Prostitucija v Margeriti: Deseterica krivdo zavrača

Dve leti in pol po odmevni policijski akciji v nočnem lokalu Margerita v Novi Gorici se je zgodba le začela razpletati tudi na sodišču. Specializirano tožilstvo je obtožbo zaradi zlorabe prostitucije in pranja denarja vložilo proti enajstim domnevno vpletenim. Včeraj se je predobravnavnega naroka udeležilo šest obtoženih, ni pa bilo prvoobtoženega Igorja Schwarza, njegove žene in dveh Bolgarov.

V nočnem lokalu Margerita so sredi junija leta 2013 kriminalisti prekinili nezakonito prostitucijo in z njo povezano 
pranje denarja, zaradi česar je obtoženih kar enajst ljudi. Foto: Nace Novak
V nočnem lokalu Margerita so sredi junija leta 2013 kriminalisti prekinili nezakonito prostitucijo in z njo povezano pranje denarja, zaradi česar je obtoženih kar enajst ljudi. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Pred sodnika novogoriškega okrožnega sodišča Gorana Klavoro je včeraj stopilo šest ljudi, ki jim specializirano tožilstvo očita kazniva dejanja zlorabe prostitucije in pranja denarja. Na sodišče pa ni bilo ključnih ljudi v teh zgodbi, Igorja Schwarza in njegove žene Heidi ter Bolgarov Elene D. N. in Nedelcha N. D.

Spomnimo, Igor Schwarz se je pred leti skupaj z Denisom B. že znašel na zatožni klopi zaradi prostitucije, ki naj bi se dogajala v isti hiši, le da se je takrat nočni lokal imenoval Faraon. Sojenje se je končalo leta 2011, kazenski senat je iz spisa izločil vse dokaze, ki so jih policisti pridobili z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, obtožena pa oprostil vseh očitkov. Leta 2006 je Novogoričan v Schwarza izstrelil več nabojev in od takrat je na invalidskem vozičku.

Prali denar, zaslužen s prostitucijo

Enajst ljudi, med katerimi je devet Slovencev, doma iz Maribora in okolice Nove Gorice, ter dva državljana Bolgarije, se je v obtožbi znašlo kmalu po tem, ko so kriminalisti pod vodstvom preiskovalcev NPU junija leta 2013 opravili več hišnih preiskav v Mariboru in na Goriškem. Preiskali naj bi novogoriški nočni klub Margerita, domove osumljenih, njihove poslovne prostore ter avtomobile, ki so jih uporabljali. Zaslišali so tudi več ljudi.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da sta Bolgarka in njen sodržavljan iz domovine v Slovenijo pripeljala več deklet, ki naj bi bile žrtve prostitucije v Margeriti, s katero pa naj bi bili povezani preostali obtoženi slovenski državljani. Sicer pa naj bi se zanje s prostitucijo ukvarjala tudi dekleta iz Južne Amerike in republik nekdanje skupne države. “Delodajalci” naj bi jim jemali večji del njihovega zaslužka, po mnenju tožilstva pa naj bi jih tudi izkoriščali ter jih za prostitucijo pridobili s silo, grožnjo in preslepitvijo. Obtoženi naj bi denar, ki so ga dekleta zaslužila s prostitucijo, prali prek podjetij, ki se ukvarjajo s storitvenimi dejavnostmi. Med drugim naj bi kupovali tudi avtomobile in nepremičnine.

“Pokesal” se je le Mariborčan

Včeraj je krivdo priznal le Boško P. iz Maribora. “Priznam, da sem kriv, zato da mi ne bo treba več hoditi na sodišče,” je dejal. Viktor B., Novica M. in Klemen J. iz okolice Nove Gorice ter Maja B. in Miran H. s Štajerskega pa so v en glas zatrdili, da niso krivi za to, kar jim očita tožilstvo. Igor Schwarz in njegova žena Heidi ter obtožena državljana Bolgarije Elena D. N. in Nedelcho N. D. se naroka niso udeležili, zato je sodišče štelo, da krivde ne priznavajo. Zaradi zdravstvenih težav se je opravičila Marija B. iz Maribora.

Nezakoniti dokazi?

Zagovorniki četverice obtoženih, ki doslej niso bili še nikoli obsojeni zaradi kaznivih dejanj, sodišču niso predlagali posebnih dodatnih dokaznih predlogov, so se pa pridružili mnenju odvetnika Francija Matoza, ki zagovarja Majo B. iz Maribora. Sodišču je predlagal, naj zasliši več prič, ki bi znale pojasniti, da dekleta niso bile žrtve prostitucije, izvedenca ekonomske stroke, ki je pripravil izvedeniško mnenje, ter Denisa B., moža obtožene Maje B., ki bi pojasnil prodaje nepremičnin in kako so porabili denar. Obenem je sodišču predlagal, naj iz spisa izloči nezakonito pridobljene dokaze. “Prikrite ukrepe in preučitve telefonskega prometa so kriminalisti v preiskavi uporabili brez utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj,” je poudaril.

Sodišče bo o dokaznih predlogih, ki jih bo izvedlo na glavni obravnavi, odločalo v prihodnjih tednih, ko bo tudi izvedlo narok za izrek kazenske sankcije za Boška P., ki je edini priznal krivdo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano