Radan v sodnem pridržanju, ovadili naj bi ga za več kot 20 kaznivih dejanj

Odpuščenega zdravnika ljubljanske nevrološke klinike Ivana Radana so po neuradnih informacijah Dnevnika ovadili, ker naj bi več hudo bolnim skrajšal življenje.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Ivanu Radanu naj bi očitali več kot 20 kaznivih dejanj, tudi sedem ubojev. Kot poroča časnik, so Radana po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v ponedeljek odpeljali v sodno pridržanje.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker meni, da so se v primeru Ivana Radana, ki naj bi skrajšal življenje sedmim bolnikom, odzvali pravočasno in ustrezno. Sprožili so več postopkov, med drugim so ga odpustili in razrešili predstojnico oddelka, kjer je bil zaposlen. Nadzor so opravili še pri porabi zdravil, kjer večjih odstopanj niso našli. Vendar pa ni jasno, ali je Radan, ki naj bi bil zasvojen z narkotiki, dobil zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ali kje drugje.

Na ljubljanski policijski upravi informacij ne dajejo, saj, kot so pojasnili, zaradi varstva podatkov na vprašanja, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo, ne morejo odgovoriti.

So pa v ponedeljek za Dnevnik potrdili, da so policisti podali kazensko ovadbo “za več kaznivih dejanj iz poglavij kaznivih dejanj zoper življenje in telo, zoper človekove pravice in svoboščine, zoper človekovo zdravje, zoper pravni promet in zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva”.

Ob tem je časnik neuradno izvedel, da naj bi kriminalistična preiskava potrdila, da si je zdravnik predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevala, na njegovem računalniku pa naj bi našli več kot deset fotografij umirajočih bolnikov.

Radana so po poročanju Dnevnika v ponedeljek dopoldne privedli pred ljubljanskega preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil sodno pridržanje.

Informacija o domnevnem dogajanju na oddelku za intenzivno nego nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je sicer prišla v javnost v začetku leta. Izredni strokovni nadzor je ugotovil, da je Radan 83-letnemu neozdravljivo bolnemu bolniku verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni, saj je bil bolnik po smrti upepeljen.

Podobno ugotovitev so sprejeli v nadzoru nad smrtjo še enega Radanovega bolnika. Za dodatne izredne strokovne nadzore pa se niso odločili, saj da se z ostalimi primeri ukvarja policija, ki naj bi sicer preiskovala 40 smrti bolnikov, ki so umrli, ko jih je zdravil omenjeni zdravnik.

STA


Najbolj brano