S fiktivnimi podjetji odpirali vrata tujcem v EU

Koprski kriminalisti so zaradi zlorab pri urejanju delovnih dovoljenj državljanom Srbije ter Bosne in Hercegovine ovadili osem ljudi. Posle s tujci, ustanavljanje fiktivnih podjetij, ki so bili podlaga za pridobivanje dovoljenj, naj bi vodil zakonski par iz Srbije, ki si je začasno streho nad glavo poiskal v okolici Kopra. Fiktivna podjetja, ki so nato pristajala v rokah tujcev in jim tako odpirala vrata v države EU, pa so imela sedež tudi v Portorožu.

 Foto: STA
Foto: STA

ISTRA > Kriminalisti iz oddelka za organizirano kriminaliteto koprskega sektorja kriminalistične policije so pred kratkim končali preiskavo zoper zakonski par iz Srbije, ki je lani in letos s pomočjo pajdašev zagrešil skupno kar 23 kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje. Osumljeni so dovoljenja priskrbeli ali poskušali urediti 23 tujcem. Kriminalisti so osumljene ovadili zaradi 13 kaznivih dejanj overitve lažne vsebine in desetih kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Nekatera kazniva dejanja so ostala le pri poskusu.

Preiskavo je usmerjalo koprsko državno tožilstvo. Kriminalisti, ki še nadaljujejo z zbiranjem obvestil, so ovadili zakonski par iz Srbije, 60-letnega moškega in njegovo 54-letno ženo, ki imata začasno bivališče v okolici Kopra, tri osumljene iz Portoroža, moška, stara 38 in 35 let, ter žensko, staro 38 let, poleg tega pa še dva Srba, stara 30 in 40 let, ter 38-letnika z ljubljanskega območja.

Ugotovili so, da so osumljeni v krajšem časovnem obdobju v Sloveniji registrirali več podjetij, ki so jih nato v nekaj dneh prodali tujcem. Ustanovitelji novoustanovljenih podjetij so bili njihovi lastniki le nekaj dni, nato pa so lastniki postali državljani Srbije in BiH, kar kaže, da je šlo za fiktivno in verižno lastninjenje, ki je imelo samo en cilj - ilegalno omogočanje poti tujcem v države EU. Tako je imelo, denimo, na enem naslovu sedež več podjetij.

Veriženje podjetij

Ko so tujci pridobili formalno lastništvo podjetij, so si na zavodu za zaposlovanje uredili ali pa poskušali pridobiti delovno dovoljenje, nato pa so na pristojni upravni enoti dobili tudi dovoljenje za bivanje. “Na takšen način so si nameravali urediti pravni status na območju Slovenije, nakar bi odšli v druge države EU. Šlo je za tako imenovano veriženje podjetij, saj sta organizatorja s 7500 evri ustanovitvenega kapitala za družbo z omejeno odgovornostjo ustanovila večje število podjetij, ki sta jih s pomočjo sostorilcev predajala tujcem za ureditev statusa,” je pojasnila Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

V treh primerih so ugotovili, da tujci, z uradnim začasnim prebivališčem v Sloveniji in delovnim dovoljenjem zavoda za zaposlovanje, v Sloveniji nikoli niso živeli - ko so dobili dovoljenja, so sicer prišli v Slovenijo, a so takoj odšli v Švico, Nemčijo, Francijo, Italijo in Belgijo. V teh treh primerih so upravne enote in zavod za zaposlovanje razveljavili dovoljenja. V ostalih primerih pa so tujci, ki sta jim pomagala zakonca iz Srbije in njuni pomagači, poskušali uradnike spraviti v zmoto z lažnim prikazovanjem dejstev, kar pa so pravočasno ugotovili.

Koprski kriminalisti ocenjujejo, da so osumljeni na račun tujcev protipravno zaslužili približno 23.000 evrov oziroma tisoč evrov od vsakega tujca. Na ozemlje EU so nezakonito spravili ali poskušali spraviti 18 državljanov Srbije in pet državljanov BiH.

V EU jim ni uspelo priti

Zato jim v 13 primerih niso izdali dovoljenj za delo in prebivanje. V sedmih primerih so še uspeli pridobiti delovno dovoljenje, a tujcem nato upravna enota ni izdala bivalnega dovoljenja, zaradi česar so jim razveljavili tudi delovna dovoljenja.

Koprski kriminalisti v zadnjih dveh letih zaznavajo novo pojavno obliko kaznivih dejanj, pri katerih osumljeni tujcem pomagajo do “fiktivnih” dovoljenj za delo in prebivanje. V zadnjih letih so uspešno zaključili že več preiskav, v drugih primerih pa so zadeve predali drugih policijskim upravam. SP


Najbolj brano