Rifet Kendić je izgubil proti občini

Senat koprskega delovnega sodišča je razsodil, da je postojnska občina svojega nekdanjega uslužbenca Rifeta Kendića odpustila zakonito. Obenem pa je sodišče tudi ugotovilo, da je Kendić z izdajo spornega soglasja za sečnjo gozda v Rakuliku izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Rifet Kendić v uniformi civilne zaščite deset dni preden so ga poslali domov na čakanje in na čakanju tudi odpustili. Foto: Danijel Cek
Rifet Kendić v uniformi civilne zaščite deset dni preden so ga poslali domov na čakanje in na čakanju tudi odpustili. Foto: Danijel Cek

KOPER > “Postopek izredne odpovedi je bil izpeljan zakonito in pravice tožnika pri tem niso bile kršene. Prav tako je obstajal zakonit in utemeljen razlog za izredno odpoved. Tožena stranka je prepričljivo izkazala, da s tožnikom ni več mogoče nadaljevati delovnega razmerja, zaradi česar je sodišče tožbeni zahtevek tožnika v celoti zavrnilo,” je sklenil senat koprskega delovnega sodišča in v zasebni tožbi nekdanjega uslužbenca postojnske občine Rifeta Kendića proti občini razsodilo v njegovo škodo.

Kendića je namreč lani ob tem času z delovnega mesta najprej odneslo domnevno slabo ukrepanje ob žledu, nato pa še soglasje za sečnjo polomljenega gozda na občinskih parcelah v Rakuliku. Kendić je bil februarja lani pomočnik poveljnika postojnskega štaba civilne zaščite, po vsesplošnih kritikah zaradi slabega ukrepanja v prvih dneh po žledu, ga je takratni župan Jernej Verbič poslal domov na čakanje.

Ne samo napačno, tudi nezakonito

Ko je bil Kendić na čakanju, pa so na občini odkrili še soglasje za sečnjo polomljenega občinskega gozda v Rakuliku, za katerega sploh niso vedeli. Soglasje je Kendič napisal zadnji dan pred odhodom na čakanje in ga natisnil nad skeniran podpis direktorja občinske uprave Boštjana Udoviča. Kendića so zato klicali na zagovor in ga junija lani krivdno odpustili.

Kendić je zaradi tega tožil postojnsko občino in sodišču predlagal, naj razsodi, da je bila odpoved nezakonita ter ji naloži, naj ga vzame nazaj v službo. Sodišče je Kendićev zahtevek v celoti zavrnilo.

Tričlanski senat pod vodstvom okrožne sodnice Dragice Umek je celo razsodil, da je Kendić s svojim dejanjem izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. V sodbi je sodišče zapisalo, da je Kendić prekoračil svoja pooblastila, ko je nepooblaščeno napisal soglasje in nanj dal skeniran Udovičev podpis, zato da bi Jožetu Leskovcu omogočil pridobitev posla in možno tudi protipravno premoženjsko korist.

Med kavo dobil soglasje

Leskovec, lastnik gozdnega podjetja Lesnik TGM, ki se je po izdanem soglasju lotilo sekanja polomljenega občinskega gozda, je namreč na sodišču povedal, da mu je posel takoj po žledu ponudil sam Kendić in ga prosil, naj hitro prinese ponudbo za sečnjo. Leskovec je ponudbo prinesel zadnji dan Kendićevega službovanja, šel v gostilno na kavo in se vrnil po soglasje, kot sta bila s Kendićem dogovorjena.

Kendić je pojasnil, da direktorja občinske uprave Udoviča takrat ni bilo v službi in ker naj bi imel dovoljenje za prosto uporabo njegovega skeniranega podpisa, je soglasje pač izdal. Dodal je še, da se je zaradi nevarnosti napada lubadarja s sečnjo zelo mudilo. Udovič je prišel v službo nekaj minut potem ko je Leskovec odkorakal iz občinske stavbe s soglasjem v roki.

“Zmagam naproti”

“Popolnoma nelogično, neobičajno, neverjetno in neživljenjsko je, da bi direktor podrejenim kar počez prepustil faksimile svojega podpisa in dopuščal, da ga ti neomejeno in samovoljno uporabljajo,” je razsodil senat in tako ni verjel Kendićevi zgodbi. Je pa zato verjel Udoviču, da je svoj skeniran podpis res ponudil Kendiću v uporabo, vendar samo za izdajo večjega števila odločb o komunalnih taksah v letu 2010 in za nič drugega. “Sodba je dokaz, da je bilo stališče občine pravilno, da ni šlo za nikakršno osebno obračunavanje, ampak, da je morala občina reagirati glede na njegovo nezakonito in samovoljno ravnanje,” pravi odvetnik postojnske občine Dragan Sikirica. “Če ne bi bilo kazenske ovadbe, verjetno ne bi bilo tudi take sodbe,” je včeraj dejal Kendić. “Nimam kaj komentirati, sodba je jasna, jaz pa grem naprej, zmagam naproti.” Na sodbo se bo pritožil.

DANIJEL CEK


Najbolj brano