Reševalci: pri poškodovani kajakašici bi lahko bili še prej

Sredin spust po Soči se je za 27-letno švicarsko kajakašico končal v jeseniški bolnišnici. S kajakom se je med krajema Trnovo ob Soči in Kobaridom prevrnila in se hudo poškodovala po glavi.

Reševalci so poškodovano kajakašico imobilizirali in zavarovali pred ohladitvijo. Foto: Grs Tolmin
Reševalci so poškodovano kajakašico imobilizirali in zavarovali pred ohladitvijo. Foto: Grs Tolmin

KOBARID > Švicarka se je v sredo popoldne, okoli 15. ure, s še štirimi kajakaši pri vstopnem mestu Otona spustila po Soči, po približno 500 metrih pa se je s kajakom prevrnila in z glavo udarila v skale. Na pomoč sta ji takoj priskočila avstrijska kajakaša, eden od njiju je tudi gorski reševalec. Rešila sta jo iz vode, na kraj pa so poklicali policiste, zdravstveno ekipo in tolminske gorske reševalce, saj se je nesreča zgodila na precej nedostopnem terenu.

Gorski reševalci so takoj po klicu s terenskimi vozili odhiteli proti kraju nesreče in za pomoč zaprosili tudi posadko vojaškega helikopterja z zdravnikom letalcem. “Pri ponesrečenki bi lahko bili še hitreje, če bi nam udeleženci spusta, tuji državljani, znali natančneje opisati, kje se nesreča zgodila. Teren je na tistem delu Soče nepregleden in zelo težko dostopen,” je povedal Miljko Lesjak iz GRS Tolmin.

Poškodovano kajakašico so imobilizirali, jo zaščitili pred ohlajanjem in jo namestili na nosila. Posadka helikopterja jo je, varno nameščeno v reševalni vreči, nato z vitlom dvignila v helikopter in jo nato odpeljala v jeseniško bolnišnico, kjer je ostala na zdravljenju. Pri reševanju 27-letne švicarske kajakašice je sodelovalo 15 reševalcev tolminske postaje GRS in ekipa reševalcev iz tolminskega zdravstvenega doma.

Bovški policisti so tujo krivdo za kajakaško nesrečo že izključili, o nesreči bodo zato pripravili poročilo za novogoriško tožilstvo.SP


Najbolj brano