Rešili so se zadnji hip

V istrski vasici Gračišče je v torek zvečer 34-letno žensko in 28-letnega moškega obšla slabost, začasno naj bi izgubila celo zavest, zato sta poklicala na pomoč. Kot se je izkazalo, bi bila zanju in za njunega enoletnega sinka skoraj usodna peč, v kateri ni hotelo goreti, zaradi česar sta pustila priprta vratca kurišča.

Ker se ogenj ni hotel razgoreti, je domačin odprl vratca kurišča, da bi mu pomagal z dodatnim vlekom. Skozi vratca pa je v prostor očitno uhajal tudi ogljikov monoksid.  Foto: Andraž Gombač
Ker se ogenj ni hotel razgoreti, je domačin odprl vratca kurišča, da bi mu pomagal z dodatnim vlekom. Skozi vratca pa je v prostor očitno uhajal tudi ogljikov monoksid.  Foto: Andraž Gombač

GRAČIŠČE > V torek, minuto po deseti uri zvečer, so na regijskem centru za obveščanje prejeli klic iz Gračišča. Tam naj bi se mlada družina zastrupila z ogljikovim monoksidom. Na kraj so takoj odhiteli zdravstveni reševalci, ki so 34-letno žensko, 28-letnega moškega in njunega komaj leto starega sinka odpeljali v bolnišnico. Kot se je izkazalo, sta se starša le rahlo zastrupila, otrok pa ne.

Starša naj bi nenadoma začutila slabost, najprej naj bi ta obšla žensko, nato pa še moškega. Oba naj bi začasno izmenično celo izgubila zavest, očitno pa sta reagirala dovolj hitro, da ni prišlo do hujših posledic. Starša naj bi bila v prostoru, v katerem je v peči gorel ogenj, njun otrok pa je takrat spal v drugem prostoru in ga ogljikov monoksid očitno ni dosegel.

Ogljikov monoksid (CO) je gorljiv, zelo toksičen plin brez barve in vonja. Nastaja pri nepopolnem izgorevanju ogljika in spojin z ogljikom, za ljudi je najbolj nevaren pri nepopolnem izgorevanju v pečeh, ki dobijo premalo kisika. Ogljikov monoksid se združuje s hemoglobinom, kar povzroča ogljikohemoglobin, ki zavira prenos kisika do tkiv. Najpogostejši simptomi zastrupitve so glavobol, slabost, bruhanje, omotica, utrujenost in slabost. Dojenčki so razdražljivi in nimajo apetita.

Na kraj so prihiteli tudi koprski poklicni gasilci in njihovi prostovoljni kolegi iz Movraža, ki so hišo prezračili, in v prostoru, v katerem je spal otrok, izmerili ogljikov monoksid. Naprava je pokazala, da je kljub prezračevanju v njem še dva promila monoksida, kar je za zaprte prostore, v katerem gori ogenj, normalno. Kakšna je bila koncentracija, preden so odprli okna in kolikšna je bila v prostoru, kjer je peč, ni znano, ker je niso izmerili.

Po neuradnih informacijah naj bi moški v hiši zanetil ogenj v doma izdelani peči. Ker se ni hotel razgoreti, je odprl vratca kurišča, da bi mu pomagal z dodatnim vlekom. Skozi vratca je v prostor očitno uhajal tudi ogljikov monoksid, dokler starša nista začutila slabosti in omotičnosti. Po naših informacijah ni šlo ne za kaminsko ne za klasično krušno peč, ampak za peč domače izdelave, ometano z ometom. Gasilci so po prezračevanju ob hiši postavili požarno stražo, niso pa ugotavljali, ali je za slab vlek iz peči morda kriv zamašen dimnik ali kaj drugega. DC


Najbolj brano