Rudonja: S Popovičem se nisem nikoli dogovarjal o poslih!

“Si se kdaj z mano posvetoval o kakšnem poslu?” je Mladena Rudonjo včeraj vprašal Boris Popovič. “Ne, ker me ne zanimajo nepremičnine,” mu je odgovoril Rudonja. Včeraj je sodišču zatrdil, da je v sporni posel s parcelami v Kopru in Valdoltri padel zgolj zaradi svoje dobrote, ker je hotel pomagati sosedu, s katerim sta se sicer grdo gledala.

Mladen Rudonja je včeraj zatrdil, da skoraj ni vedel, kaj bi s parcelami v Valdoltri Foto: Danijel Cek
Mladen Rudonja je včeraj zatrdil, da skoraj ni vedel, kaj bi s parcelami v Valdoltri Foto: Danijel Cek

KOPER > “Vedno sem si želel kupiti kafič. Leta 2001 sem se dogovoril, da bi enega kupil za 160 tisoč mark. Šel sem po denar, vendar iz posla ni bilo nič, ker je lastnik dvignil ceno. Prišel sem domov, dal denar na mizo in rekel: jaz grem v Anglijo igrat. Ženi sem pustil denar in ona je začela zidati hišo,” je svojo pripoved, kako je s hišo in družino končal v Kopru, na hribu nad Dolinsko cesto, včeraj začel nekdanji nogometaš Mladen Rudonja.

Koprska občina je za 660 kvadratnih metrov zemljišča v Kopru Emi Brljavac in Ondini Matkovič ponudila osem parcel v skupni izmeri 1749 metrov v Valdoltri. Lastnici sta zamenjavo sprejeli, doplačali razliko v ceni in se, še preden je občinski svet potrdil menjavo, z Rudonjo dogovorili, da jima bo parcele odkupil. Rudonja je nato parcele prodal podjetju Ediling, ki se je zanje nekaj let prej zanimalo na javni dražbi. Občina je takrat te parcele umaknila iz javne prodaje, iz družbe Ediling pa so za sosednje parcele takrat plačali po 200 evrov za kvadratni meter. Rudinji pa so jih potem odšteli po 140 evrov.

V zgodbi o sporni menjavi zasebnih parcel v Kopru za občinske parcele v Valdoltri je namreč Rudonja odigral ključno vlogo. Še preden je koprski občinski svet potrdil menjavo, je namreč z lastnicama parcel v Kopru podpisal predpogodbo, nato pa odkupil njune parcele v Valdoltri, ki jima jih je občina zamenjala za parcele v Kopru. Rudonja je parcele nato prodal podjetju Ediling, po mnenju kriminalistov in tožilstva pa sta župan Boris Popovič in predstojnik urada za nepremičnine Georgi Bangiev s tem zlorabila položaj in oškodovala občino za 190.000 evrov.

Preozka cesta za njuna terenca

Rudonja je nadaljeval, da je na hribu nad koprskim Mercatorjevim hipermarketom kmalu naletel na težave s sosedi. “Z zgornje strani so nam na poti izkopali luknje, od spodaj pa je cesta nenadoma postala ozka: postavljali so nam verige, lonce, korita ... Vsak je hotel denar, vsak je hotel nekaj imeti. Zaradi ozke ceste sem prodal terenca in kupil najožji avto, žena pa je kar nekajkrat s tremi otroki morala 300 metrov peš,” je zatrdil Rudonja. Na vprašanje tožilke Tamare Pahor je pojasnil, da je sam imel porschejevega cayenna, žena pa hyundaijevega santa feja, oba pa naj bi bila preširoka za cesto do njune hiše.

Nekega dne naj bi ga ustavil Tomi Matkovič, vnuk in sin lastnic parcel, mu povedal, da se z občino dogovarja za menjavo teh parcel in ga prosil za denar. “Nisem mu zaupal in raje, kot da mu denar posojam, sva se dogovorila, da mu te parcele v Valdoltri kupim. Sem mu pa takoj rekel, da me te parcele ne zanimajo,” je povedal Rudonja in priznal, da s člani Matkovičeve družine zaradi nagajanja na cesti niso bili v dobrih odnosih.

Morda bi se preselil

V naslednjem hipu je še enkrat ponovil, da ga parcele v Valdoltri niso zanimale in da je Matkoviču rekel, da mu jih lahko kadarkoli vrne, če mu vrne kupnino. “Po pravici povedano nisem niti verjel, da se bo ta cesta kdaj zgodila. Enostavno sem to vzel. Mogoče sem se hotel tudi preseliti v Valdoltro, ko pa je žena videla te parcele, je rekla, da je to ne zanima,” je dejal Rudonja. Za parcele v Valdoltri naj bi Matkovičevi mami in stari mami plačal 120 evrov za kvadratni meter, občina pa je na njunih nekdanjih parcelah v Kopru uredila cesto in vodovod.

Matkovič naj bi Rudonji nato povedal, da je parcele v Valdoltri ponujal Oju Veselku in Stavbeniku. Ker je vedel, da ima Veselkovo podjetje Ediling v bližini nekaj parcel, je tudi Rudonja parcele ponudil Veselku. “Rekel sem mu, da imam enega kupca iz Banjaluke. Da se ukvarja z igralništvom in nočnimi lokali, da je malo bolj živ, in da je možno, da bo imel soseda, ki mu bo lahko nagajal. Prijatelj mi je ponujal 150 evrov za kvadratni meter, to sem mu povedal. Ponudil mi je 130 evrov. Dal sem mu roko in rekel, naj bo 140. In tako je tudi bilo,” je dejal Rudonja.

Sploh ni imel kupca

Na vprašanje tožilke, zakaj je bila potrebna predpogodba, in to še preden sta Matkovičeva mama in stara mama sploh postali lastnici parcel v Valdoltri, je Rudonja odgovoril, da je urejanje pravnih zadev prepustil svojemu odvetniku Denisu Zobariču. Na vprašanje, kdo je plačal stroške ob nakupu, je odgovoril, da se ne spomni. “Če občinski svet ne bi potrdil menjave, bi posel pač propadel,” je odgovoril na vprašanje tožilke, kaj bi se zgodilo, če občinski svet ne bi potrdil posla.

Odvetniki Branko Gvozdić, Luka Zajc in Uroš Čop, ki branijo oba obtožena, za Rudonjo niso imeli vprašanj, Popovič pa ga je vprašal, na kakšno ceno bi še pristal za parcele v Valdoltri. Odgovoril je, da tudi na 130 evrov za kvadratni meter, 120 pa bi bila zagotovo zadnja cena. “Kaj pa ta iz Banjaluke?” je nadaljeval Popovič. “Tega kupca sploh nisem imel,” je priznal Rudonja. “To sem moral reči, da sem laže sklenil posel. Tako je to v tem svetu. Tudi za nogometaša, ki ga zastopam, rečem, da ga želijo v tem in tem klubu, sicer kdo bi ga kupil.”“Sta še vedno prijatelja s Popovičem?” ga je vprašal sodnik Matevž Gros. “Ja,” je odgovoril. “Ste se z njim kaj pogovarjal o tem poslu?” je zanimalo sodnika. “Nikoli,” je odgovoril Rudonja. Sojenje se bo nadaljevalo šele januarja. DANIJEL CEK


Najbolj brano