Tožilka: Radan je moril vedno bolj drzno

Zdravnik Ivan Radan naj bi iz morilske sle umoril šest ljudi, osem pa naj bi jih fotografiral, ko so nezavestni in pomanjkljivo oblečeni ležali na bolniški postelji. Poleg tega naj bi sebi, svojim sorodnikom in prijateljem nezakonito izdal 861 receptov za zdravila, predvsem pomirjevala. Na svojem prejšnjem delovnem mestu naj bi s ponarejenimi dokazili zlorabil tudi bolniški stalež. Radan je včeraj, ko se je začelo sojenje za našteta dejanja, vse očitke zavrnil.

Zdravnik Ivan Radan, ki je  obtožen umora svojih šestih 
bolnikov iz morilske sle, na današnjem predobravnavnem 
naroku ni priznal krivde. Foto: STA
Zdravnik Ivan Radan, ki je obtožen umora svojih šestih bolnikov iz morilske sle, na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde. Foto: STA

LJUBLJANA > “V vseh točkah je ne priznavam,” je Ivan Radan dejal o obtožnici, v kateri tožilka Katarina Bergant našteva in utemeljuje kazniva dejanja, ki naj bi jih storil.

Tožilka: Radan dva umora izvedel pred očmi svojcev

Tožilstvo Radanu, ki je bil zaposlen na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, očita, da je med leti 2012 in 2014 “iz morilske sle” umoril šest ljudi, in sicer tako, da jim je odmerjal smrtonosne odmerke zdravil. V vseh šestih primerih je šlo za poseg v življenje ljudi, ki so bili nezavestni in niso imeli možnosti vplivati. Prav ničesar o zdravnikovem ravnanju niso vedeli niti svojci, je včeraj izpostavila tožilka. Po njenih besedah je Radan umore izvajal s položaja nadrejenega. Še več: izvajal naj bi jih vedno bolj drzno in vedno manj prikrito pred sodelavci. “S svojimi dejanji je šel tako daleč, da je predhodno obveščal svojce, naj se pridejo poslovit,” je izpostavila Bergantova. Dva umora naj bi izvršil ob prisotnosti svojcev. Tožilka je za opis Radanove osebnosti uporabila besede, kot so kompleks večvrednosti, imel naj bi narcistično motnjo, njegova samopodoba pa naj bi bila razklana na prijazno zunanjo podobo in notranjost, ki je bila zelo drugačna.

Obtožnica Radanu očita še, da je nepooblaščeno in brez soglasja fotografiral svoje bolnike, s čimer je grobo posegel v njihovo zasebnost. Na Radanovem mobilnem telefonu so se znašle fotografije osmih bolnikov, vsi so nezavestni in pomanjkljivo oblečeni ležali na bolniški postelji.

Sodišče bo Radanu sodilo tudi zaradi tega, ker naj bi sebi ter svojim sorodnikom in prijateljem nepooblaščeno predpisoval zdravila, predvsem pomirjevala. Osebe, ki so od njega prejele recept, čeprav Radan ni bil njihov osebni zdravnik niti specialist, h kateremu so bili napoteni, so zdravila dvigovale na območju Ljubljane in Ilirske Bistrice. Radan naj bi na takšen nedovoljen način napisal 861 zelenih receptov, največ (399) na svoje ime. S to zlorabo uradnega položaja naj bi zdravstveno zavarovalnico oškodoval za skoraj 19.400 evrov. Poleg vsega naštetega se bo moral Radan zagovarjati še zaradi očitkov, da je leta 2009 poskušal odsotnost z dela opravičevati s ponarejenimi listinami, ki naj bi dokazovale, da je bil na zdravljenju v tujini.

Cilj je, da se ne bi pisalo o srčni kirurgiji

Včeraj je potekal šele predobravnalni narok, na katerem se je moral Radan opredeliti, ali priznava krivdo ali ne. Ker je vse očitke iz obtožnice zavrnil, se bo predvidoma v drugi polovici februarja začela glavna obravnava, ob začetku katere bo Radan podal svoj zagovor.

Njegov zagovornik Milan Krstić je opozoril, da preiskava še poteka, saj izvedensko mnenje avstrijskega strokovnjaka o vseh domnevnih smrtih Radanovih pacientov še ni končano. Tožilka meni, da lahko mnenje v spis dodajo naknadno. To mnenje je sicer pričakovati v nekaj tednih.

Krstić je včeraj med drugim predlagal zaslišanja še nekaterih strokovnjakov za varnost v zdravstvu in paliativno oskrbo, pa tudi pričanja Radanovega pacienta, ki da je Krstića sam prosil, da bi smel pričati v prid Radanu, pričanje enega od Radanovih sodelavcev, ki bi lahko več povedal o odnosih na nevrološki kliniki, ter pričanje očeta enega od Radanovih pacientov, ki da “ve povedati, da je bil Radan nasprotje tistega, kar trdi tožilka v obtožnici.”

Krstić je v spis vložil tudi Radanovo beležnico, iz katere naj bi bilo razvidno, da Radan pacientov ni fotografiral iz nizkih vzgibov, kot mu to pripisuje tožilstvo, pač pa zaradi namenov zdravljenja. Krstić sicer dogajanje z Radanom povezuje s problematiko otroške srčne kirurgije. Pozornost je usmerjena v Radana z namenom, da se ne bi pisalo o mrtvih otrocih, meni Krstić.

JANA KREBELJ


Najbolj brano