najbolj brano