Propad Mipa je še daleč od sodnih dvoran

Pet let po začetku stečaja novogoriškega Mipa še nihče od akterjev, ki naj bi zakrivili propad enega od paradnih konjev primorskega gospodarstva, ni stopil pred sodnika. Nekaj časa je sicer kazalo, da bo to storil Martin Kovač, ki naj bi s tožilstvom celo podpisal sporazum o priznanju krivde, vendar je zadeva padla v vodo, sojenje pa se še ni začelo. Podatki, ki jih je objavila Družba za upravljanje bančnih terjatev oziroma slaba banka pa kažejo, da sta samo NLB in NKBM tja prenesla za več kot 22 milijonov evrov terjatev do Mipa v stečaju.

Dobrih pet let po začetku stečaja Mipa za propad nekdaj izjemno uspešnega  podjetja ni odgovarjal še nihče Foto: Leo Caharija
Dobrih pet let po začetku stečaja Mipa za propad nekdaj izjemno uspešnega podjetja ni odgovarjal še nihče Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, NOVA GORICA > Propad novogoriškega Mipa in z njim povezane Pomurke, ki je bila del poslovne skupine, je dobrih pet let po začetku stečaja še brez kakršnegakoli sodnega epiloga in tako bo verjetno še lep čas.

Sporazum propadel, sojenje še ni razpisano

Čeprav smo pred slabim letom v PN napovedovali, da se bo vendarle začelo prvo sojenje, povezano s tem primerom, se to ni zgodilo. Martin Kovač, edini od akterjev, zoper katerega je ljubljansko okrožno sodišče od lanske jeseni do letošnjega marca razpisalo nekaj predobravnavnih narokov, se na sodišču ni pojavil. Pravzaprav se je enkrat in prosil za preložitev naroka, češ da še ni uspel zbrati denarja. Kovač je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. V sodnem spisu je bil sicer že od 8. oktobra lani sporazum o priznanju krivde.

Po tem sporazumu bi moral Kovač do začetka marca v humanitarne namene vplačati 10.000 evrov, plačati pa bi moral še 38.000 evrov denarne kazni in vrniti 80.000 evrov premoženjske koristi. Zaradi očitnega zavlačevanja s strani obtoženega je sporazum propadel, sodišče pa je moralo nato iz spisa izločiti vse dokumente, ki so se nanašali na sporazum o priznanju krivde, iz postopka pa se je izločila tudi sodnica.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da so spis v skladu s sodnim redom in letnim razporedom dela dodelili drugemu sodniku, obravnave v tej zadevi pa še niso razpisali. Kdaj jo bodo, za zdaj ni znano, saj zadeva, glede na to, da Kovač ni v priporu, ni prednostna. Na specializiranem državnem tožilstvu (SDT) pa so na naše vprašanje, ali je možnost podpisa sporazuma o priznanju krivde dokončno odpadla, odgovorili, da glede možnosti podpisa novega sporazuma žal ne morejo posredovati informacij.

Tožilstvo se še ni odločilo

Tudi glede ostalih postopkov, ki potekajo v zvezi z Mipom, ne na SDT ne na sodiščih niso preveč gostobesedni. Z ljubljanskega okrajnega sodišča so že oktobra lani po končani preiskavi, ki se je nanašala na kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti (zagrešili naj bi ga Vojteh in Marko Volk ter Kovač), spis vrnili SDT. Vendar smo od SDT dobili zelo podoben odgovor kot v začetku leta: da tožilske odločitve še niso sprejeli. “Predvidoma se bo to zgodilo v mesecu septembru 2014,” so dodali.

Zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic je SDT lani vložilo še dve zahtevi za preiskavo na murskosoboško oziroma mariborsko sodišče, in sicer zoper Vojteha Volka, Marka Volka, Martina Kovača in ostale. Z obema se je ukvarjalo oziroma se z eno še ukvarja mariborsko sodišče. Prvo so aprila letos končali in zadevo poslali SDT v nadaljnje odločanje. To so na SDT tudi potrdili, tožilske odločitve pa še niso sprejeli. Glede druge preiskave pa na mariborskem okrožnem sodišču pojasnjujejo, da so zaslišali že znaten del prič in pričakujejo, da bodo zadevo vrnili na tožilstvo letos jeseni, če ne bo prišlo do zapletov. Niso pa nam odgovorili na vprašanje, zoper koliko osumljencev vodijo preiskavo in ali gre morda v tem primeru za ovadbe, ki jih je leta 2010 na tožilstvo vložila novogoriška uprava in v katerih je trem osumljenim očitala oškodovanje upnikov za 75,5 milijona evrov.

Na vprašanje, ali je kakšen poseben razlog, da postopki, povezani z Mipom, potekajo tako počasi in kje so največje ovire, da jih ni mogoče pospešiti, pa so nam na SDT predlagali, naj se obrnemo na sodišče, kjer postopki potekajo. “Prav gotovo pa vam je znano, da gre za izredno obsežna in vsebinsko zahtevna kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete,” so še dodali. Na sodišču, in to mariborskem, pravzaprav poteka le ena preiskava, ki naj bi jo, kot smo omenili, končali jeseni.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano