Razbili združbo predrznih tatov

Novogoriški varuhi reda so pred dnevi razkrinkali peterico tujcev, ki naj bi v minulih mesecih izvršila šest drznih tatvin na Goriškem, ravno toliko na Sežanskem, najmanj eno v Ajdovščini in več podobnih podvigov v Italiji. V Velikih Žabljah so aretirali dva Romuna, ki sta po zaslišanju pristala v priporu, na begu pa sta še državljanki Romunije in Španije ter državljan Španije.

Osumljeni so na svoje žrtve prežali na parkiriščih trgovskih 
centrov. Foto: Leo Caharija
Osumljeni so na svoje žrtve prežali na parkiriščih trgovskih centrov. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Policisti novogoriške policijske postaje in kriminalisti novogoriške uprave so na peterico tujcev postali pozorni že pred časom. Ko naj bi jih povezali z nekaj drznimi tatvinami, so sprožili preiskavo, ki je pokazala, da je peterica na območju Nove Gorice in Sežane ter na obmejnem območju sosednje Italije izvrševala drzne tatvine.

Peterica je najpogosteje delovala na parkiriščih večjih trgovskih centrov. Eden med njimi je pristopil do kupca, ki je nakupljeno blago iz vozička spravljal v svoj avto, in ga nekaj vprašal. Med drugim naj bi spraševal po najbližjem letališču ali najbližji avtocesti. S tem ga je seveda zamotil in ga zvabil nekaj korakov stran od vozila.

Takrat je stopil v akcijo drugi član tolpe in iz odklenjenega avtomobila neopazno ukradel torbice in denarnice z osebnimi dokumenti, denarjem in bančnimi karticami. Z njimi je nato peterica na bankomatih skušala dvigniti denar, kar jim je večkrat celo uspelo, s karticami pa so plačevali tudi razne storitve.

Policisti so ugotovili, da so na takšen način izvršili šest drznih tatvin v Sežani, eno v Ajdovščini in šest na območju, ki ga pokriva novogoriška policijska postaja. Delovali so tudi v Italiji, in sicer v območju ob meji s Slovenijo. V preiskavi so naši policisti tesno sodelovali tudi s kolegi iz goriške kvesture.

Minuli petek so kriminalisti in policisti izvedli sklepni del preiskave. V Velikih Žabljah v ajdovski občini so preiskali neprijavljeno domovanje dveh Romunov, starih 27 in 30 let. Oba so najprej vklenili, nato pa v njunem stanovanju našli več predmetov, ki so jih lastniki pogrešali po drznih tatvinah.

Po pridržanju so Romuna v nedeljo pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki ju je zaradi velike tatvine poslal v pripor. Ostalih članov združbe ob hišni preiskavi niso našli, zato domnevajo, da so v tujini. Romunoma naj bi pomagal še 37-letni državljan Španije, 26-letna državljanka Španije in 34-letna državljanka Romunije. DC


Najbolj brano