S helikopterjem po poškodovanega Italijana

Helikopter Slovenske vojske je julija na pomoč v gore odletel že najmanj 46-krat. V ponedeljek popoldne je posadka z Brnika poletela proti Mali Mojstrovki, kjer se je poškodoval 52-letni italijanski planinec.

Posadka vojaškega helikopterja je v ponedeljek popoldne 
poškodovanega Italijana odpeljala v klinični center.  Foto: Lado Mrakič, Grs Bovec
Posadka vojaškega helikopterja je v ponedeljek popoldne poškodovanega Italijana odpeljala v klinični center.  Foto: Lado Mrakič, Grs Bovec

BOVEC, BRNIK > Na pobočju Male Mojstrovke na Vršiču (na bovški strani) je v ponedeljek malo pred 15. uro 52-letnemu italijanskemu planincu med hojo klecnila noga in s kolenom je udaril v skalo. Utrpel je lažje poškodbe, a v dolino vseeno ni mogel sam sestopiti. Aktivirali so bovške gorske reševalce, ki so ga prenesli do ceste na vrhu prelaza Vršič. Tam ga je prevzela dežurna ekipa za reševanje v gorah in ga z vojaškim helikopterjem prepeljala na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15 minutah pripravljena za posredovanje, je samo pretekli teden posredovala petkrat. Od ponedeljka do nedelj je dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske (SV) štirikrat poskrbela za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, enkrat pa je reševala iz gora.

Julija je helikopter SV poletel na pomoč že 46-krat, pomagal je 57 obolelim ali poškodovanim. Julija lani pa je dežurna posadka posredovala 29-krat in prepeljala 32 obolelih ali poškodovanih. Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje SV so letos v reševalnih akcijah posredovale 104-krat, od tega so 65-krat posredovale pri reševanju v gorah, 39-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 120 poškodovanih in obolelih.

Uredništvo kronike


Najbolj brano