Reke ne morejo obrniti naokoli

Tragična nesreča 20-letnega irskega kajakaša ponovno opozarja, da je na Soči nujna previdnost, ker je nepredvidljiva in polna pasti, zlasti za manj izkušene. Po neuradnih informacijah naj bi se skupina Ircev kajakaških veščin učila v preveč zahtevnem odseku reke.

Mladega irskega kajakaša je Soča v relativno zahtevnem delu 
pri Trnovem predolgo držala pod vodo.  Foto: Pgd Kobarid
Mladega irskega kajakaša je Soča v relativno zahtevnem delu pri Trnovem predolgo držala pod vodo.  Foto: Pgd Kobarid

TRNOVO > GIZ raftarjev skrbi za kolikor tolikor varno plovno pot, popolne varnosti pa ni mogoče zagotoviti. Kajakaši in raftarji ob upoštevanju vseh pravil plujejo na lastno odgovornost.

Kot pravi predstavnik za odnose z javnostjo pri novogoriški policijski upravi Dean Božnik, naj bi bila za mladega irskega kajakaša usodna veja, skrita pod vodo: “Ni se mogel rešiti, ker mu je veja na dnu Soče ukleščila roko.“

Nesreča se je zgodila na zahtevnem, kot pravijo domačini “moškem” delu Soče pod Trnovim, ki je odprt za plovbo. Bovški policisti so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja nesreče med drugim ugotovili, da se je v nedeljo okoli 14. ure skupina devetih državljanov Irske spustila po reki Soči iz smeri Srpenice do visečega mostu pri naselju Trnovo ob Soči. “Šlo je za študente ene od šol iz Dublina pod vodstvom njihovega učitelja. Nekaj pred 15. uro so prišli do izstopne točke za raftarje v Trnovem ob Soči, nato pa so se odločili, da se spustijo še po brzicah slalomske proge, približno 70 metrov nižje. Med njimi je bil tudi 20-letnik, ki ga je med spustom po reki s kajakom prevrnilo, pri čemer mu je ukleščilo eno roko za vejo na dnu reke, kar ga je zadržalo pod nivojem vode,” je pojasnil Božnik.

O nesreči je policija obvestila tudi dežurno preiskovalno sodnico novogoriškega okrožnega sodišča in tožilstvo. Bovški policisti sicer še preiskujejo vse okoliščine tragične nesreče na reki Soči.

Vseh vej ne morejo odstraniti

“Karkoli bi naredili, Soče ne moremo obrniti naokoli in iz nje odstraniti vseh pasti z vejami vred,” je ob sočustvovanju ob tragični nesreči irskega kajakaša načelno komentiral predsednik gospodarskega interesnega združenja (GIZ) raftarjev v dolini Soče Adis Hrovat.

Odkar so v skladu z javnim razpisom prevzeli skrb za varno plovno pot, za kar so tudi plačani, GIZ kontrolira, odstranjuje in obvešča o pasteh v reki. Zaživela je tudi spletna stran, na kateri so obvestila o pasteh, ki so jih zaznali.

Prezahtevni odsek za šolanje

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se Irci v kajakaških veščinah šolali na prezahtevnem odseku Soče. “Krožijo govorice, da so se Irci na organiziran način šolali na Trnovem, kamor mi naših začetnikov nikoli ne peljemo. Menda so jih že prvi dan peljali tja,” vedo povedati domači kajakaški mojstri.

“Začetnike šolamo na mirnih odsekih med Vodenco in Čezsočo oziroma med Boko in Srpenico, nikoli pri Trnovem ob Soči, kjer je Soča relativno zahtevna oziroma primerna za izkušene kajakaše,“ pojasnjuje predsednik GIZ raftarjev in lastnik športne agencije Bovec rafting team Adis Hrovat. Lastnik agencije Maya Borut Nikolaš je tudi slišal, da naj bi se Irci urili v prezahtevnem odseku: “Mi naše neizkušene goste najprej učimo na jezeru, kjer morajo obvladati tako imenovani eskimo oziroma obrat izpod vode. Nadaljujemo na nezahtevnem odseku pri Kamnem. Trnovo ob Soči je povsem neprimerno za kajakaške začetnike.”

Dodaja še, da z nakupom karte lahko vsak kajakaš plove kjerkoli, kar pa je problematično. “V Novi Zelandiji so preverili moje znanje, preden so mi prodali karto za plovbo po njihovi reki. Pri nas tega ni. So samo opozorilne table, kar je dobrodošlo, ni pa nujno, da ljudje opozorila upošteva-jo ...”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano