Reševalci na pomoč s čolnom

Okoliščine včerajšnjega trčenja potniškega vlaka in bagra oziroma kopača na težko dostopnem odseku proge med Novo Gorico in Mostom na Soči pri Gorenjem Logu policija še raziskuje. Hudo poškodovanega 40-letnega delavca, ki ga je vlak skupaj z delovnim strojem vlekel več deset metrov, so s čolnom prepeljali do helikopterja in nato naprej v ljubljanski klinični center. Nihče od 60 potnikov ni bil poškodovan, bili pa so pretreseni.

Izkopna žlica  se je zataknila za odbojni del vlaka, ki je bager 
vlekel za seboj. Foto: Pgd Tolmin
Izkopna žlica se je zataknila za odbojni del vlaka, ki je bager vlekel za seboj. Foto: Pgd Tolmin

MOST NA SOČI > Po podatkih policije se je nesreča zgodila včeraj ob 8.07, ko je potniški vlak vozil iz smeri Nove Gorice proti Mostu na Soči. Pred predorom Skrt pri jezu Podselo je naletel na delovni stroj podizvajalca Slovenskih železnic, ki je bil preblizu proge. Nesreča je bila neizogibna. Izkopna žlica se je zataknila za odbojni del vlaka, ki je delovni stroj potegnil za seboj. Tolminski gasilci so obvestilo o železniški nesreči prejeli ob 8.22. Na podlagi skopih podatkov o kraju nesreče in nedostopnosti je poveljnik PGD Tolmin Jure Rejec takoj poklical na pomoč še mostarske gasilce. Ekipo tolminske nujne medicinske pomoči so na kraj nesreče prepeljali s čolnom prek mostarskega akumulacijskega jezera. Po zdravniški oskrbi so ponesrečenca s čolnom prepeljali do Mosta na Soči, kjer ga je prevzela ekipa helikopterske nujne pomoči.

Rejec pravi, da ob prihodu med potniki niso opazili paničnega obnašanja. Seveda pa so bili pretreseni zaradi ponesrečenega štiridesetletnika, pa tudi zaradi misli, da bi vlak lahko iztiril. “Zaradi nenavadnih okoliščin je šlo za zahtevno posredovanje, saj je bilo treba vso opreme prenesti peš po tirih kilometer daleč, ponesrečenca pa reševati s čolnom,” še dodaja Rejec.

Slovenske železnice so kmalu po nesreči vse potnike z nadomestnim vlakom odpeljale nazaj proti Anhovemu in jim tam zagotovile avtobusni prevoz. Na Slovenskih železnicah se sprašujejo, zakaj je bil delovni stroj zunanjega izvajalca na progi 13 minut pred napovedano zaporo. Zapora na tem odseku je bila namreč načrtovana od 8.20, ko bi mimo odpeljal potniški vlak, pa vse do 13. ure, pojasnjujejo. Poleg nesrečnega štiridesetletnika je tam delalo še nekaj delavcev.

Proga je do nadaljnjega zaprta, med postajama Anhovo in Most na Soči je organiziran prevoz z avtobusom.

Na kraj nesreče so poleg tolminskih policistov prišli tudi novogoriški kriminalisti, ki so včeraj še preiskovali okoliščine nesreče. O njej so obvestili preiskovalnega sodnika in novogoriško tožilstvo, pa tudi inšpekcijsko službo pri ministrstvu za infrastrukturo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano