Ropov, posilstva in spolnih napadov ni priznal

V petek se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje 26-letnemu Edisu Merdanoviću, ki mu tožilstvo očita več ropov, ob tem je eno od svojih žrtev še posilil, tri pa spolno napadel. Dve ženski sta mu pobegnili, tako da mu tožilstvo v tem delu očita nasilništvo in ogrožanje varnosti. Ropal je tudi v Postojni. V ponedeljek je obtoženi zanikal krivdo, tožilstvo pa bi zanj v primeru priznanja predlagalo 16 let zapora.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > V ponedeljek so 26-letnega Edisa Merdanovića pripeljali na ljubljansko sodišče z lisicami na rokah in z verigo na nogah, kar ni ravno najbolj pogosta praksa pravosodnih policistov. Običajno verigo na noge namestijo najbolj nevarnim obtoženim ali tistim, ki so obtoženi najhujših kaznivih dejanj. Merdanović je v priporu od konca julija.

Ljubljana, Log pri Brezovici, Vrhnika in Postojna so kraji, ki so se od 18. do 20. julija znašli na njegovem roparskem seznamu. Oropal in napadel je šest žensk, večinoma natakaric, v Postojni pa prodajalko manjše trgovinice. Eno žensko je posilil, tri naj bi spolno napadel, dve pa sta se mu uspeli izmuzniti. Vsa kazniva dejanja je izvršil v dopoldanskih urah, ko v lokalih in trgovini ni bilo ljudi. Policisti so ga po prijavah iskali tudi s helikopterjem, prijeli pa so ga na enem od počivališč na ljubljanski obvoznici. Bil je v črnem avtomobilu, s katerim se je vozil tudi od kraja do kraja, kjer je ropal in napadal ženske. Grozil naj bi jim tudi s pištolo.

Tožilka v ponedeljek obtožnice še ni prebrala, v njej pa 26-letniku očita kazniva dejanja ropa, posilstva, spolnega nasilja, nasilništva in ogrožanja varnosti. Skupaj naj bi zagrešil devet kaznivih dejanj.

Tožilka je v primeru priznanja krivde obtoženemu ponudila 16 let enotne zaporne kazni, za vsak rop po dve leti zapora, za nasilništvo deset mesecev, za ogrožanje varnosti šest mesecev, k čemur je prištela še kazen za posilstvo in spolno nasilje. Hkrati pa je predlagala, da mu sodišče prekliče pogojno zaporno kazen zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Merdanović na ponedeljkovem predobravnavnem naroku krivde ni priznal. Sodnik je v delu naroka, ko je obtoženega spraševal o posilstvu in spolnih napadih, zaradi zaščite žrtev izključil javnost. Podobno bo tudi na glavni obravnavi, ki se bo začela v petek.

Dve oškodovanki sta že vložili premoženjsko pravne zahtevke, druge jih lahko še do konca obravnave. V ponedeljek sta tožilstvo in obramba predlagali še vrsto dokazov, ki naj jih sodišče izvede med sojenjem. Verjetno bo moralo odločiti tudi o postavitvi izvedenca psihiatrične stroke.

SP


Najbolj brano