Prvič preveč vetra, drugič pa premalo

V sredo nekaj minut po 16. uri je na vzletišču na Kobariškem Stolu strmoglavil jadralni padalec, ki je priletel iz Italije, pol ure kasneje pa je nad Slanim blatom nad Ajdovščino v grapo padel še slovenski padalec, sicer izkušen pilot. Skušal se je rešiti tudi z rezervnim padalom, a je bilo vzgonskega vetra vseeno premalo.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

KOBARID, AJDOVŠČINA > Prva nesreča se je zgodila v sredo nekaj minut po 16. uri, ko je proti Kobariškemu Stolu neslo jadralnega padalca, ki je priletel iz Italije. Vzletel je iznad Gemone v Furlaniji in po približno 70 kilometrih končal na vzletišču na Kobariškem Stolu.

Veter mu je bočno zaprl padalo

Na severnem grebenu Stola mu je močan veter bočno zaprl padalo, tako da je padel z višine približno 20 metrov. Pri tem si je po prvih podatkih poškodoval hrbtenico. “Naši so bili takrat ravno na letalski vaji na Zelenici in so jih kar s helikopterjem prepeljali na Stol,” nam je povedal vodja tolminskih gorskih reševalcev Žarko Trušnovec. Ponesrečenega 31-letnega italijanskega državljana so nato oskrbeli, ga namestili v nosila in z vojaškim helikopterjem prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Natanko pol ure kasneje je nad Slanim blatom nad Ajdovščino strmoglavil še en padalec. Šlo je za 44-letnega padalca z Goriške, sicer izkušenega pilota, ki mu je očitno zmanjkalo vzgonskega vetra in je začel naglo izgubljati višino. Posledice padca je skušal ublažiti tudi tako, da je odprl zasilno padalo, vendar se je pri padcu vseeno poškodoval.

Včeraj okoli 18. ure so našli mrtvega 50-letnega zmajarja iz okolice Ljubljane, ki so ga iskali od srede zvečer. Policisti in kriminalisti so s helikopterjem takoj poleteli na glavni greben Karavank, kjer so na območju Struške našli zmajarja. Vzrok nesreče sinoči še ni bil znan. Zmajar je v sredo okoli 15. ure vzletel iz vasi Gozd nad Križami v občini Tržič. Po vzletu je odjadral ob grebenu Karavank v smeri Jesenic, nazadnje pa so ga videli okoli 17. ure nad vasjo Gozd. Policisti so pogrešanega zmajarja takoj začeli iskati tudi s helikopterjem, včeraj pa so z iskalno akcijo nadaljevali skoraj do večera.

Pilot ga je našel v petih minutah

“Bil je v grapi, njega in padalo je posrkalo med veje. Padalo je sicer obviselo na spodnjih vejah dreves, vendar ga med klasičnim iskanjem po tleh zagotovo ne bi videli,” je povedal vodja ajdovskih gorskih reševalcev, ki sodijo pod okrilje tolminske postaje, Robert Kovač. Za pomoč so zato zaprosili enega od pilotov ajdovskega letalskega centra, ki je padalca našel v petih minutah. “Pa tudi pihalo je precej in s kričanjem ter žvižganjem ga tudi ne bi našli,” je dodal Kovač.

Ajdovski gorski reševalci so se nato do njega odpravili peš, ga oskrbeli, namestili v nosila ni prenesli do ceste, kjer so ga predali ajdovskim zdravstvenim reševalcem. Po neuradnih informacijah je čutil hude bolečine v hrbtu, sicer pa je bil pri zavesti, poškodb glave ali odprtih zlomov pa ni imel. Kovač ocenjuje, da je prav z rezervnim padalom in svojimi izkušnjami bistveno pripomogel, da padec ni bil še trši.

DANIJEL CEK


Najbolj brano