Razbremenile so ga priče

Za 54-letnega Alojza Laha z Vogrskega se je končala še zadnja v vrsti kazenskih zadev, ki so ga bremenile v zadnjih 20 letih. Tokrat mu je tožilstvo očitalo pomoč pri kaznivem dejanju ropa leta 2007 v središču Nove Gorice, zaradi pomanjkanja dokazov je naposled umaknilo obtožbo, sodišče pa mu je izreklo zavrnilno sodbo.

Alojz Lah je  zadovoljno zapustil novogoriško okrožno sodišče, ki mu je izreklo zavrnilno sodbo. Foto: Ana Cukijati
Alojz Lah je zadovoljno zapustil novogoriško okrožno sodišče, ki mu je izreklo zavrnilno sodbo. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Že večkrat obtoženi, pa tudi oproščeni Alojz Lah z Vogrskega je pred dnevi zadovoljen zapustil sodno dvorano novogoriškega okrožnega sodišča. Tožilstvo je namreč umaknilo obtožbo zaradi pomoči pri kaznivem dejanju oboroženega ropa banke leta 2007 v središču Nove Gorice. Očitalo mu je, da je 10. julija leta 2007 popoldne, neposredno po ropu banke Hypo Alpe Adria v Novi Gorici, roparju Slobodanu K. obljubil, da ga bo počakal na parkirišču pri Borovem gozdičku ter ga nato z ukradenim denarjem in pištolo odpeljal v neznano.

Bežal zaradi svojih prekrškov

Obtoženi je že dva dni po ropu pred preiskovalnim sodnikom zatrdil, da je Slobodana K. srečal v središču Nove Gorice in mu obljubil prevoz, a da ni vedel za njegovo početje. “Alojz sprva ni vedel, kaj sem storil. To sem mu povedal šele, ko sva se s parkirišča odpeljala proti Rožni Dolini. Tedaj se je razjezil, me ozmerjal in začel hitreje voziti,” je bil v svojem pričanju na prejšnjem sojenju nazoren ropar, ki prestaja zaporno kazen na Dobu.

Obtoženi je nato s svojo hitro in drzno vožnjo nadaljeval proti Ajševici, saj se je bal, da bi ju prej prestregli policisti. Vozil je namreč brez vozniškega dovoljenja, na avtomobil pa je namestil kar papirnati registrski tablici, ki ju je sam izdelal.

Policistoma, ki sta v Rožni Dolini opravljala nadzor prometa, je v oči padla papirnata tablica, zato sta takoj zapeljala za njim in vklopila sireno. Alojzu Lahu je skupaj z roparjem večkrat uspelo zbežati iz njihovega vidnega polja.

Nikoli ni pomislil, da bi koga oropal

Lastnik vinograda med Vogrskim in Staro Goro je kasneje obvestil policiste, da je na njegovi parceli zapuščen bel avto. Možje v modrem so takoj zavarovali območje in se podali v gozd za pogrešanima osumljencema. Po poti so našli tudi nekaj bankovcev. Vodnik službenega psa je obtoženega Alojza Laha čez nekaj časa našel, ko se je skrival v neki cevi, kjer je zakuril ogenj, na prste pa so stopili tudi roparju, ki jim je nato pokazal pot do skrivališča ukradenega denarja. Med preiskavo so roparjevo pištolo našli pod sedežem v obtoženčevem vozilu, kamor naj bi jo skril Slobodan K., ko so ju začeli loviti policisti. Obtoženi naj zanjo ne bi vedel.

Tokrat se je Alojz Lah boljše počutil in je lahko spremljal obravnavo, saj se je na zadnji počutil slabo. Tožilka je že uvodoma umaknila obtožbo zaradi pomanjkanja dokazov, ki bi neposredno obremenjevali obtoženega. Lah je vnovič poudaril, da rad živi na robu zakona, a ni nikoli pomislil, da bi ropal ali sodeloval pri tovrstnih kaznivih dejanjih. Sodišče je nato izreklo zavrnilno sodbo, ki je že postala pravnomočna, saj sta se obe strani odpovedali pravici do pritožbe.

Tokrat zadnjič?

Lah je sicer stari znanec policistov, saj je bil že večkrat obsojen zaradi preprodaje prepovedanih drog in premoženjskih kaznivih dejanj. Zaporne kazni pa je odslužil tako v Sloveniji kot v Italiji.

Nazadnje je bil zaradi kaznivega dejanja maščevanja uradni osebi obsojen pred dvema letoma. Vodji specializiranega državnega tožilstva Hariju Furlanu je v stanju neprištevnosti poslal grozilno pismo. Sodišče ga je po priznanju krivde obsodilo na enotno kazen 15 mesecev zapora in sklenilo, da kazen lahko odsluži z delom v splošno korist. Tokratna kazenska zadeva naj bi bila zadnja v nizu grehov iz preteklosti. ANA CUKIJATI


Najbolj brano