Roparjema droga ni bila neznana

Novogoriški kriminalisti so v minulih dneh ujeli storilca septembrskega oboroženega ropa bencinskega servisa v Ajdovščini ter razbili kriminalno združbo, ki je v lokalu sredi Nove Gorice prodajala prepovedani drogi heroin in kokain ter s tem vznemirjala tudi okoliške stanovalce.

Osumljena trojica naj bi v  treh mesecih spravila v obtok  več 
kot kilogram  heroina in kokaina. Med odjemalci je bilo največ 
italijanskih odvisnikov.  Foto: Pu Nova Gorica
Osumljena trojica naj bi v treh mesecih spravila v obtok več kot kilogram heroina in kokaina. Med odjemalci je bilo največ italijanskih odvisnikov.  Foto: Pu Nova Gorica

NOVA GORICA > Letošnji oktober si bodo novogoriški kriminalisti zapomnili predvsem zaradi dveh intenzivnih kriminalističnih preiskav, ki so jih uspešno izvedli in prijeli več storilcev hujših kaznivih dejanj.

“Zadela” sta se tik pred ropom

Sredi oktobra so najprej na prste stopili mladima moškima, ki sta 2. septembra v jutranjih urah izvedla oborožen rop bencinskega servisa v Ajdovščini.

Zamaskirana storilca, oblečena v temnejša oblačila ter oborožena z nožem in pištolo, sta vstopila v ajdovski bencinski servis in z grožnjo od tamkajšnjih uslužbencev zahtevala gotovino in cigarete. Servis sta oškodovala za 1069 evrov. Za storilcema se je nato izgubila vsaka sled, saj sta izginila v noč, v oboroženem ropu pa ni bil nihče poškodovan.

Med preiskavo so kriminalisti našli in zasegli več predmetov, ki izvirajo iz omenjenega kaznivega dejanja, bodo pa to dokazi v nadaljnjem postopku. Med njimi so bila oblačila, obutev in replika pištole, nekatera oblačila pa sta po ropu zažgala. Tako so uspeli identificirati storilca, in sicer sta se oboroženega ropa lotila 21-letni državljan Bosne in Hercegovine, ki prebiva na novogoriškem območju, in 18-letni mladenič z Ajdovskega.

“Osumljenca naj bi omenjeni rop bencinskega servisa predhodno skrbno načrtovala, pri tem pa sta uporabila kovinsko repliko prave pištole. Sojenje bosta pričakala na prostosti,” je pojasnil Marino Pangos, vodja novogoriškega sektorja kriminalistične policije, in dodal, da še vedno intenzivno preiskujejo tudi nedavni rop bencinskega servisa v Godoviču ter lanski rop pošte v Kromberku.

Mladeniča bodo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa v naslednjih dneh kazensko ovadili novogoriškemu tožilstvu, 18-letnika pa bodo obenem kazensko ovadili tudi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja omogočanje uživanja prepovedanih drog, ker naj bi tik pred ropom omogočil uživanje amfetaminov svojemu pajdašu ter mlademu dekletu, ki pa v ropu ni sodelovalo.

Ustavili preprodajo drog v središču mesta

Novogoriški kriminalisti pa so v teh dneh zaključili tudi več mesecev trajajočo preiskavo, v kateri so spremljali delovanje kriminalne združbe, ki je na območju Nove Gorice prodajala heroin in kokain. Tudi na podlagi opozoril okoliških stanovalcev so postali pozorni na dogajanje v gostinskem lokalu in njegovi okolici v središču Nove Gorice, domnevno v ulici Gradnikove brigade.

Ugotovili so, da sta 34-letni Novogoričan in 28-letnik iz okolice Nove Gorice prepovedano drogo heroin in kokain nabavljala pri 43-letnem Ajdovcu ter ga nato v lokalu in v okolici prodajala odjemalcem iz Nove Gorice, bližnje okolice in Italijanom. “Med njimi je bilo predvsem veliko italijanskih odvisnikov,” je pojasnil Marino Pangos.

Ajdovec naj bi v manj kot treh mesecih prodal več kot kilogram heroina in kokaina, ki sta ga Novogoričana nato preprodala “na drobno”. “Ocenjujemo, da je vrednost preprodane prepovedane droge na 'črnem trgu' znašala najmanj 70.000 evrov,” je dejal Pangos.

Marino Pangos je med drugim povedal, da na novogoriški policijski upravi v zadnjem času ne beležijo povečanega števila ropov, trudijo pa se, da vse čim prej preiščejo, čeprav so, kot je dejal, prav oboroženi ropi težji za preiskavo. “Povečano število oboroženih ropov beležimo zlasti jeseni, ko so dnevi krajši, in v obdobju praznovanja pusta,” je še dodal.

Sosedje so si oddahnili

Kriminalisti so pri osumljenih ter v novogoriškem gostinskem lokalu opravili hišne preiskave, kjer so našli prepovedane droge, pripomočke, ki so jih uporabljali pri preprodaji, ter večje vsote gotovine. V kar 32 primerih so zasegli različne količine heroina in kokaina.

15. oktobra so tako odvzeli prostost vsem trem moškim in jih naslednji dan s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma 25 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami izročili dežurni preiskovalni sodnici novogoriškega okrožnega sodišča. Ta je zoper 34-letnega Novogoričana odredila pripor.

Pri tem so si zagotovo najbolj oddahnili stanovalci v okolici preiskanega lokala, ki so več mesecev nemočno spremljali intenzivno preprodajo prepovedanih substanc. Delo kriminalistov naj bi celo pospremili s ploskanjem.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano