S kros motorjem in gradbenimi odpadki nad naravno okolje

Koprski policisti so od 20. februarja do 3. marca poostreno nadzirali spoštovanje zakonodaje s področja varstva okolja, predvsem vožnjo z motornimi vozili v naravnem okolju. Zalotili so mladoletnika s kros motorjem in moškega, ki je odlagal gradbene odpadke v naravo.

Parkiranje in vožnja v nasprotju z zakonom v naravnem okolju 
sta opredeljena kot prekršek, za katerega se izreče globa v 
razponu od 40 do 100 evrov za fizično osebo ter  od  1000  do 
2000 evrov za pravne osebe. Fotografija je iz arhiva. Foto: Magda Aljančič
Parkiranje in vožnja v nasprotju z zakonom v naravnem okolju sta opredeljena kot prekršek, za katerega se izreče globa v razponu od 40 do 100 evrov za fizično osebo ter od 1000 do 2000 evrov za pravne osebe. Fotografija je iz arhiva. Foto: Magda Aljančič

KOPER > Policisti so se pri nadzoru povezali s predstavniki zavarovanih območij - krajinskih in regijskih parkov - in inšpekcijskimi službami. Pri tem opozarjajo, da lastništvo (na primer zasebna njiva, travnik, gozd) ne izključuje prekrška.

V nadzoru so ugotovili kršitev vožnje s kros motorjem v naravnem okolju. Zoper mladoletnika so podali obdolžili predlog na okrajno sodišče.

Zaznali so primer odlaganja gradbenih odpadkov v naravo v zaledju Kopra. Zoper kršitelja, ki so ga zalotili na kraju, so podali predlog za uvedbo postopka o prekršku inšpekciji za okolje in prostor.

Opravili so tudi ogled zemljišča v okolici Kopra, kjer vozniki kros motorjev izvajajo trening vožnje. Po preverjanju statusa zemljišča in ostalih okoliščin, so obvestili okoljsko inšpekcijo, da primer inšpektorji dodatno preverijo in v primeru nepravilnosti uvedejo ustrezne postopke.

Vožnjo v naravnem okolju ureja zakon o ohranjanju narave. Parkiranje in vožnja v nasprotju z zakonom v naravnem okolju sta opredeljena kot prekršek, za katerega se izreče globa v razponu od 40 do 100 evrov za fizično osebo ter od 1000 do 2000 evrov za pravne osebe. Tovrstni prekršek je, denimo, vožnja po travnikih in gozdovih, izven gozdnih prometnic. Prav tako vožnja ni dovoljena na gozdnih cestah in drugih gozdnih prometnicah, kjer je to prepovedano s prometnim znakom Zavoda za gozdove.

Spletno uredništvo


Najbolj brano