Na rop se je mladenič dobro pripravil

Petrolov bencinski servis v Godoviču je bil sredi oktobra po manj kot dveh letih ponovno tarča oboroženega roparja, ki pa so ga novogoriški kriminalisti ob pomoči idrijskih policistov prijeli prejšnji teden. Osumljeni 21-letnik iz okolice Idrije naj bi rop skrbno načrtoval.

V okviru preiskovalnih dejanj so novogoriškim kriminalistom 
nudili pomoč tudi pripadniki Specialne enote Generalne 
policijske uprave. Po ugotovitvah kriminalistov je osumljenec 
rop bencinskega servisa skrbno načrtoval.  Foto: Pu Nova Gorica
V okviru preiskovalnih dejanj so novogoriškim kriminalistom nudili pomoč tudi pripadniki Specialne enote Generalne policijske uprave. Po ugotovitvah kriminalistov je osumljenec rop bencinskega servisa skrbno načrtoval.  Foto: Pu Nova Gorica

NOVA GORICA > Po valu oboroženih ropov v Ljubljani in bližnji okolici so se sredi oktobra podobni dogodki preselili tudi na severno Primorsko.

Zamaskiran moški je 15. oktobra, nekaj minut pred zaprtjem bencinskega servisa v Godoviču, z orožjem od uslužbenke terjal denar. Vanjo je uperil avtomatsko pištolo ter od nje zahteval ves denar iz blagajne. S 480 evri je nato peš izginil v neznano.

“Tokrat smo roparja našli brez izvajanja posebnih ukrepov. Z zbiranjem informacij ter s pomočjo idrijskih policistov ter pripadnikov specialne enote smo mu hitro prišli na sled, naši sumi pa so se potrdili s hišno preiskavo,” je dejal Marino Pangos, vodja novogoriškega sektorja kriminalistične policije.

Novogoriški kriminalisti so preiskali tudi več deset vlomov, ki so se od spomladi do poletja vrstili na Vrtojbenskem polju in vznemirjali lastnike poljskih objektov. Skupaj z italijanskimi kolegi so ugotovili, da je za serijo vlomov in tatvin stala skupina romunskih državljanov, ki je iz barak kradla predvsem kmetijske stroje in različne priključke, pa tudi druge pripomočke. Okradene so oškodovali za skupno več kot 100.000 evrov. Preiskava sicer še ni povsem končana, saj novogoriški kriminalisti zbirajo še dodatna obvestila. V goriškem zaporu se je junija znašla sedmerica Romunov, ki so osumljeni vlomov v poljske barake na italijanski strani.

Novogoriški kriminalisti so osumljenemu 21-letnemu moškemu iz okolice Idrije 4. novembra odvzeli prostost in ga pridržali na policiji, po zaslišanju pa so ga izpustili na prostost. Brezposelnega mladeniča policisti še niso obravnavali, so pa zoper njega že podali kazensko ovadbo na novogoriško tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa.

Med preiskavo ropa so kriminalisti našli in zasegli več različnih predmetov, ki jih bodo uporabili kot dokaz v nadaljnjem postopku. Med drugim so našli tudi kovinsko imitacijo pištole, ki jo je osumljenec po ropu vrgel v manjše jezero v bližini Godoviča. “Po naših ugotovitvah je mladenič rop bencinskega servisa skrbno načrtoval, saj je orožje kupil prav za ta namen,” je poudaril Pangos.

Ropar uslužbenke sicer ni poškodoval, jo je pa dogodek pretresel. “Ker navadno tovrstni dogodki puščajo pri oškodovancih oziroma vpletenih psihične posledice, še posebej zaradi groženj z orožjem, se trudimo, da oboroženi ropi ne ostanejo nepreiskani,” je poudaril Pangos. “To je že drugi uspešno preiskan rop bencinskega servisa na severnem Primorskem v relativno kratkem času,” je še dodal, saj so konec oktobra prijeli tudi mlada moška, ki sta 2. septembra v jutranjih urah oropala bencinski servis v Ajdovščini. Dodal je še, da na novogoriški policijski upravi beležijo visok odstotek preiskanih ropov, saj jim jih je doslej uspelo večino preiskati. “Neraziskan ostaja le še rop pošte v Kromberku, ki se je zgodil lani aprila,” je sklenil.

Po letalski nesreči, ki se je v začetku oktobra zgodila v bližini Bovca, novogoriški kriminalisti preiskujejo sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki naj bi ga zagrešil pilot. Pri preiskavi sodelujejo s sektorjem za preiskavo letalskih nesreč in incidentov, ki je pred kratkim že objavil uvodno poročilo. Avstrijska državljana sta v začetku oktobra v oblakih nad Bovcem z ultralahkim motornim letalom virus SW izgubila orientacijo in strmoglavljala navpično proti tlom, pri hitrosti 490 kilometrov na uro z letala nista odpadli krili. Pilot je aktiviral reševalno padalo predzadnjo ali zadnjo sekundo, preden bi bilo za rešitev prepozno. Pilot in potnik (stara 61 in 80 let) sta z letalom poletela z letališča Caorle pri Lignanu. Leta nista prijavila italijanski kontroli zračnega prometa, šele ko sta trdo pristala pri Bovcu, sta ugotovila, da sta v Sloveniji.

Petrolov bencinski servis v Godoviču so oropali že pred dvema letoma. Takrat je ropar, oborožen z mačeto, tudi poškodoval uslužbenca, v avtu pa sta ga čakala še dva pajdaša. Mesec dni po dogodku so zaradi ropa osumili 18-letnika iz okolice Celja ter dva Logatčana, stara 22 in 31 let. Vpleteni naj bi bili še v rop na območju Cerknice, 18-letnik pa naj bi imel na vesti še več podobnih podvigov.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano