Prometna nesreča s kombijem, ki je prevažal radioaktivni iridij

V mestu Botajica na severu Bosne in Hercegovine se je davi zgodila prometna nesreča, v katero je bil udeležen kombi, ki je prevažal radioaktivni iridij 192. Voznik osebnega vozila polo, ki je bilo prav tako vpleteno v prometno nesrečo, je umrl.

Po informacijah civilne zaščite je bil radioaktivni material v trdnem stanju in za zdaj naj ne bi bilo nevarnosti radioaktivnega sevanja.
Po informacijah civilne zaščite je bil radioaktivni material v trdnem stanju in za zdaj naj ne bi bilo nevarnosti radioaktivnega sevanja. 

BANJA LUKA > Policija je okoli 4. ure zjutraj blokirala kraj nesreče, da bi agencija za radiacijo in jedrsko varnost BiH izmerila raven radioaktivnosti. Po informacijah civilne zaščite je bil radioaktivni material v trdnem stanju in za zdaj naj ne bi bilo nevarnosti radioaktivnega sevanja.

Kombi fiat ducato, ki je bil udeležen v nesreči, je v lasti zasebnega podjetja. Bil je na poti iz Bijeljine proti Doboju, v nesreči pa je zgrmel v kanal ob cesti, vendar voznik in sovoznik kombija v nesreči nista bila poškodovana.

Direktor agencije za radiacijo in jedrsko varnost BiH Emir Dizdarević je kasneje sporočil, da zabojnik, v katerem je bil radioaktivni material, ni bil poškodovan, zato tudi ni nevarnosti radiološke nesreče. Dodal je, da gre za posebni zabojnik za transport podjetja Bosnomontaža, ki ima licenco agencije. Potrdil je tudi, je bila zaščita zabojnika izvedena po predpisih. Kombi je po njegovih besedah prevažal ostanke radioaktivnega materiala, povezanega z industrijsko radiografijo.

STA


Najbolj brano