Rekorder primorski dirkač

Čeprav je bil četrtkov policijski maraton preverjanja hitrosti napovedan, so nekateri vozniki omejitve hitrosti prekoračili prek vseh razumnih meja. Na primorski avtocesti so ujeli dva rekorderja. Voznik audija koprske registracije je po avtocesti med Kozino in Divačo drvel s hitrostjo 249 kilometrov na uro - obvestilo o prekršku bo dobil po pošti. Drugi rekorder je vozil nekoliko manj - 200 kilometrov na uro. Skupno so predvčerajšnjim policisti zabeležili 1225 prekoračitev hitrosti,

Policisti so med maratonskim preverjanjem hitrosti ugotovili 
1225 kršitev, dve tretjini voznikov so oglobili takoj po 
prekršku, dobra tretjina pa bo plačilne naloge dobila po 
pošti.  Foto: STA
Policisti so med maratonskim preverjanjem hitrosti ugotovili 1225 kršitev, dve tretjini voznikov so oglobili takoj po prekršku, dobra tretjina pa bo plačilne naloge dobila po pošti.  Foto: STA

PRIMORSKA, LJUBLJANA > Na generalni policijski upravi po četrtkovem maratonu, s katerim so poostreno nadzirali prehitre voznike, ugotavljajo, da je velika večina voznikov hitrosti dodatno prilagodila omejitvam. V četrtek se med drugim ni zgodila nobena tragična prometna nesreča - najhujše prometne nesreče so največkrat prav posledica neprilagojene hitrosti. Zaradi prevelike hitrosti je lani na naših cestah umrlo 34 ljudi.

Namen maratona nadzora hitrosti, ki je sočasno potekal v več evropskih državah, je umirjanje prometa. Policisti so hitrosti spremljali na več kot 700 nadzornih točkah, ki so jih določili na podlagi analiz stanja v prometu ali pa so nanje opozorili občani. V nadzoru je sodelovalo približno 250 policistov. Čeprav je večina voznikov upoštevala omejitve, pa so nekateri posamezniki omejitve močno presegli. “Čudi nas, da se še vedno najdejo posamezniki, ki ne spoštujejo prometnih predpisov in se požvižgajo na norme, ki veljajo v družbi, in tako sebe in druge spravljajo v nevarnost,” je poudaril Robert Vehovec, predstavnik sektorja prometne policije na GPU.

Seštevek celodnevne aktivnosti policistov je 1225 prekoračitev hitrosti, na običajni dan pa je takšnih kršitev med 250 in 300. V 768 primerih so policisti voznike ustavili in jih takoj seznanili s prekrški, v dobri tretjini, v 457 primerih, pa so prekoračitve hitrosti ugotovili s stacionarnimi radarji in bodo o prekrških voznike obvestili po pošti.

Obvestilo o prekršku bo poštar vročil tudi lastniku audija A6 koprske registracije, ki je v četrtek prehitro peljal po avtocesti med Kozino in Divačo. Mimo stacionarnega radarja je voznik švignil s hitrostjo 249 kilometrov na uro. Policisti mu bodo zato napisali plačilni nalog, poleg 1200 evrov globe si je prislužil še devet kazenskih točk. Na primorski avtocesti so izmerili tudi drugo največjo prekoračitev omejitve hitrosti - voznik je v tem primeru po avtocesti vozil 200 kilometrov na uro.

Policisti koprske policijske uprave so v četrtek na celotnem območju ugotovili 110 kršitev, ustavili so 76 voznikov, 34 voznikov pa lahko pričakuje poštno obvestilo o prekršku. 48 kršitev so ugotovili v naselju, 22 izven naselja, 40 pa na avtocesti.

Brezbrižno divjanje po avtocesti

Igor Gjerkeš, inšpektor s koprske policijske uprave, ob tem opozarja, da je bilo veliko izmerjenih hitrosti na avtocesti krepko nad 170 kilometrov na uro. Ta podatek kaže na to, da kar nekaj voznikov omejitve hitrosti, ki veljajo za avtocesto, krepko presega. Največ kršitev so v četrtek zabeležili na avtocesti med Divačo in Postojno oziroma Ravbarkomando. Izstopal je odsek pri počivališču Risnik. Lani se je prav na tem odseku zgodilo več hujših nesreč, v večini primerov je bilo udeleženo le eno vozilo, ki je zletelo s ceste. Ob visokih hitrostih so hude posledice seveda neizbežne.

Po analizi rezultatov četrtkovega poostrenega nadzora niso zadovoljni niti s podatki o hitrostih v naseljih, kjer je poleg voznikov na cestah veliko mopedistov, kolesarjev in pešcev. V naseljih so, kot omenjeno, zabeležili 48 prekoračitev. “Ti podatki niso spodbudni,” opozarja Gjerkeš. Največ kršitev v naseljih so obravnavali na območju koprske policijske postaje (na Vanganelski in Šmarski cesti, v Ankaranu, med Pradami in Sv. Antonom).

Največ kršitev na Rebrnicah

Na območju novogoriške policijske uprave so policisti v četrtek ugotovili 158 prekoračitev hitrosti, večino (115) na hitri cesti med Razdrtim in Vrtojbo oziroma na Rebrnicah. 48 voznikov so policisti ustavili po tem, ko so ugotovili kršitev, 110 voznikov pa bo plačilni nalog dobilo po pošti. Med prehitrimi vozniki je bilo na severnem Primorskem tudi pet tujcev, ki so že poravnali odmerjene globe.

Rekorder na severnem Primorskem je voznik, ki je po hitri cesti na odseku Selo-Ajdovščina vozil 175 kilometrov na uro (omejitev je 110 kilometrov na uro). V Šempetru pri Gorici, kjer je hitrost v naselju omejena na 50 kilometrov na uro, pa je bila najvišja izmerjena hitrost 84 kilometrov na uro.

Poostren nadzor hitrosti bo spet sredi junija, ko bodo policisti poostreno nadzirali dogajanje na cestah predvsem ob vikendih, avgusta pa pripravljajo poostreni nadzor speed - hitrost. Policisti ugotavljajo, da njihove aktivnosti pozitivno vplivajo na dogajanje na cestah le kratek čas. Na daljši rok pa bi si morali vsi prizadevati za spremembe v razmišljanju. Med drugim bi se morali zavedati, zakaj je v naselju omejitev postavljena na 50 kilometrov na uro in ne na 60.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano