Reberc mora državi plačati 37.000 evrov

Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc bo moral zaradi številnih neupravičenih nakupov v državno blagajno vrniti približno 37.000 evrov. Državno pravobranilstvo je od Reberca najprej terjalo nekaj več kot 134.000 evrov odškodnine, a je delovno sodišče v Kopru zaradi zastaranja pred dvema letoma odpisalo znesek, pred dnevi pa je delno ugodilo pravobranilstvu in znesek še bolj skrčilo. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Delovno sodišče v Kopru je pritrdilo državnemu pravobranilstvu, da so bili nakupi nekdanjega veleposlanika v 
Španiji Petra Reberca negospodarni.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Delovno sodišče v Kopru je pritrdilo državnemu pravobranilstvu, da so bili nakupi nekdanjega veleposlanika v Španiji Petra Reberca negospodarni.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > Peter Reberc, sicer doma iz Ilirske Bistrice, naj bi kot veleposlanik v Španiji med leti 2007 in 2010 zajetno vsoto proračunskega denarja zapravil za nepotrebne nakupe. Kupil je 1800 kozarcev, 800 knjig, 35 macol, 37 klešč, več tisoč litrov plinskega olja ... Reberca so zaradi neracionalne uporabe proračunskega denarja najprej odpoklicali iz Španije, nato pa je dobil še odpoved.

Delovno sodišče v Kopru je potrdilo, da so bili izdatki za gorivo, druge artikle na bencinskih servisih, za knjižno gradivo, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva kot tudi bralne sposobnosti posameznika, nakupi drobnega materiala za popravilo rezidence, velikih količin jedilnega pribora za enkratne in izjemno redke večje sprejeme v rezidenci v nasprotju z navodili, nenamenski in negospodarni. Ministrstvo za zunanje zadeve je Reberca sicer opozarjalo na nakupe, a je z njimi nadaljeval in se ni zmenil za opozorila. Zaradi vseh teh nakupov je imela država dobrih 73.000 evrov škode.

MZZ bi moralo ravnati odločneje

Sodišče pa je ob tem ugotovilo, da bi moralo zunanje ministrstvo veliko prej in odločneje reagirati, saj ima zato mehanizme finančnega nadzora. Po presoji sodišča je tako s svojim pasivnim oziroma neučinkovitim ravnanjem dopustilo, da je nastala večja škoda.

Sodišče je ocenilo, da je prispevek države pri vsem tem polovičen, zato je določilo, da mora Reberc plačati polovico škode, ki jo je terjalo državno pravobranilstvo - približno 37.000.

Sprva terjali 134.000 evrov

Državno pravobranilstvo je v tožbi zahtevalo najprej 134.000 evrov, pred dvema letoma pa je koprsko delovno sodišče izdalo delno sodbo, s katero je zavrnilo del tožbenega zahtevka v višini 60.000 evrov, ker je zastaral. Pravobranilstvo je tako od Reberca terjalo le še 73.000 evrov odškodnine, z zamudnimi obrestmi vred, in še 7000 evrov najemnine za prostor, kjer zdaj skladiščijo neuporabne stvari.

Nekdanjemu veleposlaniku v Španiji Petru Rebercu na novogoriškem okrožnem sodišču sodijo tudi zaradi kaznivega dejanja spolne zlorabe otrok in hranjenja pornografskega gradiva, na katerem so prikazani mladoletniki. Sojenje poteka za zaprtimi vrati, nadaljevalo pa naj bi se prihodnji mesec.

Na zadnjo obravnavo pred približno mesecem dni Reberca ni bilo. Njegov odvetnik Borivoje Ljulić ga je opravičil zaradi zdravstvenih težav, sodišču pa je predlagal, da postavi izvedenca psihiatrične stroke, ki bi ugotovil, ali pri Rebercu morda ni prisotna duševna motnja, ki bi narekovala potrebo po nakupih in nepotrebnih stvari. A je predsednica senata Marinela Maras vse dokazne predloge zavrnila in napovedala pisno sodbo.

Na pravobranilstvu so pojasnili, da morajo sodbo delovnega sodišča še preučiti in da se bodo glede morebitne pritožbe odločili skupaj z ministrstvom za finance. Na sodbo pa se bo zagotovo pritožil Reberčev odvetnik Ljulić. Seveda se strinja s tistim delom sodbe, v katerem je sodišče del odgovornosti za te nakupe pripisalo ministrstvu, drugemu delu pa bodo oporekali.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano