Revizorji ugotovili napake

Državna revizijska komisija je ugodila družbi Vrtinc Navtika, ki je bila eden od štirih ponudnikov za novi policijski plovili, oziroma njihovemu zahtevku za revizijo. Razveljavili so sklep komisije ministrstva za notranje zadeve, ki je konec marca zavrnilo vse štiri ponudbe. Iz odločbe revizijske komisije pa so razvidne še nekatere podrobnosti o javnem naročilu za policijski plovili.

Zaradi napak bodo morali o ponudbah odločati še enkrat. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zaradi napak bodo morali o ponudbah odločati še enkrat. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Komisija ministrstva za notranje zadeve je z javnim naročilom za novi policijski plovili dobila štiri ponudbe. Najprej je izločila ponudbi nizozemske New Madera Ribs ter skupno ponudbo hrvaške družbe Marine Consulting in novozelandske Naiad Design, in sicer zaradi napak pri predračunih. Pri preverjanju cenovne ustreznosti dveh popolnih ponudb pa so v komisiji ugotovili velika odstopanja cen, zato ju niso mogli sprejeti kot ekonomsko upravičene, so po tem, ko je naročilo padlo v vodo, pojasnili na policiji.

V Vrtinc Navtiki so v zahtevku za revizijo med drugim zapisali, da je naročnik, torej ministrstvo za notranje zadeve, vse ponudbe zavrnil, da bi v ponovljenem postopku ponudniku, ki je oddal nepopolno ponudbo, a hkrati ponudil najcenejšo varianto, omogočil, da odpravi napake, ob tem pa sploh ni preveril, če ponujena plovila ustrezajo zahtevam iz javnega naročila. Zato so naročniku v zahtevi za revizijo očitali neenakopravno obravnavo ponudnikov.

V odgovoru na revizijo je ministrstvo za notranje zadeve med drugim pojasnilo, da bo v ponovljenem postopku razpisno dokumentacijo oblikovalo tako, da bodo morali ponudniki dati podrobnejše podatke o plovilu in opremi, poleg tega pa bo priložil tudi pravilen obrazec, ki bo onemogočil napake pri obračunu davka na dodano vrednost. V ponovljenem postopku bi radi dosegli, da bi s konkurenco vplivali na znižanje cene. A po drugi strani pobudnik revizije sklepa, da je naročnikov cilj izbira točno določenega ponudnika. Očitke, ki so pojavljali že med postopkom izbire, so na policiji ves čas zanikali.

V odločbi revizijska komisija poudarja, da lahko naročnik vedno prekine postopek oddaje javnega naročila in ga zaključi brez izbire najugodnejše ponudbe, tudi v primeru, če je do tega prišlo zaradi njegove napake, a le pod pogojem, da takšno odločitev sprejme ob upoštevanju pravil o javnem naročanju in enakopravni obravnavi ponudnikov. V konkretnem postopku pa so člani komisije ugotovili, da je ministrstvo za notranje zadeve v sklepu o zavrnitvi vseh ponudb združilo dve različni odločitvi - odločitev o izločitvi dveh ponudb zaradi nepravilnosti in dveh ponudb zaradi nesprejemljivosti ter odločitev o zavrnitvi vseh ponudb. To pa po presoji komisije ni dopustno, zato so sklep razveljavili.

Naročniku je komisija naložila, da v nadaljevanju postopka ugotovi, zaradi katerih razlogov ne more postopka zaključiti z izbiro najugodnejšega ponudnika. Svoje ugotovitve mora jasno zapisati, da ponudnikom omogoči pravno varstvo. Po pravnomočnosti odločitve o izločitvi vseh ponudb bo lahko ministrstvu izvedlo enega od postopkov oddaje javnega naročila. SP


Najbolj brano