Rekorder napihal 2,68 promila

Konec tedna so primorski policisti ustavili kar nekaj voznikov, ki so si žejo gasili z alkoholom, rezultati alkotestov pa so bili temu primerni. Rekorda sta tokrat pripadla Izoli: včeraj ponoči je voznik napihal 2,27 promila, med poostrenim nadzorom, ki so ga izvajali od petkovega večera do sobotnega jutra, pa so na Belvederju ustavili domačina, ki je napihal 2,68 promila.

Med sobotnim poostrenim nadzorom je 14 odstotkov voznikov, ki so jih ustavili policisti, napihalo več, kot dovoljuje 
zakon.  Foto: Ana Cukijati
Med sobotnim poostrenim nadzorom je 14 odstotkov voznikov, ki so jih ustavili policisti, napihalo več, kot dovoljuje zakon.  Foto: Ana Cukijati

PRIMORSKA > Policisti so 42-letnega voznika avta ustavili v Izoli včeraj ponoči, pol ure po polnoči. Poleg tega, da je napihal 1,09 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (2,27 promila), je vozil tudi brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Čaka ga obdolžilni predlog.

Ne dosti manj, 1,05 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka oziroma 2,18 promila je v soboto ob 21.30 napihal 34-letni voznik kombija, ki so ga policisti uspeli ustaviti na Ravbarkomandi. Pred tem so ga namreč poskušali kar trikrat ustaviti, vendar jim to ni uspelo. Voznika so pridržali. V soboto ponoči so na Šmarski cesti v Kopru obravnavali 46-letnega italijanskega državljana, ki je trčil v prometni znak. Med postopkom so policisti ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je napihal 0,74 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,5 promila).

Policisti so na območju koprske policijske uprave od petkovega večera do sobotnega jutra med poostrenim nadzorom odredili 71 alkotestov. Desetim so zaradi vožnje pod vplivom alkohola začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Trem pa je naprava pokazala več kot 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar pomeni denarno kazen 1200 evrov in 18 kazenskih točk oziroma prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Domačin, ki so ga policisti ustavili na Belvederju, je napihal 1,29 miligrama na liter izdihanega zraka (2,68 promila), 34-letni domačin je v središču Ilirske Bistrice napihal 0,95 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,97 promila), pa še veljavnega vozniškega dovoljenja ni imel. Tretji voznik je v Postojni napihal nekoliko manj, 0,65 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,35 promila).

V petek nekaj po 19. uri je 25-letni voznik neregistriranega mopeda v Luciji trčil v zadnji del avta, ki je vozil pred njim. S sopotnico sta padla in se laže poškodovala, težav pa za voznika mopeda še ni bilo konec. Napihal je 0,64 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,33 promila), pa tudi veljavnega vozniškega dovoljenja nima. Med obravnavanjem nesreče se je začel še nedostojno vesti do policistov in zdravstvenega osebja, zakonitih ukazov policistov ni upošteval in se je aktivno upiral. Uporabili so prisilna sredstva, nato pa so ga odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer so opravili strokovni pregled.

V soboto zvečer in potem še ponoči so imeli policisti kar nekaj dela z istimi akterji. Najprej so ob 22.20 v Kopru ustavljali avto, vendar voznik ni ustavil in je z veliko hitrostjo odpeljal proti Šmarski cesti. V Šmarjah ga je poskušala ustaviti druga patrulja, a zaman: voznik je obrnil in odbrzel nazaj proti Kopru. Med begom je oplazil službeno vozilo policije. Avto so uspeli ustaviti malo pred Koprom, a so 27-letni voznik in leto mlajši sopotnik iz Trzina ter 30-letni sopotnik iz Kamnika poskušali zbežati.

Vse tri so takoj prijeli, vozniku pa odredili alkotest, ki je pokazal 0,76 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,58 promila). Voznika, katerega čaka kazenska ovadba zaradi nevarne vožnje, so pridržali, sopotnika pa izpustili. Ob 4.40 so spet ustavili isti avto, le da ga je takrat vozil 26-letnik iz Trzina. Napihal je 0,84 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,75 promila). Tudi on je končal v prostorih za pridržanje.

Na Ajdovskem je v nedeljo popoldne s kolesom s pomožnim motorjem padel 77-letni domačin. Pri tem se je tudi malce poškodoval, a je zdravniško pomoč sam poiskal. So pa policisti ugotovili, zakaj je imel težave z ravnotežjem. Napihal je 0,93 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (1,96 promila), policisti so mu zato izdali plačilni nalog.

SK


Najbolj brano