Razžalitev ali poskus utišanja?

Trije Koprčani - Damir, Violeta in Mile Zukić so se znašli na zatožni klopi. Direktor in lastnik koncerna Sintal Robert Pistotnik jih toži zaradi razžalitve. Sami krivdo zanikajo, prepričani pa so, da želi Pistotnik s tem sojenjem zgolj utišati sindikalni boj in prestrašiti ostale, da ne bi opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo na področju zasebnega varovanja.

Robert Pistotnik (levo) in njegov  odvetnik Janez Stušek  med prihodom na koprsko sodišče, ki ga varuje prav Sintal    Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Robert Pistotnik (levo) in njegov odvetnik Janez Stušek med prihodom na koprsko sodišče, ki ga varuje prav Sintal  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje zoper dva nekdanja zaposlena v podjetju Sintal Obala, Damirja Zukića in Violeto Zukić, ter njunega sorodnika Mileta Zukića. Lastnik in predsednik uprave koncerna Sintal Robert Pistotnik jih toži zaradi kaznivega dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve.

Pred tremi leti naj bi trojica na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal Pistotnika označila za lažnivca, prevaranta, izkoriščevalca delovne sile in kapitalističnega dvoličneža, njegovo družbo Sintal pa za totalitarno družbo, ki vzpostavlja sužnjelastniška razmerja in se poslužuje naci-gestapovskih metod. Zapisali naj bi tudi, da Sintal sistematično krade delavcem, jim grozi, jih goljufa in izsiljuje ter nad njimi izvaja mobing.

Po naključju na zatožni klopi?

Vsi trije obtožbe odločno zavračajo. “Vpleteni smo v neko zgodbo, pa sploh ne vemo, zakaj. Pojavil se je nek spletni blog, tudi zaradi številnih kršitev v podjetju Sintal, in mi trije smo bili po ne vem kakšnem naključju izbrani kot tožene stranke. Menim, da je poanta tega sojenja zgolj ustrašiti delavce, da se ne bi več ukvarjali s sindikalnim bojem, oziroma da ne bi več opozarjali na kršitve delovne zakonodaje v podjetju Sintal,” pravi Mile Zukić, ki je aktivni član civilne iniciative za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa Obstaja. Včeraj je na zaslišanju priznal, da je različnim aktivističnim platformam (IWW Nevidni delavci sveta, Alternativa Obstaja, FAO) in aktivistom po elektronski pošti večkrat posredoval informacije o kršitvah v Sintalu in jim položil na srce, da je treba nekaj narediti za zaščito izkoriščanih varnostnikov v koncernu Sintal, ki velja za največjega zaposlovalca v dejavnosti zasebnega varovanja. Sektor sicer zaposluje približno 6000 ljudi. Zatrdil pa je, da pri ustanovitvi omenjenega spletnega bloga ni sodeloval.

“Kot da smo najhujši kriminalci”

Tudi Violeta in Damir Zukić sta zatrdila, da z objavljanjem na blogu nimata nič, čeprav so preiskovalci na njunem domačem računalniku odkrili administrativni dostop do omenjenega bloga. “Računalnik je prenosen in posojala sva ga mnogim,” je pojasnila Violeta Zukić, ki je bila v Sintal Obala zaposlena kot administratorka. Mile Zukić pa je zgrožen nad tem, da je sodišče v tej zadevi izdalo odredbo, ki dovoljuje zaplembo računalnikov zaradi zaščite dokazov. “Takšen ukrep se ponavadi izvaja za hujša kazniva dejanja, ko gre na primer za teroriste, pedofile ali za gospodarski kriminal, ne pa za razžalitev ... Kot da smo najhujši kriminalci,” ne more razumeti.

Damir Zukić je povedal, da je v nemilost pri svojem nekdanjem delodajalcu Sintal Obala, kjer je delal kot vodja prevoza, padel potem, ko je poleti 2011 za svoje sodelavce organiziral spoznavni piknik, v katerem pa so njegovi nadrejeni zaslutili poskus sindikalnega organiziranja. Zaradi pritiskov, ki jih je bil po tem dogodku deležen - poskušali naj bi mu podtakniti tudi krajo -, je dal odpoved.

Pistotnik včeraj ni želel dajati izjav. Njegov zagovornik Janez Stušek iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič je dejal le, da “to ni postopek zoper delavce ali zoper sindikalno delovanje, ampak zoper zadeve, ki se ne smejo početi”. Sojenje se bo nadaljevalo 23. oktobra.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano