Radanov odvetnik se je pritožil na sklep o priporu

Odvetnik zdravnika Ivana Radana Milan Krstić se je po poročanju Pop TV pritožil na sklep preiskovalne sodnice, ki je zoper zdravnika, osumljenega umorov sedmih bolnikov, odredila 30-dnevni pripor. Po Krstićevih besedah je bil Radan na zaslišanju ob "nečloveških obtožbah močno prizadet". Radan se po domnevnem poskusu samomora zdravi v bolnišnici.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Radan je sicer osumljen 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Preiskovalna sodnica mu je po osmih urah in pol zaslišanja odredila enomesečni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Ta teče od ponedeljka, ko so mu kriminalisti odvzeli prostost.

Kot je še poročala omenjena televizija, se je Krstić na sklep preiskovalne sodnice pritožil danes popoldne. O pritožbi mora zunajobravnavni senat odločiti v 48 urah. Tožilstvo medtem zahteva tudi sodno preiskavo, o čemer pa sodišče še ni odločilo.

Radan, ki naj bi si s kosom razbitega stekla poskušal vzeti življenje, se zdaj zdravi v ljubljanskem kliničnem centru. Zdravnik je zunaj življenjske nevarnosti, je pa ob njem zaradi varnosti ves čas pravosodni policist, še poroča televizija.

Pop TV je ob tem pridobil tudi nekatere dokumente, med drugim dopisovanje med zdravnikom Radanom in nekaterimi sodelavci, tudi nadrejenimi na kliniki. Ti razkrivajo, da se je Radan potožil, da je bilo na oddelku najhuje s pacienti, ki so umirali. Ena od zdravnic je, kot razkrivajo dokumenti, običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi delali še dve kolegici.

Medicinske sestre si ponoči niso upale klicati v dežurno sobo, saj so jih sicer nadrli. Prav tako niso vedele, katere stvari so relevantne in katere ne, navaja Pop TV. Dežurni zdravniki so navodila dajali preko telefona, paciente pa so prišli pogledati zelo redko, tako so sestre delale na svojo odgovornost. Na oddelku so po poročanju televizije dobili tudi ustno navodilo, da se morajo zlagati, da so polni in ne sprejemajo bolnikov. To so upravičevali s tem, da se tudi drugi intenzivni oddelki lažejo in ne sprejemajo nevroloških bolnikov. Vse to naj bi se dogajalo večkrat.

STA


Najbolj brano